Skoleelever vil med til lærerens jobsamtale
Danske Skoleelever vil sidde med ved bordet, når skolerne ansætter nye lærere. Foto: www.colourbox.com
Danske Skoleelever forlanger nu at sidde med ved jobsamtalerne, når landets skoler ansætter nye lærere.

Eleverne skal sidde med ved bordet og have lov til at stille spørgsmål til ansøgerne, når skolerne ansætter nye lærere.

Sådan lyder et nyt krav fra elevernes organisation, Danske Skoleelever, (DSE).

"Vi tror på, at når en lærer skal ansættes, så er der rigtig mange kvaliteter, som den pågældende skal have. En af dem er at undervise. Og de bedste til at vurdere, hvordan det er at blive undervist, det er eleverne," siger formand og elev i niende klasse Vera Rosenbeck til Newspaq.

I Norge diskuterer politikerne, om det skal være generel praksis på skolerne at inddrage eleverne i jobinterview, da enkelte skoler er begyndt på det.

Danske Skoleelever foreslår, at elevrådsrepræsentanterne, der fungerer som tillidsrepræsentanterne for eleverne, er med til at bedømme lærerkandidaterne.
 
"Det her handler også om demokrati. Hvis elever og lærere skal udvikle undervisningen sammen, som de er lovmæssigt forpligtede til, bør eleverne også være med til at vurdere, om lærerkandidaterne har evnerne til det," siger Vera Rosenbeck.

Elevrepræsentanterne skal ifølge forslaget tilbydes kurser, der klæder dem på til at indgå på lige fod med skolens ledelse i jobsamtalerne.

DSE mener ikke, der bør være en grænse for, hvor unge eleverne må være for at sidde med til jobsamtalerne.

Og det er lige præcis også et af problemerne, mener Skolelederforeningen. Her siger man nej til forslaget.

"Vi synes ikke, det er en god ide. Ansættelsessamtaler er et fortroligt rum, hvor ansøgerne har krav på tavshedspligt. Vi ser på faglighed, karakterer og personlighed. Og det kan man ikke pålægge elever under 18 år, at de skal kunne forvalte det ansvar, at de håndterer fortrolige personsager," siger næstformand Claus Hjortdal.

Han har et andet tilbud til eleverne:

"Det kunne være en god ide, at eleverne kom med på råd inden, vi indkalder ansøgere. Så kan de fortælle, hvilken profil de kunne tænke sig hos den nye lærer. Hvis det er en engelsklærer, der skal ansættes, så kunne eleverne f.eks. sige, at de ønsker en lærere, der er anderledes end de lærere, de har i forvejen," siger Claus Hjortdal.

Newspaq har forgæves forsøgt at få en kommentar fra formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.