Skattelettelse får kun få til at arbejde mere
For de fleste danskere har skatten slet ingen betydning for, hvor meget de arbejder. Foto: Colourbox
Eksperter og politikere er enige om, at skattelettelser vil motivere til mere arbejde. Men det er ikke tilfældet, viser ny undersøgelse.

Med budskabet om, at skatten på arbejde skal ned for at få folk til at arbejde mere, fremlagde skatteminister Thor Möger Petersens (SF) en ny skattereform.

Men det er de færreste, der rent faktisk kan og vil øge deres indkomst ved at arbejde ekstra.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Analyseinstituttet YouGov for Ugebrevet A4.

"Regeringens målsætning er blandt andet at bruge en skattereform til at øge arbejdsudbuddet. Det er derfor, vi ønsker at være ambitiøse i forhold til at sænke skatten på løn," lød det ellers fra ministeren.

Også blandt fremtrædende økonomer har der længe været enighed om, at folk skal betale mindre skat af deres løn, hvis man vil have danskerne til at arbejde mere.

Adspurgt om dette er tilfældet, svarer 71 procent af de 2005 deltagere i undersøgelsen, at de "slet ikke" eller kun "i mindre grad" har mulighed for at arbejde mere.

"Det viser jo, at man ikke skal forvente de helt store effekter," siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), Lars Andersen, til Newspaq.

Han er dog ikke i tvivl om, at regeringens planer på lang sigt vil øge arbejdsudbuddet.

"Sådan nogle effekter er jo ikke noget, der viser sig imorgen. Det er måske noget der viser i løbet af nogle år. Derfor vil nogen måske svare forkert, eller hvert fald svare noget, hvor de faktisk gør noget andet. De har måske deltidsarbejde, men søger fuldtidearbejde, men de kan ikke gøre det i det job de er i," lyder det fra Lars Andersen.

En ud af ti melder i undersøgelsen, at de "i høj grad" har mulighed for at øge størrelsen på lønchecken med ekstra arbejde.

Undersøgelsen er lavet i perioden 13. til 16. januar via internettet med 2.005 deltagere i alderen fra 18 til 74 år.