Sjældent højvande rammer Danmark
Det bliver næppe så slemt som på billedet, men syddanskere skal alligevel være opmærksomme på vand i gader og kældre, advarer Dansk Meteorologisk Institut. Foto: Orkut images, Gnu Free Documentation License, Wikimedia Creative Commons
Der kan komme vand i gaderne, når et sjældent højvande rammer.

"Der er grund til bekymring"

Sådan siger TV 2-meteorolog Jens Ringgård Christiansen til Newspaq, da han skal forklare om det højvande som i dag flyder ind over Danmark.

"Rent faktisk er der forhøjet vandstand i hele landet, men der, hvor der kommer flest problemer, er i den sydlige del af Danmark, og det er nok i særlig grad den sydøstlige del af Jylland," siger Jens Ringgård Christiansen.

Danskere i syddanske byer som Aabenraa, Ribe, Kolding, Fredericia og Haderslev samt det sydfynske øhav og den sydlige del af Fyn kan i dag opleve en vandstand på op til halvanden meter over det normale.

Der er flere steder, hvor man har havnekajer, som ligger 120 centimeter over daglig vande, så den forhøjede vandstand kan give problemer i byerne, mener Jens Ringgård Christensen.

"Man skal høre meget efter, hvad myndighederne siger," påpeger han med særlig opmærksomhed på de danskere som bor ved åer. Åerne kan nemlig risikere at gå over deres bredder.

I Aabenraa advarer kommunen allerede mod oversvømmelse og opfordrer borgerne til at tømme deres kældre for værdier, skriver jv.dk.