Selvstændige vil ikke betale barselsfond
De fleste medlemmer i a-kassen ASE ønsker ikke tvungen indbetaling til en barselsfond. Foto: Colourbox
En ny barselsfond for selvstændige på lige fod med lønmodtagere får nedadvendte tommelfingre fra de selvstændige selv.

Flere end hvert andet medlem af a-kassen for selvstændige, ASE, ønsker ikke at betale til en barselsfond, så de kan opretholde deres indkomstniveau, mens de går hjemme med deres børn.

I en undersøgelse, som a-kassen har foretaget blandt omkring 1.000 medlemmer, afviser 68 procent, at obligatorisk indbetaling er en god ide. Omvendt bakker under 20 procent op om en fond.

"De to største udfordringer for selvstændige lige nu er en stram økonomi og for meget bureaukrati. En barselsfond betyder flere udgifter og mere administration, og det tror jeg spiller en væsentlig rolle for de selvstændiges holdning," siger ASEs direktør, Jesper Bøge.

60 procent af ASE's medlemmer, der tæller selvstændige inden for håndværk, revision, detail og industri, mener heller ikke, at en obligatorisk barselsfond vil lokke flere til at starte deres egen virksomhed.

"Jeg synes, man bør søge en større opbakning fra de selvstændige i denne sag, og det kræver, at man sætter sig bedre ind i deres vilkår og hverdag," lyder det fra Jesper Bøge.

Før jul skød beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forhandlingerne om en ny barselsfond i gang. Men det springende punkt er spørgsmålet om, hvorvidt indbetalingerne til en fond skal være obligatoriske. Det mener Enhedslisten og De Radikale, mens Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil have, at det bliver frivilligt, om man vil betale til fonden.

"Det er jo rigtig positivt, at ministeren retter opmærksomhed mod de selvstændige, men tilsyneladende har man altså ikke ramt rigtigt med forslaget," siger ASE-direktør, Jesper Bøge.

Modstanden mod en barselsfond blandt ASE-medlemmerne går på tværs af alder og køn. Kvinderne har en lidt større opbakning til en fond end mændene.