Hvis du sælger dine brugte ting, og det er en øst- eller nordjyde, som er interesseret i dine varer, skal du ikke regne med at indkassere fuld pris.
Genbrugsindekset 2023 har nemlig målt, hvor ”pruttelystne” vi danskere er, når vi handler med genbrugsfund. Ja, rapporten har endda etableret et ”Prutte-Danmarkskort”. Den store rapport viser, at hele 65 procent af danskerne prutter om prisen, når vi handler brugt, og at folk fra Nord- og Østjylland vinder titlen som Danmarks Bedste Krejlere.
Her er det nemlig 68 %, der forsøger at få prisen ned, når de har set sig lune på en vare på brugtmarkedet.
Her prutter østjyderne mest om prisen
Genbrugsindekset viser dog, at der er forskel på, hvor flest jyder prutter om prisen: Nordjyderne er især glade for at prutte om prisen på loppemarkeder, mens østjyderne prutter mest, når de handler online.
Er du ikke særlig begejstret for at gå ned i pris, skal du nok finde en stand på et loppemarked i Nordsjælland, for her er de mindst flittige til at slå noget af prisen, når de køber genbrug. ”Kun” 55 procent af nordsjællænderne prutter nemlig om prisen, når de shopper brugt.
En af dem, der både prutter om prisen, og som også oplever at blive pruttet ned, er den 54-årige flittige DBA-sælger Sophia Aisinger fra København. Noget kunne tyde på, at hendes kunder oftere er nord- og østjyder, for hun vurderer selv, at hun i 75 procent af sine handler går ned i pris:
- Jeg sælger både på DBA og Trendsales, og jeg oplever, at det oftest er på DBA, man handler om prisen. Da jeg først begyndte at sælge, var det typisk lidt ældre mænd, der krejlede på mine varer, men nu er det alle typer og uanset hvor i landet, de bor. Jeg oplever dog oftest, at især kvinder er gode til at handle, og at Københavnere ikke så ofte som jyder prutter ned i pris, siger Sophia.
Hun er også klar med et bud på, hvorfor hun mener, jyderne er de bedste til at prutte om prisen:
- Det handler nok om, at der er flere butikker i Jylland med nye varer, hvor du også kan handle på prisen, så jyderne har det ligesom mere inde på livet. Min morfar fra Jylland pruttede altid, uanset om det gjaldt nye eller gamle varer, fortæller Sophia.
- Åh, lad nu bare være
Hun har solgt brugt så længe, at hendes egen tilgang til at blive budt ned i pris har ændret sig:
- I begyndelsen tænkte jeg: “Åh. Lad nu bare være. Det gider jeg ikke have noget med at gøre”. Men i dag er jeg altid villig til at gå ned i pris. Jeg har dog en taktik om, at jeg ikke svarer folk med det samme. Min automatreaktion er nemlig, at jeg ikke vil sælge for mindre end den pris, jeg har sat, men når jeg så tænker over det, er jeg ofte lidt mere villig, griner Sophia.
Hun er ikke kun åben over for at slå en skilling eller to af prisen. Sophia hidser sig heller ikke op over såkaldte "skambud" – hvor køber byder langt under den forlangte brugt-pris:
- Næh, hvorfor skulle jeg blive irriteret over det. Jeg tænker mere på deres vegne: "Går den, så går den". Og nogle gange kan de godt få succes med et skambud på mine varer. Mine egne ting til salg er ofte nogle, jeg også selv har købt brugt, fortæller Sophia.