Når vejret bliver lunt, betyder det for mange, at middagsbordet rykkes udenfor.
Men særligt i sensommeren kommer der uvelkomne gæster i form af hvepse - eller gedehamse, som de retteligt hedder.
Jo længere hen man kommer på sæsonen, jo sødere en tand får de, mens de i løbet af foråret og forsommeren også går efter protein, som der eksempelvis er i grillkød.
Det forklarer Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef hos Rentokil Skadedyrskontrol.
Han anbefaler at opløse sukker i vand eller bruge saftevand, som man sætter ud til insekterne for at lokke dem væk fra bordet.
Der er dog en grænse for, hvor langt væk man kan sætte det fra middagsbordet.
- Hvis man lige sætter det fem meter væk, så vil man have en god sandsynlighed for, at de opfatter det, før de opfatter den mad, man sidder med, siger han.
Derudover bryder gedehamsene sig ikke om stærke lugte.
Selv har han prøvet at brænde kanel af, som skaber en kraftig duft, hvilket har haft "en fin effekt".
Her kan man antænde kanelen i en lille skål, der kan tåle det.
Sørg også for at få tjekket, om der ligger noget i dåser ellers flasker, da man ellers risikerer at sluge en død gedehams, der kan stikke en på vej ned i svælget.
- Det er ikke en ufarlig situation, siger Claus Schultz, som også anbefaler, at man i stedet drikker af et glas, så man kan se indholdet, eller at man bruger et sugerør.
En, der også advarer om risikoen ved at sluge en gedehams, er Lars Vilhelmsen, der er lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum.
Han anbefaler at holde maden inden døre så længe som muligt.
- Og så ellers dæk det til, og lad være med at lade bøfferne stå på en tallerken udækket, siger Vilhelmsen.
Derudover skal de friske madvarer ikke stå ude for længe.
- Man kan også lade være med at placere havebordet lige op ad et æbletræ, hvor der måske ligger rådden frugt under, siger han.
Når det gælder de søde sager, er det særligt de flydende som sodavand og marmelade, de tiltrækkes af, nævner lektoren.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.