S-SF: Langt til aftale med Venstre
Regeringen klar til at se på fedtafgift, men mangler ellers finansiering "krone for krone" i Venstres finanslovsforslag, som blev fremlagt i dag. Foto: Finn Frandsen / POLFOTO
S og SF glæder sig over, at Venstre har fremlagt et konkret finanslovforslag. Men finansieringen halter.

Venstres Lars Løkke Rasmussen opfordrer regeringen til at indgå en finanslovaftale med Venstre frem for Enhedslisten. Men der skal høvles store knaster, hvis det skal ske på baggrund af det store oppositionspartis finanslovforslag.

Sådan lyder det fra regeringspartierne Socialdemokraterne og SF. Begge partier roser Venstre for at fremlægger konkrete bud på, hvad staten skal bruge penge på næste år - til gengæld halter finansieringen, mener finansordfører John Dyrby Paulsen (S).

- Der er stadig lang vej, før vi har noget, der bare kan ligne en aftale med Venstre, siger John Dyrby Paulsen.

Han kalder Venstres finansiering af initiativer for otte milliarder kroner for "voldsom ukonkret".

Til gengæld er Socialdemokraterne klar til at se på, hvordan man kan afskaffe den fedtafgift, som blev indført under VK-regeringen.

Også Venstres tanker om stramninger for danskere på kontanthjælp flugter med regeringens målsætning om - formentlig til foråret - at indlede forhandlinger om en kontanthjælpsreform.

- Der er delelementer, som vi sagtens kan tale med Venstre om, men de skal være mere konkrete, end det de har spillet ud med i dag.

- Vi er en mindretalsregering, som gerne vil have brede aftaler, men jeg vil afholde mig fra at sætte procenter på sandsynligheden for, at vi indgår en aftale med Venstre. Der er lang vej endnu, siger John Dyrby Paulsen.

Samme toner lyder fra SF's finansordfører, Jonas Dahl.

- Vi har længe efterlyst konkret politik fra Venstre. Det kommer så nu. De konkrete tiltag tager vi i forbindelse med de kommende forhandlinger, men umiddelbart er der da ting, vi er villige til at se på, siger Jonas Dahl i en kommentar.

Men Venstre skal fremlægge en detaljeret plan for finansieringen:

- For os er det helt afgørende, at øgede udgifter skal betales krone for krone, siger Jonas Dahl.