S: En times motion om dagen

Børn og unge skal have mere motion, og familier med overvægtige børn skal tilbydes diætist-kurser foreslår Socialdemokraterne.
Børn og unge skal have mere motion og lære om sunde madvaner, lyder det fra Socialdemokraterne.
Børn og unge skal have mere motion og lære om sunde madvaner, lyder det fra Socialdemokraterne. Foto: Finn Frandsen / POLFOTO

Hvis danskerne skal blive slankere, så skal vi lære det fra barns ben af.

Det siger Socialdemokraternes forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen, efter det i dag kom frem i Politiken, at 600.000 danskere er overvægtige.

"Vi skal have børn og unge til at lægge de dårlige vaner på hylden og de gode vaner frem. Det er det, der giver dem et sundt liv på sigt," siger han.

Antallet af overvægtige danskere er fordoblet siden 1987, og det skyldes stigende social ulighed, mener Flemming Møller Mortensen.

"Regeringen har været vidende om det her. Der er ingen børn, der vælger at være overvægtige, og derfor er det et voksenproblem, som politikerne skal reagere på. Og det har regeringen undladt," siger han.

Han foreslår blandt andet, at familier med fede børn tilbydes et diætist-kursus, og at børn og unge får mere motion.

"Vi skal lave en politisk målsætning for, at børn og unge får en times bevægelse dagligt," siger S-ordføreren.

Per Clausen, fødevare- og sundhedsordfører for Enhedslisten er enig i, at man sætter ind over for børnene.

"Det er rigtigt, at et vigtigt led i at bekæmpe overvægt er at lære børn og unge sunde madvaner. Derfor vil Enhedslisten ved de kommende finanslovsforhandlinger komme med forslag om, at der afsættes 100 millioner kroner om året til at sætte gang i ordninger, der sikrer, at alle børn og unge skal have et tilbud om et sundt økologisk måltid mad om dagen, i folkeskole, ungdomsuddannelser og daginstitutioner," siger han.

Tilbuddet skal kombineres med øget uddannelse i sunde fødevarer og i, hvordan man tilbereder maden.

"Vi skal forsøge at overbevise børn og unge om fordelene ved sunde fødevarer på bekostnings af usundt og fedende fastfood," siger Per Clausen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.