Rusland langer ud efter EU i strid om nødhjælp til Syrien
Den syriske præsident, Bashar al-Assad, er igen centrum i en strid mellem Rusland og EU. Sidstnævnte vil ikke sende hjælp til Syrien, før Assads afløser er fundet. Foto: Louai Beshara/arkiv/AFP
EU vil ikke tillade nødhjælp til Syrien, før der er enighed om, at Bashar al-Assad skal træde tilbage.

Rusland langer ud efter Den Europæiske Union, som russerne mener politiserer nødhjælpen til Syrien.

EU sikrede sig i april tilkendegivelse på nødhjælp for seks milliarder dollar til Syrien, der i syv år har været ramt af borgerkrig. Det svarer til omkring 38 milliarder kroner.

Kampene i det hærgede land har kostet flere end 330.000 mennesker livet.

Topfolk i EU insisterer dog på, at nødhjælpen ikke vil nå til Syrien, før der er en troværdig aftale på plads. Den skal sikre en overgang af magten i Syrien fra præsident Bashar al-Assad til en anden, efter at borgerkrigen slutter.

Ruslands viceudenrigsminister siger, at EU bruger nødhjælpen politisk i stedet for at hjælpe Syriens befolkning.

- Den politisering af emner relateret til nødhjælp og de udtalelser, om at vi skal vente på en politisk proces, er uacceptabel, siger Gennady Gatilov.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har sagt, at EU vil afholde en konference om genopbygningen af Syrien i foråret 2018. Det vil blive den anden konference af sin slags.

- Vi skal finde ud af, hvordan vi kan få et normalt samfund tilbage i de områder, hvor volden er blevet nedbragt. Og så skal vi arbejde på genopbygningen, når en politisk aftale er nået i Genève, siger hun.

Men Gatilov mener, at der er brug for nødhjælpen nu. Den skal ifølge ham "genopbygge skoler, hospitaler og vigtig infrastruktur".

Storbritannien har argumenteret for, at præsident Bashar al-Assad ikke skal blive belønnet med nødhjælp. Frankrig har på samme måde beskyldt styret for at blokere for humanitær nødhjælp.

Rusland er til gengæld allieret med Assad-styret.

FN planlægger at samle Syriens regering og opposition til fredsforhandlinger i oktober.

Det sker, selv om tidligere forhandlinger ikke har bragt nogen resultater med sig.

/ritzau/AFP