Rumlende vulkan på Bali medfører evakuering af 10.000
Hvis vulkanen Agung går i udbrud, vil det være første gang i mere end 50 år. Flere end 1000 mennesker døde, da Agung sidst gik i udbrud i 1963. Foto: Antara Foto/arkiv/Reuters
Turister og beboere opfordres til at holde sig væk fra vulkanen Agung, der meget snart kan gå i udbrud.

Næsten 10.000 indbyggere er blevet evakueret fra landsbyer nær en aktiv vulkan på den indonesiske ø Bali, og tallet forventes at stige.

Det oplyser lokale myndigheder, som samtidig har hævet beredskabsniveauet på øen til det højeste. Det betyder, at et udbrud kan være nært forestående.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Myndighederne har også advaret turister og beboere om at undgå camping og vandreture i en radius af ni kilometer fra krateret, idet seismiske rystelser kan mærkes i området, ligesom der stiger røg op fra vulkanen.

- Vulkanaktiviteten er fortsat meget høj. Der er tegn på, at magma stiger til overfladen og forårsager rystelser, siger Sutopo Purwo Nugroho fra Indonesiens nødberedskab ifølge Reuters.

Flyvninger til og fra øens internationale lufthavn i Denpasar, som hvert år tiltrækker millioner af udenlandske turister, er indtil videre upåvirket. Lufthavnens ledelse følger dog situationen nøje, oplyser myndighederne.

På nuværende tidspunkt er det få danskere, der ferierer på den indonesiske ferieø Bali, og Bravo Tours har ikke mange afsted nu, oplyser rejseambassadør i Bravo Tours Stig Elling.

- Det tror jeg faktisk ikke, at der er særlig mange (rejseselskaber, red.), der har, for der er jo ingen deciderede charterferier til Bali. Det er udelukkende på rutefly, siger han.

Stig Elling har kendskab til 20 danskere på rundrejse på den indonesiske ø. Men de er langt fra vulkanen og ikke berørt af evakueringen.

Lørdag formiddag opfordrer Udenrigsministeriets Borgerservice danskere på Bali til at være i "højeste beredskab".

- Højeste beredskab, hvis du er på Bali hold dig orienteret via medier og følg myndigheders råd, står der på Twitter.

Hvis vulkanen Agung går i udbrud, vil det ifølge nyhedsbureauet AFP være første gang i mere end 50 år.

Agung ligger omkring 75 kilometer fra turistbyen Kuta og 3000 meter over havets overflade. Vulkanen har rumlet siden august.

- Rystelserne sker meget ofte. Vi er bange, og derfor har jeg taget hele min familie med til et tilflugtssted, fortæller landsbyboer Wayan Suwarjana ifølge AFP.

Myndighederne i Australien ændrede fredag landets rejsevejledning til Indonesien. Nu opfordres australske rejsende til at udvise stor forsigtighed og følge de lokale myndigheders anvisninger.

Flere end 1000 mennesker døde, da Agung sidst gik i udbrud i 1963.

Indonesien har flere end 130 aktive vulkaner. Det er flere end noget andet land i verden.

/ritzau/