VORES VALG Rød blok lover gratis fertilitetsbehandling
Nu lover rød blok, at hvis de vinder valget på torsdag, så skal det fremover være gratis for barnløse par og enlige at få fertilitetsbehandling i det offentlige. Arkiv Foto: Colourbox
Barnløse skal igen have mulighed for at få gratis behandling, hvis en rød regering kommer til.

Da den nuværende regering indførte brugerbetaling på fertilitetsbehandlinger, faldt antallet af behandlinger markant.

Men nu lover rød blok, at hvis de vinder valget på torsdag, så skal det fremover være gratis for barnløse par og enlige at få fertilitetsbehandling i det offentlige, skriver Information.

For ifølge socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, skyldes 90 procent af alle årsager til ufrivillig barnløshed nemlig sygdom:

"Og det er forkert at indføre brugerbetaling på behandling af sygdomme på offentlige hospitaler, som regeringen har gjort. Det fører til en social slagside i forhold til, hvem der kan få behandling," siger hun til Information.

Det var for at spare 200 millioner kroner i det offentlige, at regeringen i samarbejde med Dansk Folkeparti indførte brugerbetaling på mellem 2.000 og 30.000 kroner afhængig af behandlingstype.

Men de penge vil Socialdemokraterne og SF finde igen, siger SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl.

"Det gør vi blandt andet ved at fjerne skattefradragsmulighederne på sundhedsforsikringer, som gør, at det i dag kun er nogle mennesker, der kan få adgang til sundhedsforsikringerne. For os er det vigtigt, at dem, der er syge, her i forhold til infertalitet får den behandling, de har krav på og behov for," siger Jonas Dahl til Newspaq.

Han minder om, at infertilitet er på WHO's liste over godkendte sygdomme.

Siden den nuværende regering indførte brugerbetaling på fertilitetsbehandling er antallet af børn født ved hjælp af insemination eller kunstig befrugtning i offentligt regi er faldet med 20 procent.

Men Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen har dog ikke meget tilovers for løftet om gratis hjælp til de barnløse.

"Det er en omgang populisme her midt i valgkampen. S og SF mangler 36 milliarder kroner i deres plan, så jeg kan ikke se, hvorfra de har pengene. Vi vil også gerne afskaffe brugerbetalingen igen, men først når vi har konkrete penge at gøre det for," siger hun til avisen og understreger, at udredning og diagnosticering fortsat er fritaget for egenbetaling, mens man altså selv skal finansiere behandlingen.

Kilde: Information