Rekordmange unge indvandrere søger krisehjælp
Det er ikke kun unge etniske piger og fagfolk, der henvender sig omkring æresrelaterede konflikter. Sidste år bad 154 unge etniske drenge også om råd. Foto: Colourbox
Aldrig før har så mange henvendt sig efter råd omkring æresrelaterede konflikter, melder landdækkende rådgivningtilbud.

Forbud mod kærester, strenge regler for ens påklædning, frygt for tvangsægteskab eller påbud om, at man skulle overvåge sin søster.

Rekordmange henvendte sig sidste år for at få rådgivning omkring æresrelaterede konflikter hos Landsorganisationen for Kvindekrisecentre, LOKK.

I alt var der 1.038 henvendelser fra etniske unge og fagfolk i 2011. Det er en stigning på mere end 200 procent i forhold til 2010, som var det hidtil største år.

"De unge har brug for at få vendt deres problemstillinger. Mange af dem kan jo ikke henvende sig til forældrene. Det kan der være en stor risiko ved, fordi man i mange af de patriarkalske familier ikke kritiserer op ad i systemet," fortæller sekretariatschef i LOKK, Lene Johannesson, til Newspaq.

Henvendelserne handler fortrinsvis om social kontrol i familierne og tvangsægteskaber, hvor unge piger eksempelvis skal på ferie med familien, men de frygter, at de skal ned og giftes.

Det er ikke kun unge etniske piger og fagfolk, som studievejledere, lærer og politi, der henvender sig. Sidste år bad 154 unge etniske fyre også om råd.

"Siden 2010 er de unge mænd begyndt at henvende sig. Dels er de udsat for tvangsægteskab, men de giver også udtryk for, hvad skal jeg gøre, hvis mine forældre forlanger, jeg skal kontrollere min søster," siger Lene Johannesson.

Nogle af problemerne er så voldsomme, at de professionelle rådgivere vurderer, at den unges sikkerhed i fare.

"Der går vi ind og taler med den unge om, hvorvidt de er så meget i fare, at de for eksempel bliver nødt til at tage på krisecenter," forklarer sekretariatschefen.

Ifølge Lene Johannesson handler det langt fra om, at der er opstået flere problemer i de etniske familier, men om at der omtales langt mere om det, blandt andet i medierne og via Social- og Integrationsministeriets indsats.

"Vores indtryk er, at der er kommet fokus på det. Og både de unge og fagfolk har fået øjnene op for, at her er den problemstilling, som vi som samfund er nødt til at gøre noget ved," forklarer hun.

LOKK har tilbudt rådgivningen siden 2002. I det første år var der i alt 101 henvendelser.

faktaboks

LOKK er en interesseorganisation, der forebygger og bekæmper vold mod kvinder og deres børn. Derudover tilbyder LOKK professionel og gratis rådgivning angående æresrelaterede konflikter i etniske minoritetsfamilier til etniske unge og forældre. Rådgivningen er også det eneste sted, som tilbyder landsdækkende rådgivning til fagfolk.

Læs mere på: www.etniskung.dk