Administration 

Rasmus er klar til hellige krig for islam

25-årige Rasmus har skiftet navn til Salah El-Din. Han drømmer om en islamisk stat, der hjælper de svage, og som straffer profetens fjender med pisk og de utro med stening. Og om Allah vil, tager han til Irak og fører hellig krig.

Vi begynder i en skolegård i Hellerup i 1993.

Hadet knuger sig fast i maven.

Rasmus går i sjette klasse. Han er svært overvægtig. Vejer over 80 kilo og er som jaget vildt i klassen. De andre drenge binder ham fast i gården. De tæsker ham. Mobber ham. Næsten hver dag.

»Fede dyr. Fede nar. Din mor er en luder,« råber de.

Rasmus har svært ved at svare igen. Han føler sig svag. De andre børn har rige forældre og bor i pæne villaer i Hellerup. Rasmus bor i en lille andelslejlighed med sin mor, der har angst og depressioner og er på dagpenge. Han har aldrig haft en far, og han har ingen venner i klassen.

Det er uretfærdigt, tænker han. Men på det tidspunkt er der ingen gud, der beskytter ham. Ingen gud, der kan fortælle, hvad der er rigtigt og forkert.

Ingen orden, ingen regler, ingen retfærdighed. Det er Rasmus alene mod de andre børn, og han er ved at sprænges af had til sig selv og sin verden.

Da en af mobberne en dag kalder hans onkel for bøssekarl , kan han ikke holde vreden inde længere. Han sparker drengen så hårdt i nyrerne, at drengen knækker sammen og græder.

»Det var nok der, jeg begyndte at miste besindelsen,« siger han stille og kigger ned i bordet.

Til ære for profeten

Det er længe siden nu. Rasmus er i dag 25 år. Han er blevet muslim og har skiftet fornavn til Salah El-Din. Han har opkaldt sig efter den muslim, der drev de kristne korsriddere på flugt fra Jerusalem. Der er kommet ro og orden i hans liv. Han har fået et kraftigt skæg til ære for profeten Muhammed, og Allah, den almægtige, leder ham på vej.

Han tror på hvert et ord i koranen og de hellige skrifter. Eller rettere: Han ved, at hvert et ord er rigtigt. Han ved, at den islamiske stat kommer en dag. Han ved, at den vil hjælpe de svage og udstødte. Han ved, at utro mænd og kvinder vil blive stenet, men samtidig frelst. Han ved, at folk, der tilsviner profeten, skal straffes med fængsel eller pisk. Og han ved, at han er klar til at tage til Irak og kæmpe mod de amerikanske soldater. Hvis Allah ønsker det.

Men sådan har han ikke altid haft det.

Dødsfald og angst

Salah El-Dins historie begynder turbulent.

Da han er et år gammel, dør hans mormor og morfar. Det rammer hans mor så hårdt, at hun får angstanfald og varige psykiske mén.

Rasmus er urolig gennem hele folkeskolen. Han må skifte skole tre gange, fordi lærerne ikke kan klare ham.

De andre børn mobber ham konstant med hans overvægt, mens han selv begynder at trappe konflikten op ved at slå igen. Han indser, at han kan udnytte sin højde og vægt mod dem, der terroriserer ham.

I syvende klasse bliver Rasmus sendt på et julemærkehjem i Skælskør for at tabe sig. Her går det lidt bedre. Han får nye venner og en kæreste. Men da han kommer tilbage til en skole for problembørn på Nørrebro, bliver det hele værre.

»På skolen var der piger, der kom fra den lukkede afdeling ¿ og indvandrerdrenge, der havde siddet i politiets varetægt. De kunne finde på at true med kniv. Her lærte jeg for alvor at slå fra mig. Det var min måde at klare mig på,« fortæller han.

Stoffer og nervemedicin

Derfra synes han næsten ikke, at der er nogen vej tilbage. Rasmus bliver 18 år og er pludselig kommet i rigtig dårlig selskab. Han ses mest med rockere og unge indvandrerdrenge fra den hårde del af Blågårds Plads på Nørrebro. De lærer ham at slås og sælge stjålne ting videre. Typisk tv-apparater og computere. Og Rasmus kan lide pengene.

Om dagen kører han rundt i gaderne i sin stylede mørkelilla Golf, som han har købt for hælervarer. Om natten hænger han ud i hashklubber eller står ved baren på Diskotek In i København, hvor der er gode muligheder for at slås og more sig. Der er masser af sprut, ecstasy og hjernedøde typer, som han siger. Masser af virkelighedsflugt.

Selv er han også begyndt at tage stoffer. Han fylder næsen med kokain, tager ecstasy og steroider og ryger i perioder op til 15 gram hash om dagen. Det er så tåget en periode, at han stadig har svært ved at huske noget fra den.

»Jeg var fyldt med had i kroppen. Stofferne var min nervemedicin,« siger han.

Hjemme i lejligheden er Rasmus verden ved at falde fra hinanden.

Hans mor er ved at dø. Hun har fået kræft i tungen, og strålerne giver hende hårde bivirkninger. Hun taber sig, mister lugtesansen og motorikken.

Han prøver at være der for hende, men det plager ham samtidig at se hende på den måde.

»Enten ender jeg i fængsel, eller også dør jeg snart,« tænker han.

»Jeg er nødt til at finde på noget.«

En åndelig mentor

Det er et rent tilfælde, at han en dag ser koranen ligge hjemme hos en af sine gamle venner, som skal bruge den til en opgave i gymnasiet.

Rasmus samler bogen op og vender de første sider i muslimernes hellige skrift.

Han bliver nysgerrig. Det hele står så tydeligt. I koranen er der råd og regler for alt. Og bogen taler især om retfærdighed.

Noget, han forgæves har ledt efter i så mange år.

Han opsøger flere af sine muslimske venner. Han vil vide mere om islam. En fyr ved navn Gamal hjælper ham med svarene. Gamal er storebror til en af hans venner og bliver nu Rasmus åndelige mentor.

Gamal er ikke som de andre. Han har styr på sit liv. Han er gift og arbejder som flymekaniker i lufthavnen.

De to bruger timer og dage sammen. De mødes hjemme hos Gamals familie i Hellerup og Bispebjerg. Her drikker de kaffe og ryger vandpibe, ligesom de går lange ture sammen. Rasmus lytter og lærer om et af koranens vigtigste begreber, al-sabr. Det betyder »tålmodighed«.

»Det nytter ikke at smadre biler og slå andre folk ned,« forklarer Gamal.

»Gud vil have, at vi er tålmodige. Brug i stedet din energi på at bede og faste,« siger han.

Bønner og hellig krig

Gamal fortæller også Rasmus om, hvordan han skal behandle sin familie og sine venner med respekt. Om tørklæder, faste og bønner. Og om hellig krig.

Den hellige krig er ikke bare en krig mod dem, der angriber muslimer. Det er også en indre krig, der handler om, at man skal beherske sit had og sine aggressioner mod andre, fortæller Gamal.

Rasmus lytter.

Det hele virker så indlysende rigtigt. Modsat alt det pladder han føler, at pædagoger og psykologer har forsøgt at fylde ham med gennem hele skoletiden. De har aldrig kendt ham.

Men koranen rammer ham lige i hjertet. Den tager ham seriøst.

Åbenbaring i Egypten

I sommeren 2004 tager han med Gamals lillebror til Egypten. De besøger en af landets enorme moskeer, der prydes af marmor og islamiske hellige skrifter i loftet.

Da Rasmus går ind på det store tæppe i moskeen, føler han med det samme en tryghed. Moskeen er på samme tid højtidelig og nede på jorden. Venlige, jordnære muslimske mænd går stille ind i moskeen, falder ned på knæ og beder til deres skaber. Det virker så ægte, tænker han.

Da Rasmus tager flyet hjem til København to uger senere, er han klar til at give en besked til sine venner og familie. Rasmus har besluttet sig for noget, der vil ændre hans liv. Han vil være muslim. Hans mor bifalder det. Hun støtter alt, der giver mening for ham.

Kort efter konverterer han ved en seance i Islamisk Trossamfund i København. Han stiller sig op i moskeen og fremsiger trosbekendelse.

»Jeg bevidner, at der ikke findes nogen anden gud end Allah, og at Muhammed er Hans tjener og sendebud,« siger han.

Over 50 mennesker i moskeen hører den nervøse dreng, der står oppe ved mikrofonen ved imam Abu Jihad.

Da han træder ud af moskeen, bliver han omfavnet og trykket i hånden af de mange arabiske mænd. Velkommen, siger de. Med en varme, han ikke har følt længe.

»Her hører jeg hjemme,« tænker han. For første gang i sit liv.

»Alt det rod, jeg har set, har været guds vilje fra begyndelsen. Det har gjort min tro stærkere.«

faktaboks

Det vigtigste er, at man kan sige den muslimske troserklæring. Den består i, at man erklærer at der kun er én gud - Allah - og at Muhammed var hans profet og budbringer. Ofte skal troserklæringen siges på arabisk, men det er ikke et must.

I nogle lande - eksempelvis Indonesien - kræves det, at konvertitten har været på et seks måneders kursus i Islam som forberedelse. Det krav stilles ikke i Danmark. Imam Abdul Wahid Pedersen stiller eksempelvis ikke krav om, at konvertitten har læst koranen eller andre hellige skrifter.

Selve konverteringen foregår ved en seance, og der skal medbringes to voksne mænd som vidner. Seancen kan vare fra et halv minut til en halv time og kan foregå i et bedelokale.

Nogle danske imamer, eksempelvis Abdul Wahid Pedersen, indleder ofte seancen med at efterprøve, om man er helt sikker på sin beslutning. Er man klar til at leve et liv uden svinekød og alkohol og bede fem gange om dagen, spørger han. Abdul Wahid Pedersen plejer også at spørge, om man har gjort det klart, at nogle familier og venner reagerer meget negativt på beslutningen. »Islam er øretævernes holdeplads,« som han siger.

Nogle konvertitter vælger at tage et arabisk navn, når de er blevet muslimer. Imam Abdul Wahid Pedersen lægger dog vægt på, at danske muslimer skal holde fast i, hvor de kommer fra og bevare i hvert fald en del af deres oprindelige navn. »Gud har bestemt at man er danskere og derfor handler det om, at danskheden og islam går op i en højere endhed,« siger han.

gæst på KFC
Nyheder

Fastfood-gigant politianmeldt - igen

en mikroovn
Helt vildt

Brændte pengesedler
for at fjerne covid-19

entreprenørmaskiner
Nyheder

Før kæmpe-konkurs -

afvist af konkurrenter

sundhedsperson med en covid-test
Corona

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Scorer værts-job

hvid jul
Nyheder

Danske Spil:

Ingen hvid jul

axeksen
Sport

Axelsen: Vinder stor titel

jul
Nyheder

 Sådan laver du julemiddagen uden stress

børn corona vaccine
Nyheder

Børn vaccineres:

Idolplakater og god tid

andreas jessen
Film og TV

Dansk stjerneskud:

Gnisten blev tændt

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner

billeder af broen i mørke
Krimi

Spærrede broer:

Seks anholdt

Et billede af en tabel
Nyheder

Vaccinegennembrud:

med tredje stik smittes

Nærbillede af Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Sygeplejeskolen-skuespiller

afslører: Jeg skal være far

Nyheder

EU vil have

REJSESTOP 

efter ny variant

En sundhedsperson giver en vaccine.
Nyheder

Anbefaler corona-vaccine

til børn fra 5 år og op

Et idyllisk vejskilt på Fejø
Nyheder

Vil bygge almene

boliger på småøerne

Alle de fem dommere viser allesammen et 10 tal
Kendte

Chok: Vild med

dans-dommer

ramt af corona

Nærbillede af MØ, der er korthåret , med en stor ørering på
Kendte

Dansk hitmager

skifter køn

Krimi

Politiet går ind i

plejehjemssagen

En mand bliver tattovret på sin underarm. Tattovøren har handsker på.
Nyheder

Efter kæmpe razzia:

ALLE overtrådte loven

En analytiker sidder foran en computerskærm
Nyheder

Derfor falder de

danske aktier NU

En lille lejlighed
Helt vildt

IKEA tilbyder en lejlighed for $1 om måneden

Et flot par på den røde løber
Kendte

Pernille Blume får kærlighedsbesøg i finalen

En dame med en prøve
Corona

Ny corona-variant opdaget:

Hidtil farligste

Folk med mindbind i metroen
Corona

Her skal mundbind og coronapas frem fra mandag

En firehjulstrækker ude i skoven
Biler

Britisk bilproduktion bombet tilbage til 1956

Et skilt i en butik med Black Friday
Nyheder

Ikke black friday-tilbud på populære varer

dronning margrethe snedronningen
Kongelige

Dronning Margrethe:

Jeg har ikke fulgt med i Vild med dans

corona
Corona

Børnelæger: Glæde over vaccine til børn

Kasper hjulmand
Nyheder

Kasper Hjulmand:

Årets Leder 2021

kirsebærsauce
Sundhed

Har du jule-handlet:

Så tjek dit køleskab

vild med dans
Film og TV

Danske Spil: De vinder Vild med dans

esbern snare pirater
Krimi

Pirater fængslet i 13 dage - sigtet for drabsforsøg

Nyheder

Forsvarer: Støjberg var ikke involveret 

corona
Nyheder

4390 nye coronatilfælde - 12 flere døde

En trist hund
Dyreliv

Sådan tager du bedst afsked med kæledyret

Nyheder

EU: Coronapas efter vaccination bør kun gælde ni måneder

et par i et studie griner
Film og TV

Fællessang-stjerner fejrer jul på DR

En fregat på vandet
Krimi

Esbern Snare i dramatisk kamp – fire dræbt

Jes Dorph ude på gaden
Kendte

Jes Dorph lukker og slukker

Et par i lang kjole og korsridderdragt
Kendte

Caroline Flemings søster:

Jeg er dybt ulykkelig

Nogle dansere i et studie
Film og TV

Sådan bliver Vild med dans-finalen

To biler på en gade i en tom by
Biler

Helt ny Suzuki S Cross på gaden 

En mand står ved en sten med en øl i hånden
Kendte

Jeremy Clarkson:

Nu brygger han øl

En gråhåret mand tørrer øjnene
Nyheder

Valgkaos:

Omtælling af stemmer

vejstriber på en vej
Krimi

Tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Patienter på intensiv
Corona

Tyskland passerer 100.000 coronadødsfald

Morten Messerschmidt ser bekymret ud mens Inger Støjberg ser til
Nyheder

Messerschmidt vil ikke stille op mod Støjberg som DF-formand

En gummibåd med immigranter
Nyheder

31 migranter har mistet livet ud for Frankrigs kyst

mundbind
Corona

Supermarkeder er klar: Der er millioner af mundbind

En trist blond kvinde
Nyheder

Trækker sig efter syv timer på posten

Søren Brostrøm tager et mundbind på
Corona

Regeringen:

Mundbind i transport og butikker

Tre mænd synger på scenen
Biler

Transportministeren gav den gas

person drikker af drikkedunk
Sundhed

Din drikkedunk

er en bakteriebombe

En mand i rødt med våben overvåger nogle folk.
Helt vildt

Dømt til døden fordi han solgte Squid Game-kopier