Poul Nyrup holder fast i omstridt DF-kommentar på S-møde
Dansk Folkeparti er et populistisk parti, der slipper for let og ikke bliver grillet nok af Socialdemokratiet for at underminere velfærdssamfundet, blandt andet via finanslove med borgerlige regeringer, mener Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv
Dansk Folkeparti slipper alt for let om ved at underminere vores velfærdssamfund og svinge taktstokken i udlændingepolitikken, mener Poul Nyrup Rasmussen. Jeg vil så nødigt, at vi som socialdemokrater tabte medmenneskeligheden, siger han.

Samtidig med at Dansk Folkeparti og regeringen fredag har præsenteret en finanslov, hvor de vil sende afviste udlændinge ud på en øde ø og stramme udlændingepolitikken markant, advarer den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) om Dansk Folkeparti.  

- Jeg synes, at Dansk Folkeparti har fået for stor indflydelse i dansk politik, siger Poul Nyrup Rasmussen. 

Alt det, der hører til et godt velfærdssamfund, er ved at blive undermineret efter pres fra og med stemmer af Dansk Folkeparti, mener Poul Nyrup Rasmussen.

På et møde i Socialdemokratiet i Københavns Storkreds torsdag aften holdt han tale om, hvordan grådighed, hvidvask og topskattelettelser øger uligheden i vores samfund.

Appel til sine egne om at synge en anden melodi  

Men talen var i lige så høj grad som en kritik af Dansk Folkeparti også en indtrængende påmindelse til hans eget parti om ikke at synge for meget med på Dansk Folkepartis flygtningefjendske melodi.

- Dansk Folkeparti slipper for let, når man tænker på, hvor meget meget de egentlig har været med til at ændre på. Jeg har svært ved at kalde Dansk Folkeparti det – og det er måske, fordi jeg kom til at sige noget en gang, siger han og lader det hænge i luften.

Publikum griner, for alle kan huske, da han som statsminister tilbage i 1999 - for snart tyve år siden - fra Folketingets talerstol sagde, at 'stuerene, det bliver I aldrig' med adresse til Pia Kjærsgaard. 

- Det mener jeg faktisk stadigvæk. Det gør jeg, siger Poul Nyrup og får klapsalver. 

Skal bedømmes på finanslove 

Poul Nyrup Rasmussen går i flæsket på Kristian Thulesen Dahls parti og mener, at partiet med sin retorik og politik skubber både dansk velfærd og udlændingepolitik ud på et vildspor. 

- Nogle kalder Dansk Folkeparti for et socialt parti med stor omsorg for velfærdsstaten, men man skal bedømme folk på deres handlinger og partier på, hvilke finanslove de er med til at gennemføre. Og så kommer man til nogle andre konklusioner, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Og der er grænser for, hvor tæt Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skal danse med Dansk Folkeparti, mener han.

- Jeg synes, at det er tiden, hvor vi passer på ikke at lade os fange i, at vi selvfølgelig en gang imellem kan bruge Dansk Folkeparti til at undgå noget, der er værre og blokere for topskattelettelser og den slags ting. Det siger jeg ikke, at man ikke skal gøre, men jeg siger bare, at så skal man heller ikke fuldstændig frede dem i en politisk kamp om velfærdsstatens fremtid, lyder det.

Apati og populisme 

Poul Nyrup Rasmussen pointerer, at i en tid, hvor vi hele tiden får skandalehistorier om hvidvask og skattely og hører om klimaforandringer og ulighed, kan folk lukke ned og skærme sig.  

- Der er en stor risiko for apati. Man kan alligevel ikke gøre noget ved hvidvask og finansfolk, der fusker. Når mange mennesker ikke synes, at man kan gøre noget ved det, får populisterne - som Dansk Folkeparti er en del af - taget over, noterer han.

- Når folk ikke føler, at de kan gøre noget ved de virkelig store ting, der rokker ved velfærdssamfundets grundlæggende struktur, har man lettere ved at lægge ører til dem, der mener, at vi skal lukke grænserne og klare os selv og ikke have noget med andre at gøre, heller ikke EU, beklager Nyrup.

Han kalder det en ond cirkel, hvor folk bliver utrygge og har lettere ved at synge med på frygtens melodi.

- Når der kommer nogen til Danmark, der ser meget anderledes ud og kommer fra nogle frygtelige krige, er det let at sige til danskerne, at de er en trussel, for de skal have vores dagpenge, vores skoler og vores kvinder.

Det er os med konventionerne

Nyrup advarer om, at Socialdemokratiet er til fals for den melodi. 

- Jeg mener, at vi bør sige, at ja, vi er nødt til at sætte grænser for, hvor mange flygtninge og indvandrere vi kan tage ind per år i det her land, for vi skal være sikre på at kunne hjælpe dem, når de kommer og på at de kommer i arbejde og kan fungere i samfundet. Det gør heldigvis langt de fleste, men der er mange, der ikke gør, og de kræver en ekstra indsats.

- Jeg vil frygtelig gerne undgå, at måden at tale om flygtninge og indvandrere på, bliver ligesom alle de andre. Min pointe er, at vi er jo også socialdemokrater, og vi mener jo også, at vi har en grundlæggende medmenneskelighed i os, siger han.

Og med et slet skjult hint til gruppeformand Henrik Sass Larsen, der for nylig nedtonede betydningen af internationale konventioner, siger han:

- Det var os, der var med til at vedtage FN’s menneskerettighedskonvention lige efter krigen, og det var os, der hele tiden i solidaritet har taget imod flygtninge fra Chile, Vietnam og Balkan.

Må ikke tabe medmenneskeligheden

- Jeg ville så nødig, at vi som socialdemokrater tabte medmenneskeligheden, den må vi ikke tabe.

- Vi er ikke alle sammen ens som politiske partier, fordi vi erkender, at de store folkevandringers tid er kommet for at blive i en rum tid, siger han og betoner, at Dansk Folkepartis og Socialdemokratiets måder at løse det pres på er og skal være forskellige.

- Det er ret vigtigt for ret mange mennesker i Danmark at føle, at når Socialdemokratiet taler om at løse flygtninge- og indvandrerproblemerne og tage hensyn til, hvor mange vi kan tage imod, er det på en melodi, der adskiller sig fra den borgerlige melodi og fra populisternes inklusive Dansk Folkepartis melodi, fastslår han.

Som statsminister og partiformand lod han sig i mange år i høj grad styre af meningsmålinger. Men hjertet skal være der, hvis man skal vinde i politik, betoner han. 

- Der er ikke ret mange meningsmålinger, der måler på, hvornår man taler med hjertet, og hvornår man ikke taler med hjertet, siger han.

Efter Poul Nyrup Rasmussens oplæg ville han ikke svare på opfølgende spørgsmål fra Avisen.dks journalist om, hvorvidt Mette Frederiksen også lader Dansk Folkeparti slippe for let. 

via Listen To News