OK18 Portøren Andreas om sammenhold i OK-gyser: "Det kilder helt ned i maven"
Portøren Andreas Frankner får et kick ud af at stå skulder ved skulder med sine kolleger i folkeskolen og ministerierne under de nuværende overenskomstforhandlinger. Foto: Privat
Musketereden skal bestå, siger portøren Andreas Frankner i overenskomst-forhandlingernes 11. time, hvor der bliver sået tvivl om fagbevægelsens sammenhold.

'Skulder ved skulder' lige til det sidste, siger portøren Andreas Frankner i de højspændte timer, hvor fagbevægelsens musketered begynder at knirke.

Den højspændte stemning og den truende deadline her ved midnat mellem tirsdag og onsdag har over weekenden ført til spekulationer i, at den såkaldte 'musketered', hvor fagforbundene står 'skulder ved skulder', kunne være under afvikling. 

LÆS MERE: FOA-Dennis: Det er en "katastrofe" med kommunerne - jeg har opgivet dem

Den udlægning blev dog hurtigt skudt ned af både Dennis Kristensen selv og Anders Bondo Christensen, der begge er chefforhandlere for arbejdstagerne på det kommunale område, men alligevel har TV 2 nyhederne i mandag aften beskrevet, at flere lokale FOA-formænd er klar til at forlade musketereden for i stedet at få en aftale hjem.

Det ville være katastrofalt, mener portøren Andreas Frankner, der tidligere har været en markant stemme i OK18-debatten og har følt et sammenhold som aldrig før under dette forløb. Han opfordrer op til tirsdagens stormøde i Forligsinstitutionen til, at man fortsat står sammen for at finde en samlet løsning.

LÆS MERE: Portøren Andreas: Jeg løber til hjertestop i min frokostpause Sophie Løhde!

Ville du bakke op om en aftale, hvor man eksempelvis dropper aftalen om lærernes arbejdstid, hvor man altså forlader musketereden, for at få en god aftale hjem til dit felt?

- Jeg synes, det er en tarvelig tilgang fra arbejdsgivernes side, at de spekulerer i musketereden og opfordrer til at stikke knive i ryggen ved at lokke med en aftale nogle steder. For jeg kan da godt forstå, at Dennis Kristensen (FOA's formand, red.) måske overvejer det, hvis han nu får at vide, at der er en aftale på vej hans vej, siger Andreas Frankner, som dog opfordrer alle til at stå sammen:

- Jeg bakker personligt 100 procent op om musketereden. Jeg er stor tilhænger. Da jeg var til demonstration sidste onsdag inde ved Christiansborg sammen med 6.000 pædagoger, læger, DJØF'ere, rengøringsassistenter og sosu'er, så er det sådan, at det kilder helt ned i maven. Det er så fantastisk, at vi står sammen og støtter op om hinanden, og det skal vi blive ved med.

Opbakning fra befolkning

Avisen.dk har fanget Andreas Frankner, mens han er i gang med en marathonvagt fra 7-23, som han har været nødt til at tage på grund af sygdom. Det er hårde arbejdsdage, som Andreas Frankner mener bør belønnes, og han har befolkningen med sig.

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan ni ud ti danskere mener, at overenskomstforhandlingerne vedkommer dem og 63 procent af danskerne utvetydigt bakker op om de offentligt ansattes krav.

Og den opbakning mærker Andreas Frankner gennem en lang arbejdsdag, fortæller han:

- Jeg fornemmer opbakningen hver dag på arbejdet, hvor patienterne fortæller, at de støtter os. De spørger, hvorfor jeg kun skal få 18.000 udbetalt om måneden for sindssyge vagter, hvor jeg stormer til hjertestop og giver hjertemassage så hurtigt, at benene summer, når jeg kommer hjem, mens politikerne får så ufattelig mange penge. 

Andreas Frankners tillid til politikerne kan generelt ligge på et ret lille sted. Han har nemlig ikke glemt lærerkonflikten i 2013, og når fagbevægelsen denne gang står samlet, lugter det ifølge ham nu af, at alle offentligt ansatte risikerer at ryge ud i storkonflikt.

- Det hele lugter lidt af aftalt spil. Som om at nogle af forhandlerne fra arbejdsgiversiden, måske under bordet, håber på en konflikt, for på den måde at få regeringen til at gennemføre deres krav gennem et lovindgreb. Det virker som om, at der er aftalt spil ligesom med lærerne i 2013, siger Andreas Frankner med henvisning til konflikten, hvor tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen i bogen 'Søren og Mette i benlås" gav udtryk for, at den daværende regering med socialdemokratiet i spidsen spekulerede i et lovindgreb.

Den beskyldning har statens chefforhandler, Sophie Løhde (V), dog blankt afvist.

LÆS MERE: Løhde afviser aftalt spil: Vi har ikke en reform liggende i skuffen

Alle parter lige fra det kommunale til det regionale og statslige skal i dag mødes i Forligsinstitutionen klokken 10.00.

LÆS AVISEN.DK' TEMA OM OK18