Politikere ind i sag om flyansatte
På Christiansborg er Socialdemokraterne klar til at få belyst ansættelsesforholdene i lavprisselskaberne. Foto: Colourbox
Lavprisselskaberne presser hinanden til at hyre piloter og kabinepersonale via skattely. Flyvebranchens Personaleunion kræver indgreb.

Lavprisselskaber som Ryanair, Norwegian og Primera Air hyrer danske piloter og kabinepersonale uden rettigheder gennem skattely for at spare på omkostningerne.

Det får nu Flybranchens Personaleunion til at efterlyse politisk vilje til at se nærmere på de ansattes vilkår.

"Når selskaberne ansætter folk gennem skattely har vi ikke noget overenskomstkrav. Så det ville være rigtig dejligt, hvis politikerne ville interessere sig for det. Også selvom vi har set, at nogle af de samme problemer har eksisteret i byggebranchen i årevis, uden at de er blevet løst," siger formand Thilde Wast til Newspaq.

Hun fortæller om selskaber, der ansætter personale uden de rettigheder, der normalt kendes fra danske overenskomster. Samtidig indeholder selskaberne ikke a-skat i lønne, og derfor skal de ansatte selv sørge for at svare skat til myndighederne.

På Christiansborg er Socialdemokraterne klar til at få belyst ansættelsesforholdene i lavprisselskaberne.

"Det er nogle fuldstændig uacceptable forhold, der bliver beskrevet. Derfor tager jeg det op med vores arbejdsmarkeds-folk her på Christiansborg, så vi kan se, om vi kan gøre noget for at sikre de ansatte bedre forhold," siger skatteordfører Thomas Jensen.

Som beskrevet i Politiken i dag benytter selskaberne komplicerede konstruktioner med skuffeselskaber i skattelyet Guernsey. Udover at unddrage sig skat i Danmark, undgår selskaberne også de love og regler, der gælder på arbejdsmarkedet.

"Man ansætter folk på vilkår, hvor det decideret fremgår af kontrakten, at det selskab, der er et rekrutteringsbureau på Guernsey, intet ansvar har i forhold til Skat og social sikring af medarbejderens ansættelsesforhold," siger Thilde Waast.

Hun kender til ansatte, der har forsøgt at forbedre deres ansættelsesforhold, men det er vanskeligt, når man er ansat uden retssikring.

"Det betyder, at man kan blive skubbet ud af sit arbejde eller fyret uden nogen særlig grund og mulig for efterfølgende retsspil. Det presser medarbejderne til at acceptere vilkårene. Det, synes vi, er dybt problematisk," siger Thilde Waast.

Flybranchens Personaleunion er løbende i dialog med lavprisselskaberne for at få dem til at tegne overenskomst. Men priskonkurrencen betyder, at selskaberne siger nej.

Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen, er tilfreds med, at Skat er i gang med at undersøge i hvilket omfang, selskaberne unddrager sig skat i Danmark.

"Jeg har fuld tillid til, at Skat nok skal arbejde målrettet på at komme den her skatteunddragelse til livs," siger han til Newspaq.