Pia Kjærsgaard: Jeg vil lære græsk
- Jeg går, mens jeg er toppen og kan overdrage partiet i rigtig god stand, og det er en ren fornøjelse, siger Pia Kjærsgaard. Foto: POLFOTO/Tariq Mikkel Khan / POLFOTO
Dansk Folkepartis mangeårige leder Pia Kjærsgaard vil bruge sin ekstra fritid som eks-formand til at lære græsk.

Når Dansk Folkepartis stifter og ubestridte leder gennem 17 år, Pia Kjærsgaard, i morgen takker af på årsmødet i Herning, åbner hun for et nyt kapitel i sit liv.

Et kapitel, der byder på mere tid til hygge og familien og måske til et nyt fremmedsprog.

- Jeg har truet med de sidste 10 år, at jeg så utrolig gerne vil lære græsk. Jeg har et hus på Santorini, så lad os se, om det ikke kan blive til alvor. Det synes jeg kunne være spændende, siger den 65-årige snart forhenværende partiformand til Newspaq.

Udover at lære græsk glæder Pia Kjærsgaard sig til et roligere liv som forhenværende formand.

- Der bliver mere tid til hverdagen, og jeg kan leve livet langsommere. Det har jeg behov for, siger Pia Kjærsgaard, der forsætter på en ny post som værdiordfører.

Ordførerskabet betyder, at hun kan blande sig i stort og småt.

- Jeg kan gå ind i de debatter, som, jeg synes, er væsentlige på folkeskoleområdet, kirkeområdet, familieområdet og kulturområdet, hvor jeg synes, vi er ved at blive en åndelig fattig nation. Jeg kan gøre det på en mere tilbagelænet måde, end jeg har gjort tidligere, siger Pia Kjærsgaard, der langt fra er færdig i dansk politik.

- Jeg er på ingen måde træt af politik. Tværtimod. Jeg holder utrolig meget af min hverdag og det politiske spil. Jeg har det godt fysisk og psykisk. Jeg orker bare ikke en ny valgkamp, hvor det er mig, der skal være i front, siger Pia Kjærsgaard.

Den tidligere hjemmehjælper fra Gentofte, der startede sin politiske karriere i Fremskridtspartiet i 1978, genopstiller da også til Folketinget ved næste valg.

- Jeg har været i 12 folketingsvalgkampe, og jeg skal nok føre en aktiv valgkamp. Så bliver det den nye partiformand, der må tage det store slæb, men også det sjove og udfordrende slæb.

Morgendagens afskedstale for de 1.000 delegerede på årsmødet bliver måske Pia Kjærsgaards sværeste tale, erkender hun.

- Jeg kan sagtens holde en politisk brandtale uden problemer, men hvis det går over i det personlige, har det altid været svært for mig. Derfor har jeg også sagt til folketingsgruppen og andre, at når de sidder nede i salen, og jeg holder min tale, så må de gerne sende mig et stort smil i stedet for at se kede ud af det. Ellers er jeg bange for, at det går galt for mig, siger Pia Kjærsgaard.

Hun kalder formandsskiftet i Dansk Folkeparti for perfekt timet.

- Jeg går, mens jeg er toppen og kan overdrage partiet i rigtig god stand, og det er en ren fornøjelse, siger partilederen, inden hun overlader stafetten til Kristian Thulesen Dahl, der var med til at stifte Dansk Folkeparti i 1995.

Med ham ved roret vil der både komme fornyelse såvel som kontinuitet.

- Politikken er fuldstændigt uændret, men Kristian Thulesen Dahl er ikke Pia Kjærsgaard. Så medlemmerne vil mærke en ny person og en ny stil, og sådan skal det være. Man skal være sig selv og ægte, så kommer man lettere igennem hverdagen.