Pave og patriark bilægger 1000 års strid i lufthavnslokale
Det historiske møde mellem lederen af den russisk-ortodokse kirke, patriarken Kirill (tv), og pave Frans (th) fandt sted i et lokale i Jose Marti-lufthavnen i Havana. Foto: Adalberto Roque/AP
- Endelig, lød det fra pave Frans, da han i Havana mødtes med lederen af den russisk-ortodokse kirke.

En terminal i lufthavnen i Cubas hovedstad, Havana, var fredag rammen om et historisk møde mellem den katolske kirkes overhoved, pave Frans, og lederen af den russisk-ortodokse kirke, patriarken Kirill.

Det er det første møde i næsten 1000 år mellem en pave og en patriark fra den russiske gren af den ortodokse kirke. Striden mellem den katolske og den ortodokse kirke går tilbage til splittelsen mellem øst- og vestkirken i 1054.

De to religiøse ledere omfavnede og kyssede hinanden og appellerede i en fælleserklæring til beskyttelse af kristne, der forfølges og udsættes for angreb på grund af deres tro.

- I mange lande i Mellemøsten og Nordafrika bliver hele familier, landsbyer og byer med vores kristne brødre og søstre fuldstændig udryddet, hedder det i erklæringen.

Der nævnes ikke noget om den ekstremistiske og voldelige bevægelse Islamisk Stat i udtalelsen, men IS er berygtet for at forfølge og dræbe kristne, og andre religiøse minoriteter, i både Syrien og Irak.

- Deres kirker bliver barbarisk hærget og plyndret. Deres hellige genstande vanhelliget og deres monumenter ødelagt, hedder det i erklæringen, hvor der også bliver lagt op til forsoning mellem de to kirkelige retninger.

- I næsten tusind år ... har vi været adskilt af sår forårsaget af gamle og nyere konflikter, af forskelle arvet fra vores forfædre. Vi lider under tabet af sammenhold. Det er vores håb, at vores møde kan bidrage til genoprettelse af dette sammenhold, som Gud ønsker. Vi opfordrer katolikker og ortodokse i alle lande til at lære at leve sammen i fred og kærlighed.

De to religiøse ledere var inviteret af Cubas kommunistiske styre, og mødet blev aftalt for bare en uge siden.

Patriarken Kirill er på besøg i den caribiske østat, mens pave Frans gjorde et kort ophold i Havana på sin vej fra Rom til et længe planlagt besøg i Mexico.

- Endelig, sagde Frans, da han og Kirill mødtes i et lokale i José Marti-lufthavnen.

- Vi er brødre, lød det fra Frans inden samtalen mellem de to begyndte.

/ritzau/Reuters