Pædagogerne er for tykke: Britisk mor tager sit barn ud af børnehaven

En engelsk kvinde har taget sin datter ud af børnehaven, fordi hun mente, at pædagogerne er for tykke til at passe på hendes barn.
I Danmark er 14,1 % af befolkningen svært overvægtige med et BMI over 30. En del lavere end i England, hvor det er 28 procent af befolkningen.
I Danmark er 14,1 % af befolkningen svært overvægtige med et BMI over 30. En del lavere end i England, hvor det er 28 procent af befolkningen. Foto: Scanpix/Shutterstock/Suzanne Tucker

Alle kroppe er smukke kroppe. Sådan har opråbet lydt de sidste års tid, hvor kropsaktivister vinder mere og mere frem med budskabet om, at ingen kroppe skal udskammes. 

Men i England har en kvinde ved navn Hilary Freeman fået nok af tykke mennesker. Hun har valgt at tage sin datter ud af børnehaven, fordi pædagogerne er for overvægtige.

- Pædagogen var tydeligvis en skøn kvinde: rar og god ved børn. Men da jeg så hende lege med min to-årige datter, følte jeg en voksende fornemmelse af ubehag, skriver Hilary Freeman til dailymail.

Hun var bange for, at den tykke pædagog ikke ville have hurtige nok reflekser til at kunne redde hendes datter ved pludselige farlige situationer.

Og hvad med det signal, de tykke pædagoger sender til hendes barn? Ville deres usunde spisevaner smitte af på hendes datter? Ville hendes datter efter at se på dem hver dag begynde at tro, at det er normalt – måske endda eftertragtelsesværdigt – at være tyk?

Hilary Freemand fokuserer særligt på tre ting: Det er ikke sundt at være fed, fedtdeller er ikke attraktive, og tykke mennesker er selv skyld i, at de er tykke.

- Jeg tror ikke på, at afskyen over for fedme er en social konstruktion. Jeg tror, det er medfødt, fordi vi ubevidst ved, at der en farlig tilstand, skriver Hilary Freeman og langer ud efter aktivister for at gøre fedme til en norm.

Fedmekritik er ikke diskrimination

Den fedmeaktivistiske bølge, som Hilary Freeman kritiserer, er også for alvor nået til Danmark. Her har blandt andet den kropsaktivistiske bevægelse Fed Front med komikeren Sofie Hagen i front været ude i flere medier med deres - med egne ord - 'fedmeglorificerende' budskab.

På hjemmesiden skriver de, at de vil udstille normen om, at ”når man lever i en tyk krop og tillader sig selv at gå på gaden, at spise en bolle eller andre "radikale handlinger", så vil man ofte blive skudt i skoene, at man ’promoverer en usund krop/livsstil’.

Det er netop denne frygt for en usund promovering, Hilary Freeman havde, da hun valgte at tage sin datter ud af børnehaven, fordi de tykke pædagogers livsstil måske kunne smitte af på hendes barn.

Hun ærgrer sig over, at man ikke længere kan sige til en tyk person, at de bør tænke på at tabe sig i forhold til deres helbred, uden man bliver fordømt for det. 

- Vi kan ikke selv vælge farven på vores hud, vores kulturelle baggrund, eller hvor vi er blevet født. Vi skal ikke kritisere folk for nogen af de her ting. Men fedme er ikke det samme: Folk bliver fede, skriver hun.

I dag er den gængse forklaring på overvægt, at man indtager flere kalorier, end man forbrænder. Men også gener og tarmens bakterier kan ifølge studier have betydning.

En række studier – senest et studie fra 2017 med dansk deltagelse i samarbejde med forskere fra Ruijin Hospital – har vist, at særlige tarmbakterier ser ud til at spille en stor rolle for kiloene på sidebenene.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.