Om 12 måneder er du fattigere end i dag
Væn dig til at at høvle mere rugbrød indenbords, hvis priserne stiger mere end lønnen! Colourbox
Kun 10 procent tror, at lønnen vil stige mere end priserne i løbet af 2012. Chefen får let spil ved forhandlingsbordet.

Når nytårets fyrværkeri skydes ind næste år, vil priserne være steget mere end min løn. Dermed vil jeg reelt være blevet fattigere.

Sådan lyder danskernes dystre forventninger til udviklingen i deres løn i det kommende år. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

”Det er et meget realistisk bud på, hvad der kan ske,” siger arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer er enig.

Krise rimer på lave forventninger

56 procent af danskerne forventer ifølge undersøgelsen, at deres løn stiger mindre end priserne. 18 procent forventer at løn og leverpostej stiger lige meget, mens 10 procent tror, at deres løn vil stige mere end priserne.

”Forventningerne til løn er lave. Mange har oplevet fald i reallønnen i 2011. Man er indstillet på, at det også sker i år. Det er et udtryk for at krisebevidstheden,” siger Michael Svarer.

Dansk Industri og CO-Industri forhandler lige nu ny overenskomst for industrien. De lave forventninger ligger på linje med de udmeldinger, som faglige ledere kom med i forbindelse med startskuddet, påpeger Søren Kaj Andersen.

Industriens folk stiller svage lønkrav

Her var forbundsformand for Dansk Metal Thorkild E. Jensen, der forhandler på vegne af CO-industri, meget tilbageholdende med at kræve lønstigningerne.[pagebreak]

Målet fra arbejdstagerne lyder, at man samlet set gik efter at fastholde reallønnen, så ingen får sværere ved at sætte mad på bordet.

Fra arbejdsgiver-siden lyder budskabet, at det sandsynligvis ikke vil være muligt, fordi den danske konkurrenceevne skal forbedres.

"Realistisk at den stemmes hjem"

Overenskomstforhandlingerne på industriens område er toneangivende for hele det danske arbejdsmarked. Dermed sætter forhandlingerne en ramme for udviklingen i danskernes løn.  

Og når den generelle forventning til løn er lav, kan det blive lettere at få et dårligt resultat til at glide ned, siger Michael Svarer:

”Så er det realistisk, at det bliver stemt hjem, selv om man ikke kommer ud med de store lønfremgange.”

Ingen kompensation i form af ferie

Sluserne omkring forhandlingerne er indtil videre hermetisk lukkede. Men bordet ligger sandsynligvis emner som løn under sygdom, efteruddannelse og seniorordninger.

Danskerne skal ikke forvente at manglende lønstigninger kompenseres i form af mere frihed eller ferie, vurderer Søren kaj Andersen.

”Den samlede omkostningsramme, handler ikke bare om lønkroner. Det handler om de omkostninger, som en fornyelse af overenskomsten i det hele taget kan pålægge arbejdsgiveren. Mere frihed koster også flere penge, fordi det er mindre arbejde," siger Søren kaj Andersen.

Inflation

Inflationen lå i 2011 på 2,8 procent. Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer vurderer, at inflationen i 2012 vil være i underkanten af to procent.