Officer slipper for straf
Arkiv. Foto: colourbox
En 27-årig officer frifindes for grov pligtforsømmelse ved Retten i Næstved, da den 22-årige soldat Jacob Sten Lund Olsen døde sidste år.

En 27-årig delingsfører forsømte ikke sin pligt som befalingsmand, da den 22-årige soldat Jacob Sten Lund Olsen fra Bornholm døde af en luremine i Afghanistan den 3. september i fjor.

Det slår Retten i Næstved fast tirsdag, og officeren frifindes for 'grov pligtforsømmelse under en væbnet konflikt' som tiltalen fra Forsvarets Auditørkorps lød.

Officeren har hele tiden nægtet sig skyldig, mens anklager og viceauditør Kristian Kirk krævede ubetinget fængselsstraf opgjort i måneder.

Den 27-årige officer burde derfor ikke have forhindret sine mænd i at gå ind i det farlige område - compound 91 - hvor Jacob trådte på en mine, ifølge dommer Ulla Tange Christensen og de to domsmænd.

Officeren skulle heller ikke have rykket dem ud, da officeren finder ud af, at soldaterne er gået ind i compounden, flere bygninger omkranset af en mur.

Der lå nemlig ikke en mundtlig befaling fra delingsførerens overordnede - en kompagnichef - om ikke at gå ind i lige netop compound 91, vurderer retten.

Den kompagnichef - en næstkommanderende i Afghanistan - der skulle have givet befalingen, sagde tidligere i retten, at han i stedet havde givet en hensigtserklæring om ikke at gå ind i området.

Dermed mener dommeren, at en kompagnichefs hensigt, sagt under en patrulje, ikke er nok til at være en mundtlig befaling.

19 vidner har været indkaldt, og kun én soldat kan huske, at compound 91 var befalet som forbudt område.

Flere af soldaterne har ellers kort tid efter ulykken fortalt til Auditørkorpset, at der var et forbud mod at gå ind på det minerede område.

I vidneskranken nægtede de at have sagt sådan og beskyldte i stedet auditørerne for at lægge ord i munden på dem. Anklager Kristian Kirk mener, at soldaterne dækker over deres officer på grund af en "misforstået korpsånd".