Øl og smøger er på vej ud

Der bliver drukket betydeligt mindre øl og røget færre smøger end for ti år siden. 2010 slår rekord.
Er den danske nationaldrik ved at bukke under+ Nej, det sker nok aldrig, men ølforbruget er faldet meget over de sidste 10 år.
Er den danske nationaldrik ved at bukke under+ Nej, det sker nok aldrig, men ølforbruget er faldet meget over de sidste 10 år. Foto: Colourbox.dk

Flere og flere siger nej tak til en lækker, kold fadøl med tilhørende cigaret.

I 2010 drak den danske befolkning færrest øl siden man begyndte at registrere forbruget for ti år siden. Det samme gør sig gældende for de usunde røgpinde. Det oplyser Danmarks Statistik.

Faktisk er ølforbruget faldet med over 25 procent siden 2000. Til gengæld er der blevet nydt en del mere vin og cider - den boblende, søde drik, er for alvor slået igennem på det danske marked over de senere år. Forbruget af vin er dermed det højeste siden 2000.

På smøg-fronten ser det også ud til, at sundhedsrådene virkeligt har battet. Hver dansker over 14 år ryger i gennemsnit hele 200 cigaretter mindre om året nu, end for bare fem år siden, hvor hver dansker over 14 gennemsnitligt sugede 1.564 røgpinde i sig.

Der er dog ikke rent mådehold fra de våde varer, der viser sig i statistikerne. Omregner man al det alkohol, der bliver skyllet ned i danske halse, bliver der i dag drukket færre liter ren alkohol end for ti år siden, men sidste år var der alligevel en stigning fra året før. Generelt blev der drukket 0,2 liter mere alkohol per person i 2010 end i 2009.

faktaboks

I 2010 indtog danskere over 14 år i alt:

453 millioner liter øl
192 millioner liter vin og cider
19 millioner liter hård sprut

Der blev i alt røget mere end 7,9 milliarder cigaretter
Det svarer til 1.428 cigaretter per person over 14 år

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.