Nye tal om førtidspension forarger: Nu skal Troels Lund grilles

Karsten Hønge (SF) kalder nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om nedslidte ældre. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

Troels Lund Poulsen (V) kaldes nu i samråd af SF's Karsten Hønge, der vil have svar på, hvad der skal gøres ved at et stigende antal ældre forventes at slutte arbejdslivet som nedslidte.

Det er uholdbart og uacceptabelt, at der ikke findes en ordentlig løsning på problemet med nedslidning på arbejdsmarkedet.

Det mener SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

Hver fjerde ældre havner på førtidspension

Mandag kunne Ugebrevet A4 berette, at Finansministeriet anslår, at andelen af danskere, der må slutte arbejdslivet på førtidspension, vil stige i fremtiden. I 2080 regner man således med, at 24 procent vil være på førtidspension året inden, de når folkepensionsalderen.

Karsten Hønge kalder det stigende antal ældre på førtidspension for en 'krigsskadeeffekt' afledt af fjernelsen af efterlønnen.

- Vi skal tage hånd om de mennesker, der i forvejen har haft lang tid på arbejdsmarkedet med hårde jobs og lave lønninger, som de har betalt skat af hele livet. Når de står i deres sidste tid på arbejdsmarkedet, skal de ikke være tynget af enorme bekymringer. Alle skal have nogle værdige seniorår, siger Karsten Hønge til Avisen.dk. 

Nedslidte ældre med højest fem år til folkepensionsalderen kan søge en seniorførtidspension. Den ordning trådte i kraft i 2014, og forventningen var, at 2.700 ville få tilkendt ydelsen i de første to år. Men til og med 2016 var det kun 763 borgere, der var tilkendt en seniorførtidspension. Og det er simpelthen for lidt, mener Karsten Hønge.

Derfor indkalder han nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til samråd.

SF ønsker differentieret pension

Troels Lund Poulsen (V) har i en mail til Ugebrevet A4, understreget at han er tilfreds med, at 90 procent, der søger en seniorførtidpension, får den tilkendt. 

- Det er rigtigt, at man forventede, at flere ville få seniorførtidspension, da man lavede ordningen. Jeg vil i efteråret lancere en kampagne, der gør kommunerne opmærksomme på denne ordning. De tal vidner for mig om, at det primært handler om at udbrede kendskabet til ordningen, så den bliver brugt, lyder forklaringen fra Troels Lund Poulsen.

Karsten Hønge støtter op om ideen med at lave en kampagne. Men han understreger samtidig, at det langfra er nok. 

- Det skal være attraktivt, let og overskueligt at få en seniorførtidspension, og det kræver en lempelse af reglerne. Jeg vil gerne støtte op om en kampagne, men der skal mere til end bare det, siger Karsten Hønge.

Han mener, at der blandt andet skal sættes et loft på, hvor mange antal timer man skal kunne arbejde for at komme i betragtning til en seniorførtidspension.

Et af dine samrådsspørgsmål går på, hvilke initiativer ministeren vil igangsætte med henblik på at forbedre arbejdsmiljø, således at færre lønmodtagere skal søge førtidspension på grund af nedslidning. Hvis jeg nu stillede dig det spørgsmål, hvad ville du så svare?

 - Man bliver nødt til at lave et system, hvor elevatoren stopper på flere etager. Det er den eneste måde, du kan have en hvis fairness. Dem, der kommer ud på arbejdsmarkedet som 28-årig i et fedt job med god løn og lav arbejdsløshed, kan godt arbejde videre, til de er 75 år - og det skal de endelig gøre, hvis de har lyst, siger Karsten Hønge:

- Men når jeg snakker med mine tømrerkolleger, kan de ikke bare arbejde videre. Det samme med sygeplejersker, pædagoger og andre i udsatte jobs, der bliver psykisk nedslidt. Et af instrumenterne for at sikre dem er seniorførtidspensionen - så lad os da få bragt det mere i spil, siger Karsten Hønge.