Administration 

SF: Afgørelser om førtidspension skal ud af kommunerne

Grupper af fagfolk - og ikke kommunerne - skal træffe afgørelsen om, hvad der skal ske med udsatte mennesker, der søger førtidspension. Det mener SF. (Foto: Foto: Sara Gangsted - Ritzau Scanpix/Arkiv)

Kommunernes ret til at afgøre sager om udsatte borgere skal fjernes, mener SF i nyt udspil. Står det til Karsten Hønge fra SF, skal de vigtige afgørelser fremover alene træffes af grupper af fagfolk.

Hvis det står til SF, skal kommunerne ikke længere være dem, der træffer afgørelserne i sager om udsatte borgere, der for eksempel søger om førtidspension. 

Istedet foreslår partiet, at det fremover skal være grupper af fagfolk - såkaldte rehabiliterings-teams - der ene og alene træffer beslutningen, når det skal afgøres, hvilken ydelse man som arbejdsløs kan få fra kommunen.

Som det er nu indstiller rehabiliterings-teamene kun til kommunerne, der så træffer den endelige afgørelse. 

- I rehabiliterings-teamet er det ene og alene fagligheden, der er styrende. Kommunernes pensionsnævn kommer nemt til at skæve til kommunens økonomi, siger Karsten Hønge til Avisen.dk i forbindelse med SF's landsmøde i Kolding her i weekenden.

Vil borgeren eller kommunen klage over afgørelsen, skal det foregå gennem et regionalt revurderingsnævn, mener SF. Nævnet skal blandt andet bestå af arbejdsmarkedets parter og skal være med til at sikre en uvildig klagebehandling.

Man skal jo være kold som en fryser, hvis man ikke lader sig påvirke af de historier om syge mennesker, der er kommet i klemme.
Karsten Hønge (SF), beskæftigelsesordfører

- Hver part skal naturligvis have mulighed for at klage over afgørelsen. Men som det er nu, føler en del mennesker, at deres retssikkerhed bliver trådt på, når det bare er de samme mennesker, der skal tage stilling til sagen igen. Det kan et uvildigt nævn ændre på, siger Karsten Hønge.

Hvad er et rehabiliteringsteam?

Et rehabiliterignsteam er tværfagligt, og består af en række repræsentanter fra forskellige områder i kommunen.

Formålet med teamet er at belyse borgerens sag ud fra et samlet billede indenfor beskæftigelse, sundhed, social og uddannelsesområdet (hvis relevant). Desuden kan der deltage en læge eller anden sundhedsfaglig person fra regionen.

Borgeren deltager på møder sammen med en sagsbehandler og eventuelt en bisidder. 

Rehabiliteringsteamet indstiller derefter sagen til kommunen, der så endeligt afgør, hvad der skal ske med borgeren. Kommuner kan også sende sager tilbage til ny behandling i rehabiliteringsteamet, hvis kommunen ikke følger indstillingen fra teamet. Teamet har altså ikke kompetence til at træffe en afgørelse men kan indstille til, hvilken afgørelse, de mener, kommunen bør tage.

Borgeren kan ikke klage over teamet, men kan klage til Ankestyrelsen over kommunens afgørelse.

Kilde: Bissiderhjælpen og DUKH

UDVID

Borgerens retssikkerhed

SF ser også gerne, at retskravene præciseres, for at sikre borgeren vished om, hvordan og hvornår de kan forvente en afklaring på deres sag.

Eksempelvis vil SF give borgere ret til at få vurderet muligheden for ressourceforløb efter et sammenhængende år som såkaldt aktivitetsparat kontanthjælpsmodtager.

Borgere, der skal i ressourceforløb, skal også have hurtigere afklaring, mener SF. Indenfor tre måneder skal borgeren have igangsat en relevant indsats.

- Det handler om at give borgeren nogle redskaber i hænderne. I dag føler de ikke, at de bliver set og hørt. At give borgeren nogle retskrav, som de kan gå til kommunen med, vil kun styrke borgerens retssikkerhed, siger Karsten Hønge.

Han peger også på, at mere faste retningslinjer vil mindske antallet af konfrontationer mellem borger og system, fordi begge parter får et klarere billede af, hvilke rettigheder der gælder.

'Kommunal afstumpethed'

Ugebrevet A4 har beskrevet, hvordan der er store forskelle på kommunernes praksis, når det gælder tildelingen af førtidspension. Karsten Hønge sammenligner systemet med et lotteri. Ifølge ham skal bopælen ikke være styrende for, hvilken afgørelse man får.

Nu har vi set en førtidspensionsreform, der har medført store kommunale forskelle. Hvordan skal man sikre sig, at det samme ikke bare vil ske igen, selvom I ændrer på loven?

- Der vil altid være forskelle mellem kommunerne. Det skal vi leve med, for der er ikke to situationer, der er ens. Men når vi ved, at kommunerne, borgeren og sagsbehandleren er forskellige, hvordan kan vi så sikre en så ens som mulig sagsbehandling?

- Det gør vi ved, at borgeren får nogle rettigheder, der er ens for alle på tværs af kommunerne, siger Karsten Hønge, der påpeger, at lovændringer vil mindske forskellene mellem kommunerne markant.

Spørger man Karsten Hønge, handler ændringerne især om at få løftet de kommuner, der har tolket loven meget stramt.

- Mange kommuner er enormt professionelle og empatiske. Men der har i nogle kommuner været en administrativ afstumpethed over for de mennesker, der har det allerværst. De står med hånden fremme og beder om hjælp fra fællesskabet, og så mødes de af en mur, siger Karsten Hønge til Avisen.dk.

Arbejdet fortsætter

Udspillet fra SF kommer efter, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har gjort det klart, at det skal være nemmere at få en førtidspension. Den udmelding kom på baggrund af den første del-evaluering af førtidspensions-reformen fra 2013.

Forligspartierne, der skal evaluere reformen, består foruden VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti også af SF, Socialdemokratiet og Radikale. Forligskredsen skal nu i gang med hoved-evalueringen af reformen. Et arbejde, Karsten Hønge håber, vil munde ud i endnu flere ændringer - og gerne dem SF nu foreslår.

- Belært af erfaringer ved jeg, at det bliver et tungt, langt og sejt arbejde.

- Jeg håber og regner dog med, at vi bliver færdige i efteråret og får fremsat et lovforslag, hvor jeg tror, der vil blive rettet op på en del ting. Man skal jo være kold som en fryser, hvis man ikke lader sig påvirke af de historier om syge mennesker, der er kommet i klemme, siger Karsten Hønge.

SF's syv ændringsforslag

SF foreslår konkret syv forbedringer, der skal skabe et bedre system for borgeren.

1. Retskrav
- Borgere, der skal i ressourceforløb, skal have igangsat en relevant indsats indenfor tre måneder.

- Er man i fleksjob skal sagen genvurderes af rehabiliteringsteamet, hvis der efter ét år ikke er sket fremskridt i et fleksjob på under fem timer om ugen.

- Borgere i ressourceforløb, hvor der ikke er sket fremskridt efter 2,5 år, skal have deres sag forelagt rehabiliteringsteamet. Ifølge SF vil det medføre, at man ikke fastholdes i forløb, der ikke 'gavner borgeren'.

- Borgere på kontanthjælp med nedsat arbejdsevne skal have ret - men ikke pligt - til at få vurderet muligheden for ressourceforløb efter et år som aktivitetsparat kontanthjælpsmodtager.

2. Rehabiliteringsteamet skal fremover træffe afgørelserne. Borger og kommune skal dog have mulighed for at klage, og det skal ske til et uvildigt revurderingsnævn med deltagelse af arbejdsmarkedets parter og andre.

3. Efter refusionsreformen fra 2015 refunderer staten kun 20 procent af borgerens ydelse, hvis de har modtaget ydelser mere end et år.  Det fører ifølge SF til kassetænkning i kommunerne. Derfor ønsker SF, at kommunen skal dække samme udgift uanset ydelse, og at staten skal dække differencen.

4. Fleksjob tilkendes i perioder på fem år, som det ser ud i dag. Der skal indføres mulighed for hurtigere fleksjob, mener SF - fleksjob helt ned til seks måneder. Ønsker borgeren det forlænget, skal kommunen kunne give en konkret begrundelse.

5. Hvis man ikke kan arbejde 7,5 timer om ugen, når man har under fem år til folkepensionsalderen, skal man have ret til seniorførtidspension.

6. Mange borgere mister retten til sygedagpenge efter fem måneder, selvom de ikke er udredt. SF vil derfor give alle borgere ret til sygedagpenge, indtil de er udredt. Desuden skal sygedagpengemodtagere have mulighed for at holde ferie.

7. Klippekort til langtidsledige. Aarhus Kommune har lavet et forsøg med at give langtidsledige 50.000 kroner, som de selv kan disponere til relevante indsatser. SF vil oprette en pulje, som kontanthjælpsmodtagere kan søge. Den skal administreres efter jobcentrenes vurdering af ansøgerne.

Desuden vil SF give alle borgere, der har været på kontanthjælp, ret og pligt til at pege på en indsats, der kan bringe dem tættere på arbejdsmarkedet. Det kan være psykologhjælp, uddannelse, virksomhedspraktik osv.

SF budgetterer med, at ændringer vil koste 250 millioner kroner om året. SF foreslår finansiering gennem satspuljen,

Kilde: SF

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds med sin rolle

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i morgen

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død

En mand med sin kæmpestore familie
Helt vildt

Han har 16 koner – og 151 børn

Vaccine fra Novavax
Corona

Ny vaccine forsinkes

Ambulancer på gade
Nyheder

En lærer og flere børn dræbt i skoleskyderi

Kø på motorvej
Rejser

Udsigt til tæt trafik

Gadebillede fra Kina
Nyheder

Kina runder 1,4 milliarder indbyggere

Mænd indsmurt i kolort
Corona

Desperate indere:

Bruger kolort

som coronakur

Dar
Film og TV

Dar Salim: Ny thriller optages på Fyn

mink
Nyheder

Minkopgravning: Kommer til at lugte

Nyheder

Mindst 20 dræbt i Gaza

dracula
Helt vildt

Tør du: Bliv vaccineret hos Dracula

zirkus nemo
Underholdning

Søren Østergaard: Jeg har det rædselsfuldt

kram
Nyheder

Corona: Englænderne må  kramme igen

Johannes Møllehave
Kendte

Dødsfald: Johannes Møllehave blev 84 år

Jerusalem
Nyheder

Raketter mod Jerusalem

corona
Nyheder

Coronasmitten slår hårdt i Hovedstaden

seng
Kendte

Kendt TV-par: Vi sover ikke sammen

magasinforside med mette frederiksen
Nyheder

Netto-magasin i

shitstorm: Hele

Danmarks Mette

Tingbjerg
Nyheder

København i farezonen - Tingbjerg Sogn lukkes ned

mand med maske står med kanyle
Nyheder

Vaccineplanen

skrider

folk sidder på græsset til festival
Nyheder

Dagens afstemning: 

Går du glip af 

en festival? 

festivalgæster hører musik
Nyheder

Grøn Koncert

aflyser 

fire skuespillere poserer
Film og TV

Han skal afløse

Rasmus Bjerg

bjerbestigere i lang kø på vej op af Mount Everest
Corona

Corona-kaos

på Mount Everest 

person vasker hjulkapsel på bil
Biler

Tips og tricks:

Sådan gør du

bilen forårsklar

tre personer står ved pulte ved pressemøde om corona
Corona

Indkalder til

pressemøde

solsikker på mark
Nyheder

Op til 25 grader:

I dag kommer 

sommeren

leopard blotter tænderne
Dyreliv

Leopard skaber 
panik i storby

vej i borup
Krimi

30-årig

i kritisk tilstand

to personer taler ved sø
Nyheder

4 millioner døde mink

skal nu graves op 

cykler på vej
Nyheder

Her går det galt

for cyklisterne 

Lars Brygmann med sin Bodil
Kendte

64-årige Lars Brygmann:
- Jeg er i mit livs forår

Casper Steinfath på surfbræt
Sport

Dansker krydser som den første Kattegat på surfbræt

billede af en chimpanse der ser aggressiv ud
Dyreliv

Drama i dansk zoo: Skytte klar ved voldsomt chimpanseslagsmål

billede af søren vester i haven
Film og TV

Søren Vester
tager over efter
Søren Ryge

billede af en myre
Livsstil

Har du myrer på køkkenbordet?

petra nagel og asbjørn munk
Kendte

Tv-vært flasher

brystpumperne

Felix Smith om bord på båden
Kendte

Felix Smith: - Det er så let at gå i panik

person bliver testet for covid-19
Corona

Testkrav og bekymringer

om smitte presser kommuner

billede af en flåt
Livsstil

Flåtsæsonen begynder: Her skal du være opmærksom

billede af hagl
Nyheder

Nyt varsel om voldsomt vejr: Torden, hagl og skybrud

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

sundhedsperson ses i testcenter
Nyheder

For anden dag i træk: Under 1000 nye coronatilfælde

billede af ben i korte bukser
Nyheder

Masser af sol, 20 grader og regn og torden

billede af Kaya Toft Loholt
Film og TV

13-årig bodilvinder:
Jeg brænder virkelig for det