Ny medicin giver færre blodpropper

Ny medicin forbedrer livsudsigterne for omkring 50.000 danskere, der lider af uregelmæssige hjerterytmer. Overlæge er begejstret.
Ny medicin giver nyt håb for mere end 50.000 danskere.
Ny medicin giver nyt håb for mere end 50.000 danskere. Foto: www.colourbox.com

Der er ikke mange ting, der i dag fungerer på samme måde, som de gjorde i 1950'erne. Men indtil for nylig var behandlingen af patienter med uregelmæssige hjerterytmer, såkaldt atrieflimren, et levn fra den tid.

Det gør en ny medicin, Prodaxa, nu op med. Omfattende studier, der har involveret 18.000 patienter fra 44 lande, viser, at behandling med Prodaxa kan mindske antallet af hjerneblødninger hos patienter med uregelmæssige hjerterytmer med 74 procent. Dertil kommer en betydelig reduktion af blodpropper i hjernen, og et fald i dødsfald blandt patienterne på 15 procent.

Et af de steder, man har benyttet den nye medicin, er på Gentofte Hospital. Her er ledende overlæge på hjerteafdelingen, Jan Kyst Madsen, begejstret for Prodaxa.

"Den nye medicin giver ikke blot bedre muligheder for patienterne, men behandlingen er også langt lettere at administrere," fortæller han til Newspaq.

Jan Kyst Madsen henviser til, at den gamle medicin, Marevan, krævede hyppige blodprøver og regulering af doserne, samt en stramt styret diæt, for ikke at skade patienterne og udsætte dem for bivirkninger.

Den nye medicin har derimod en fast dosering, som den enkelte patient selv kan styre.

Prodaxa er dog noget dyrere end Marevan, men alt i alt ender omkostningerne på samme niveau, da der med den nye medicin, ikke er behov for hverken kontrolbesøg eller brug af kontroludstyr, understreger Jan Kyst Madsen, og tilføjer:

"I løbet af et halvt års tid kommer der lignende produkter på markedet, hvilket bør gøre det billigere, end det er i øjeblikket", siger han.

På grund af et loft i de offentlige medicintilskud, vil behandlingen med Prodaxa dog være omkring 1200 kr. dyrere for den enkelte patient, end den gamle behandling.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.