Norsk parti ud af regeringsforhandlinger: Vil i opposition
Magten hviler på et mere skrøbeligt grundlag efter det seneste stortingsvalg i Norge, erkender statsminister.

Norges statsminister, Erna Solberg, må tilsyneladende opgive drømmen om en blågrøn regering oven på det nyligt overståede valg til Stortinget.

Onsdag aften har Kristelig Folkeparti (KrF) nemlig meldt endeligt ud, at partiet ikke ønsker at danne en regering sammen med Solbergs borgerlige parti, Høyre, samt det socialliberale parti Venstre.

- Alternativerne for denne regering er at fortsætte med den nuværende regering (Høyre dannede regering med Fremskrittspartiet efter valget i 2013, red.) eller udvide til tre eller fire partier.

- Så vi finder det naturligt at konstatere: Vores regeringsalternativ lykkes ikke, siger KrF-formand Knut Arild Hareide til den norske tv-station NRK oven på mødet.

- Vi ønsker at samarbejde konstruktivt og godt. Det har jeg været tydelig omkring. Vi ønsker gode løsninger og politisk gennemslagskraft, tilføjer han.

Partiet vil i stedet være et oppositionsparti.

- Men vi kan selvfølgelig støtte regeringen i enkeltsager, siger Knut Arild Hareide.

Erna Solberg erkender, at magten er mere skrøbelig end under den seneste regeringsperiode.

Her havde regeringen kun behov for støtte fra enten KrF eller Venstre. Men oven på valget 11. september er der brug for begge.

Og hverken Venstre eller KrF ønsker at gå i regering med Fremskrittspartiet. Og de ønsker umiddelbart heller ikke at være støtteparti for en mindretalsregering, hvor Høyre og Fremskrittspartiet fortsætter deres parløb.

- Vi har jo behov for fire partier og ikke tre partier, og på den måde var der et klarere og tydeligere mandat for den borgerlige regering i forrige periode, siger Solberg.

Hun understreger desuden, at hun vil holde døren åben for KrF, hvis partiet skulle ønske at indgå i en regering.

Partiet Venstre har endnu ikke udelukket at gå i regering med Høyre.

/ritzau/NTB