Nordamerikansk flykonflikt kan koste 4200 briter jobbet
En flykonflikt kan koste 4200 briter jobbet. Foto: free/Free
USA har pålagt en stor told på canadiske Bombardier-fly og er endt i handelskrig med canadiere og briter.

En strid mellem to af verdens største flyproducenter har sendt USA i en handelskrig med både Canada og Storbritannien.

USA, der står for produktionen af Boeing-fly, har besluttet at lægge en told på 220 procent på de statsstøttede canadiske Bombardier-fly.

Det har skabt uro hele vejen til Storbritannien og Nordirland, hvor en del af produktionen af Bombardier-flyene foregår. Her frygter 4200 nordirske arbejdere, at de kommer til at stå uden job som følge af beslutningen.

Den britiske premierminister, Theresa May, skriver på Twitter, at hun er skuffet over USA's beslutning.

- Regeringen vil fortsætte med at arbejde med firmaet for at beskytte nødvendige job i Nordirland, lyder det fra Theresa May.

Det er produktionen af Bombardier-flyenes vinger, der foregår i Nordirland.

Boeing har beskyldt Bombardier for at benytte de nye Bombardier CSeries-fly i det amerikanske marked. Samtidig mener den amerikanske flyproducent, at Bombardiers støtte fra Canada er urimelig.

Derfor besluttede det amerikanske handelsdepartement tirsdag at pålægge den store told på 220 procent på Bombardiers CSeries-fly.

Lederen af det nordirske parti DUP, Arlene Foster, mener, at et samarbejde med USA og Canada kan være med til at løse konflikten.

- Alle ved, hvor vigtig Bombardier er for Nordirland, og vi vil bruge vores indflydelse i regeringen til at sørge for, at det fortsætter.

- Nu må vi samarbejde med vores regering og med USA og Canadas regeringer for at få Boeing til at bruge sin fornuft, siger hun.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, truede i sidste uge med at aflyse et indkøb af 18 amerikanske Boeing Super Hornet kampfly, hvis ikke USA droppede pålæggelsen af told på Bombardier-fly.

Den handel har en værdi på 5,2 milliarder dollar.

/ritzau/Reuters