Nattens valg fik to vindere i USA
Der er næsten dødt løb mellem to af de republikanske kandidater i det ameriaknske primærvalg, der startede i nat dansk tid. Her er en glad Rick Santorum efter første valgrunde. Foto: AP Photo / Charlie Riedel / POLFOTO
De to kandidater, Mitt Romney og Rick Santorum, ligger lige i førefeltet, viser de foreløbige optællinger fra valgstederne i delstaten Iowa.

Den republikanske kamp om, hvem der skal kæmpe mod den nuværende præsident Barack Obama, er fuld i gang.

I nat dansk tid startede primærvalget i delstaten Iowa, og her er der hele to sejrherrer blandt de republikanske kandidater.

Favoritten Mitt Romney ligger, efter 96 procent af stemmerne er talt op, næsten side om side med modkandidaten Rick Santorum. Blot 113 stemmer skiller de to - og det er i Rick Santorums favør, skriver Politiken.

"Det betyder i virkeligheden, at begge de herrer kan notere Iowa som en sejr. De vil begge gå videre til New Hampshire i næste uge, og det var det, det i første omgang handlede om for dem," siger Michael Ehrenreich, medredaktør på Kristenligt Dagblad og tidligere Berlingske-korrespondent i USA, til Newspaq.

Resultatet kommer ikke bag på ham, da vælgerne på forhånd var splittede mellem en kandidat, der på papiret kan slå Obama, og så en der repræsenterer værdipolitiske spørgsmål.

Når midtvejsvalget rammer New Hampshire, mener Michael Ehrenreich, at Rick Santorum kan få det svært, da den stat er mindre konservativ end Iowa, derfor står den mere midtsøgende Mitt Romney bedst her.

Men intet er afgjort endnu, understreger han.

"Det kan stadig være sådan at en af de andre i feltet kommer stærkt tilbage, det kan man ikke sige noget om endnu. Dertil er Iowa for lille og speciel til, at man kan bruge staten til at tegne et generelt billede," siger Michael Ehrenreich

Superliberalisten Ron Paul snupper tredjepladsen med cirka 21 procent af stemmerne.