Musik og gøgl for Ungeren uden vold
Nørrebrogade var lørdag fyldt med støtte til Ungdomshuset. Med bannere, fakler og gøgl gav 500 til 1.000 lokale Nørrebro-borgere deres støtte til det omstridte Ungdomshus. Alt i fred og fordragelighed.

For to uger siden endte demonstrationen for Ungdomshuset med voldsomme uroligheder og hundredvis af anholdte. Men lørdagens nytårsoptog med støtte til Ungdomshuset endte kun med kolde fingre og løbende næser for de mellem 500-1000 mennesker, der var mødt op på Nørrebro.

Arrangørerne var kunstnere og lokale beboere, der ønsker Ungdomshuset bevaret – men med fredelige metoder. Og sådan blev det, for politiet - der så til fra sidelinien og guidede trafikken - kunne ikke melde om problemer af nogen art til demonstrationen.

Og Anne Eltard, en af arrangørerne bag demonstrationen, var tilfreds med dagens støttedemonstration.

»Det var et perfekt punktum for dette år. Og jeg håber, at dette får politikerne til at tage ansvar og sørge for at dette hus bliver, hvor det er,« sagde Anne Eltard efter demonstrationen.

Demonstrationen begyndte klokken 15.00 på Sankt Hans Torv med musik og gøgl fra ladet på en lastbil, og her var 35-årige Thomas Ditlevsen mødt op sammen med sin søn.

 

Kommet i huset i 10 år

»Jeg er i 10 år kommet i Ungdomshuset og har fået en stor del af min opdragelse der. Og derfor er jeg mødt op for at støtte huset. Det står mig meget nært. Der foregår mange spændende ting i huset, og det er vigtigt, at understrege, at 99 procent af alle aktiviteter i huset er fredelige. Men de fleste husker kun de voldelige optrin. Men det er forkert,« sagde Thomas Ditlevsen, der ikke har mindsket sin opbakning efter urolighederne.

»De var presset ud i det. Det var en naturlig reaktion på, at være blevet pisset på i så mange år. Men derfor går jeg ikke ind for vold,« sagde Thomas Ditlevsen.

Til gengæld var støtten fra 62-årige Lone Storm kølnet lidt af efter urolighederne for nylig. Alligevel gik hun med i optoget.

»Min sympati kølnede, men jeg støtter stadig huset, og det viser jeg i dag på en fredelig måde. Som gammel idealist synes jeg, det var usmart af de unge at lave så meget ballade. Men omvendt kan man heller ikke forvente, at de unge opfører sig ordentligt, når de bliver presset så meget. Jeg håber der kommer en løsning,« sagde Lone Storm.

Hun gik som en af de sidste demonstranter i den kæde af folk, der vandrede fra Sankt Hans Torv ad Nørrebrogade og endte ved Ungdomshuset på Jagtvej sidst på eftermiddagen. Og her bød Ungdomshuset gøglerne på ethjulede cykler, børnefamilierne og de andre demonstranter på kaffe og kage.