Mor til død soldat: Soldater dækker over chef
Den 27-årige officer, der var tiltalt for grov pligtforsømmelse, blev i dag frifundet ved Retten i Næstved. Foto: Colourbox
Officer frifundet for pligtforsømmelse, da Jeanette Neumanns søn døde. Hun mener, vidner dækker over officer.

Moren til den dræbte soldat Jacob Sten Lund Olsen mistænker vidner i at skjule sandheden i sagen, hvor en officer tirsdag blev frifundet for grov pligtforsømmelse i forbindelse med ulykken, der kostede hendes søn livet.

- Vi har set bagsiden af militærets fine medalje i retten. Forsvaret er lukket land, og ingen vil sige noget om nogen, siger Jeanette Sten Neumann til Ritzau efter at have overværet samtlige retsmøder i sagen i Retten i Næstved.

Hun henviser til, at officeren har fået en medalje for sin indsats, efter at sønnen døde og fire andre blev såret ved en luremine i et farligt område den 3. september sidste år.

19 vidner har været indkaldt, og kun én soldat kan huske, at stedet, hvor ulykken skete, var befalet som forbudt område.

Flere af soldaterne har ellers kort tid efter ulykken fortalt til Auditørkorpset, at der var et forbud mod at gå ind på det minerede område.

I vidneskranken nægtede de at have sagt sådan og beskyldte i stedet auditørerne for at lægge ord i munden på dem.

- Det husker jeg ikke, er nok den mest brugte sætning fra soldater i vidneskranken. Det har været lidt skuffende, og soldaterne har sprunget over, hvor gærdet er lavest. De har dækket over deres overordnede, fortæller Jeanette Sten Neumann.

Hun bakkes op af manden, Eddie Neumann, stedfar til den dræbte soldat, som også har været til stede i retten.

- Ingen har mod til at sige sandheden, siger han til Ritzau.

Alligevel mener familien ikke, at de vil kaste en dom over officeren. De vil heller ikke kritisere soldaterne for det, de mener, at de har gjort.

- De skal leve med deres samvittighed. Om den er god eller dårlig er op til dem selv, fortæller Jeanette Sten Neumann.

Anklager og viceauditør Kristian Kirk ved endnu ikke, om han vil anke frifindelsen til Landsretten.