Moderkager kan redde tusindvis af rotter fra døden

En dansk professor modtager hver dag friske moderkager, som hun bruger til at teste, om kemikalier i miljøet skader os. Moderkagerne kan erstatte mange dyreforsøg og giver mere præcise resultater.
Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library

Det er en griset, besværlig og blodig affære i forhold til de hygiejniske dyreforsøg.

Men det betyder, at vi kan få langt mere præcis viden om, hvorvidt vores børn får misdannede kønsorganer eller nedsat sædkvalitet på grund af kemikalier i miljøet - og så undgår masser af mus og rotter at lægge krop til kanylerne.

Alternativ til dyreforsøg

Professor Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitet og hendes forskergruppe står hver dag med hænderne begravet i en sending nyfødte , lune moderkager, der kommer direkte fra Rigshospitalets fødeafdeling.

Moderkagerne bruger hun i stedet for dyreforsøg for at finde ud af, hvor store sundhedsfarer der er ved nogle af de kemikalier, vi omgiver os med.

»Vores studier viser, at kvinders moderkage bestemt ikke er en effektiv barriere mod de kemikalier, som kvinderne bliver udsat for i miljøet - tværtimod. Og det er jo uheldigt, eftersom fostre er specielt følsomme over for kemikalier,« siger Lisbeth E. Knudsen.

Roundup i fostre

Ph.d.-studerende Tina Mose i Lisbeth Knudsens gruppe offentliggør snart et studie, der viser, at det aktive stof i sprøjtemidlet Roundup går fra gravide kvinder via moderkagen og ind i fosteret.

Hendes metode går ud på at sætte slanger fast til venerne i moderkagen, sætte et kunstigt hjerte i gang og lade væsker med kemikalier løbe igennem - ligesom der løber blod fra mor til barn gennem moderkagen. På den måde kan hun se, hvor meget af kemien, der passerer bindeleddet mellem mor og barn.

»Som regel har man brugt dyreforsøg til at risikovurdere de her stoffer. Man udsætter gravide rotter for kemien og ser, hvor meget der ender i ungerne. Men man kan ikke bare sammenligne dyr og mennesker. Her ser vi direkte på menneskelige moderkager i stedet for dyr, og derfor kan vi bidrage med meget nøjagtige data til, hvordan kemikalierne opfører sig i mennesker,« siger hun.

Misdannede penisser

Indtil videre ser det ikke så godt ud. Hun har nemlig dokumenteret det, forskere indtil nu kun har frygtet ud fra dyreforsøg. En lang række andre kemiske stoffer, hun har testet - heriblandt ftalater og pesticider, som adskillige dyrestudier har vist er hormonforstyrrende - ryger nemlig også direkte gennem moderkagen.

Nyheden om, at Roundup ryger ind i fostre, er ikke umiddelbart alarmerende, da stoffet er godkendt af Miljøstyrelsen. Men Lisbeth Knudsens studier dokumenterer, at fostre bliver bombarderet med en lang række kemikalier, hvis moren er udsat for dem, påpeger overlæge på Klinik for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet Katharina Main.

»Og selvom de hver for sig ikke direkte kan vises at give sundhedsskader, kan de i kombination give misdannelser på kønsorganerne, har man for nylig vist i dyreforsøg. Det kalder man cocktaileffekten. Så man kan frygte, at det med hendes resultater er endnu mere sandsynligt, at fostre i dag er udsat for den effekt,« siger Katharina Main.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.