Administration 

Michelle fik afslag på fleksjob trods handicap: "Jeg har aldrig følt mig så fortabt"

Michelle Petersen kan kun gå 50-100 meter af gangen. Alligevel mente Mariagerfjord Kommune, at hun kunne søge arbejde på almindelige vilkår. (Foto: Privatfoto.)

Afslaget kom efter den omstridte lægekonsulent, Vibeke Manniche, havde vurderet Michelles helbred.

Michelle Petersen er født uden haleben og korsben, med misdannelser i rygmarven og med klumpfødder. Hun har det sjældne handicap caudalt regressions syndrome og har hele sit liv fået den hjælp, hun havde brug for fra Mariagerfjord Kommune.

Derfor kom det meget bag på hende, da kommunen gav hende afslag på fleksjob, fordi man mente, at hun kunne søge arbejde på ordinære vilkår.

- Jeg endte på kontanthjælp, og jeg har aldrig følt mig så fortabt. Jeg ville på ingen måde kunne varetage et ordinært job, siger hun til Avisen.dk.

Afslaget kom, efter Michelle Petersen havde fået vurderet sit helbred af den eksterne lægekonsulent Vibeke Manniche.

Flere kommuner har stoppet samarbejdet med hendes virksomhed Lægeservice Aps, som er blevet kritiseret for at vurdere borgerne mere raske, end der er belæg for i erklæringerne fra de læger, der har undersøgt borgerne.

Alligevel køber Mariagerfjord Kommune og mindst fem andre danske kommuner fortsat konsulentydelser fra virksomheden.

Konkluderer det modsatte

Michelle Petersen søgte om fleksjob allerede inden hun blev færdig med sin uddannelse som lærer, som hun gennemførte på revalidering.

Hun håbede på at kunne komme ud og søge arbejde lige efter uddannelsen - bare ikke på fuld tid. I forbindelse med læreruddannelsen havde hun været i praktik 12 timer om ugen, men det var mere, end hun kunne holde til.

Hendes læge måtte derfor sygemelde hende efter kort tid på grund af smerter i hofter og ryg. Michelle begynder at tage gigtmedicin, som man kan købe i håndkøb, og i lægeerklæringen skriver lægen:

"Jeg vurderer, at patienten på grund af sin grundlidelse næppe fremover vil kunne klare at arbejde indenfor sit erhverv på fuld tid, selv med skånehensyn og relevante hjælpemidler."

Herefter beder kommunen lægekonsulent Vibeke Manniche om et såkaldt lægeskøn, der sammenfatter de lægelige oplysninger i sagen.

Hun anbefaler, at Michelle får et arbejde, der ikke er fysisk belastende, men primært siddende. Og så hæfter hun sig ved, at Michelle ikke får lægeordineret smertestillende medicin. Hun skriver:

"Har intet forbrug af smertestillende medicin ifølge ekspeditionslisten, og skulle et sådan forbrug finde sted er det da alene af håndkøbsmedicin."

Og konkluderer:

"Der er intet lægeligt som taler for eller dokumenterer, at smerterne fra de medfødte misdannelser skulle være så invaliderende, så at arbejdsrettede tiltag med ovenstående skånehensyn er udelukkede, og skånehensyn bør kunne imødekommes ved tilpasset og hensyntagende lærerarbejde."

Den vurdering kom noget bag på Michelle.

- Hun har aldrig nogensinde mødt mig, og alligevel konkluderer hun lige nøjagtig det modsatte af det, min egen læge har vurderet, siger hun.

Lægekonsulenten afgør ikke sagen

Når en sagsbehandler køber et lægeskøn af en ekstern lægekonsulent, får lægekonsulenten tilstendt alle de lægelige oplysninger i sagen. Dem skal lægekonsulenten 'oversætte' og sammenfatte for sagsbehandleren.

Lægeskønnet kan have betydning for, hvorvidt og hvornår sagsbehandleren vælger at indstille en borger til fleksjob eller førtidspension.

Men det er ikke lægekonsulenten, der træffer afgørelsen. Den træffes af kommunen efter indstilling fra et såkaldt rehabiliteringsteam, hvor blandt andre sagsbehandleren og regionens lægekonsulent er til stede.

UDVID

Selvforsørgelse på ordinære vilkår

Herefter giver Mariagerfjord Kommune afslag på Michelle Petersens ansøgning om fleksjob og skriver blandt andet.

"Det er vurderingen, at de lægelige oplysninger ikke godtgør, at du har en så væsentlig og varigt nedsat arbejdsevne, at du ikke vil kunne opnå selvforsørgelse på ordinære vilkår ved brug af relevante hjælpemidler."

Den afgørelse anker Michelle med det samme og får medhold i Ankestyrelsen. Men inden da når hun at få tilkendt et fleksjob - ti måneder efter kommunen havde givet hende afslag. Og i dag arbejder hun 12 timer om ugen som lærer på en friskole.

- Anden gang havde jeg en kanon god socialrådgiver, som virkelig gjorde sit arbejde. Jeg tror på, at det er hendes skyld, at jeg blev bevilget fleksjob, siger hun.

Kan sagtens have betydning

Avisen.dk har forelagt Michelle Petersens historie for læge Vibeke Manniche. Hun ønsker ikke at udtale sig om enkeltsager, men understreger:

"Det er ikke lægekonsulenten, som træffer afgørelser om sociale ydelser, og lægeskøn udgør alene en støtte til jobcentret for blandt andet at sikre, at rette dokumentationsgrundlag foreligger og udgør således en betydelig retssikkerhed for borgeren."

Men i Mariagerfjord Kommune medgiver arbejdsmarkedschef, Michael Tidemand, at lægeskønnet fra Vibeke Manniche kan have være medvirkende til, at kommunen i første omgang valgte at give afslag på fleksjob.

- Hvis der ligger en udtalelse fra Vibeke Manniche, der peger i retningen af, at det bør være muligt at stå på egne ben, så kan det jo sagtens have haft en betydning for, at sagsbehandleren har sagt, det tror jeg altså, at du skal prøve. Så viser det sig bagefter, at der er et eller andet, der har udviklet sig, eller vi har taget fejl, og så må vi jo lave det om, siger han.

Den slags sager er ikke ualmindelige, hverken i Mariagerfjord eller andre kommuner, mener han.

- Man kan jo ikke forlange, at lægekonsulenten har en krystalkugle. Man kan kun forlange, at de laver et skøn ud fra de forelæggende oplysninger. Og der siger hun, at hun kan ikke udelukke, at det kan lade sig gøre. Det viser sig så, at det kunne det ikke, siger han.

Vibeke Manniche har ønsket, at Avisen.dk offentliggør hele konklusionen fra hendes lægeskøn, men det har vi valgt ikke at gøre af hensyn til borgerens privatliv. I stedet har vi refereret de anbefalede skånehensyn og forbruget af smertestillende medicin.

Vibeke Manniche gør opmærksom på, at hun opfatter det citerede udsnit som misvisende og manipulerende. 

Sådan bruger kommunerne Lægeservice

Faktaboksen er præciseret 3/8 kl. 11:02

Mariagerfjord Kommune

Konsulentbistand og sundhedsfaglig rådgivning i sager om sygedagpenge, kontanthjælp, revalidering, ledighedsydelsessager som ikke har været behandlet i Rehabiliteringsteamet, førtidspensionssager ud fra gammel pensionslov, førtidspensionssager som ikke har været behandlet i Rehabiliteringsteamet

Vejle Kommune

Lægeskøn i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp

Halsnæs Kommune

Lægeskøn og lægeattest i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp

Egedal Kommune

Enkelte speciallægeerklæringer i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp. Jobcentret bruger ikke Lægeservice, men regionens lægekonsulent, til lægeskøn. Det gør til gengæld kommunens handicapteam.

Faxe Kommune

Vurdering i forbindelse med tildeling af hjælpemidler

 

Randers Kommune

Vibeke Manniche opsagde selv samarbejdet efter kritik af hendes lægeskøn i Randers Amtsavis

Svendborg Kommune

Kommunen opsagde samarbejdet efter kritik af Vibeke Manniches lægeskøn i Svendborg Netavis

Kerteminde Kommune

Kommunen opsagde samarbejde med Vibeke Manniche

Frederikssund Kommune

Vibeke Manniche var ansat som lægekonsulent i Frederikssund Kommune, samtidig med at kommunen købte lægekonsulentydelser af hendes virksomhed Lægeservice Aps. Vibeke Manniche er ikke længere ansat, og kommunen bruger ikke længere Lægeservice.

Holstebro Kommune

Brugte i maj og juni 2016 Lægeservice til lægeskøn i sager om sygedagpenge, førtidspension, fleksjob, ressourceforløb, revalidering og/eller kontanthjælp. Men samarbejdet er ophørt.

 

UDVID

dj's og folk, der danser
Krimi

Dræbte og sårede på natklub på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland

Retten i Holbæk set ude fra
Krimi

Ung mand tiltalt for

drab på massageklinik

portræt kvinde
Sport

Førtidspension: Reform

fik kun få unge i job

Mand og kvinde
Kendte

Friede med Rolex-ur

Nyheder

Israel stopper

amerikansk nyhedsbureau

ulykke lastbiler
Krimi

Ung mand dræbt i

sammenstød med lastbil

portræt mand
Nyheder

Tysk prins afviser

hovedrolle i kupplaner

portræt kvinde
Nyheder

Kosovoske betjente

til danske fængsler

kanon
Nyheder

Øver med atomvåben

portræt mand
Krimi

Kræver 600.000 

til bortført pige

motorvej fra luften
Krimi

Motorvej lukket:

Mand ville hoppe fra bro

retslokale
Krimi

Mænd ville begå terror

et frimærke
Kongelige

Kong Frederik kommer

på nyt frimærke

Nyheder

Passager død efter voldsom turbulens

en bil og en mand på et podie
Biler

Fisker lukker

dansk afdeling

to kvinder
Kendte

Kæresten ramt
af konkurs

en lægehelikopter i luften
Krimi

17-årig hårdt kvæstet

på køreteknisk anlæg

en mand ser olm ud
Sport

Caroline Wozniackis
far i vildt interview

en burger
Nyheder

Tidligere selskab bag dansk burger-kæde går konkurs

1000-kronesedler
Nyheder

Ny grænse for
1000-kroneseddel

en hund
Nyheder

Kvinde dør efter
angreb fra forbudt hund

Restaurant set ude fra
Nyheder

Kæmpe restaurant-kæde går konkurs

Målstreg ved løb
Nyheder

Faldt om med
hjertestop til Royal Run

jordskredssted set fra luften
Nyheder

Nordic Waste-stiftere i søgelyset: Millionudbytter undersøges

piller
Krimi

Lille barn fik opioid
- forældre kræves
idømt fængsel

frugt
Nyheder

Billigere frugt og grønt? Minister vil kigge på muligheden

en abe
Dyreliv

Aber dør som fluer
under ekstrem hedebølge

Kong Frederik løber
Kongelige

Kongen er i mål efter en lang løbsdag

Nyheder

Kronvidne i tys-tys-sag erkender tyveri fra Trump

Dronning Mary
Kongelige

Mary færdiggjorde maleri inden løb

to killinger
Dyreliv

12 killinger efterladt i skov

Portræt Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Mand på forbryderbillede
Krimi

Begravede konen levende

personer ved indgang til hospital
Nyheder

Premierminister blev skudt:

Sådan går det nu

Troels Lund Poulsen
Nyheder

Nyt lavpunkt:

Vælgerflugt

Alle fire fra familien
Film og TV

Diamantfamilien

færdige med TV