Mexico udviser Nordkoreas ambassadør på grund af atomtest
Mexico udviser Nordkoreas ambassadør som en protest mod atomprøvesprængning. Her ses den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto. Foto: Pedro Pardo/arkiv/AFP
Nordkoreas ambassadør i Mexico har fået 72 timer til at pakke sin kuffert. Udvisning er reaktion på atomtest.

Som en protest mod Nordkoreas atomprøvesprængninger har Mexico udvist den nordkoreanske ambassadør i landet.

Det oplyser den mexicanske regering torsdag ifølge Reuters.

Kim Hyong Gil er ifølge en meddelelse fra regeringen persona non grata. Den nu uønskede diplomat har fået 72 timer til at forlade landet. Regeringen vil med beslutningen udtrykke sin "fuldstændige forkastelse" af Nordkoreas seneste atomforsøg.

- Nordkoreas nukleare handling er en alvorlig fare for international fred og sikkerhed og udgør en voksende trussel mod lande i regionen. Herunder Sydkorea og Japan, Mexicos langvarige allierede, siger den mexicanske regering.

Med udvisningen fortsætter Mexico ifølge Reuters en ny linje i sin udenrigspolitik.

Historisk har landet forsøgt at styre uden om den slags markeringer over for højtstående diplomater. Men regeringen har de seneste måneder også fordømt Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, og hans regering.

Nordkorea foretog søndag styrets seneste og hidtil mest kraftfulde atomprøvesprængning. Den udløste ifølge USA's geologiske center et kraftigt jordskælv.

Det var sjette gang, at det nordkoreanske styre ignorerede FN-resolutioner, der forbyder landet at foretage den slags våbenforsøg. Ifølge statslige medier var det en brintbombe, der med "perfekt succes" blev afprøvet.

Det var en meddelelse, der omgående udløste fordømmelser fra stormagterne og lande verden rundt.

Herhjemme indkaldte udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) Nordkoreas ambassadør i Stockholm til en samtale i Udenrigsministeriet i København efter prøvesprængningen.

- Det er vigtigt, at vi alle lande rundt om i verden - og ikke kun nogle lande - sender et klart signal om, at det her vil vi ikke finde os i, det er ikke acceptabelt. Det signal skal sendes hjem til Pyongyang, forklarede han indkaldelsen.

/ritzau/