Administration 

Medlemmerne får ordet: "Vi ser børnebyerne som et afgørende instrument i at gøre vores landsbyer attraktive for tilflytningen af børnefamilier"

I Norddjurs Kommune har man reddet de små skoler gennem en "decentral centralisme", hvor skole, SFO, børnehave og dagplejer smelter sammen i konceptet "børnebyer".

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Spredt over den østjyske kommune Norddjurs Kommune ligger syv børnebyer, hvor

lokalsamfundets børneinstitutioner er rykket sammen under ét tag. Derudover er der en børneby, hvor skole og børnehave ikke fysisk er samlet. Med modellen sparer kommunen ledelsesudgifter samtidig med, at skolen og børnehaven kan bevares i de små lokalsamfund. Landdistrikternes Fællesråd giver ordet til borgmester Jan Petersen (S) i vores medlemskommune for at om modellen, der både sikrer en rød tråd i børnelivet og måske flere tilflyttere.

Hvad er baggrunden for etableringen af børnebyer?

- Det er en decentral centralisme. I stedet for at stå med to til tre forskellige driftsenheder i et landdistrikt, som er sårbart på grund af eksempelvis faldende befolkningstal, slår man pjalterne sammen og løser alle tre opgaver inden for samme ramme. Tidligere havde vi en sektordeling, hvor hver sektor havde sin egen driftsenhed. I forvaltningen var det inddelt i en skolesektor, en dagtilbudssektor og en dagplejesektor. Det besluttede vi at gøre anderledes, så der i stedet er ét sted, hvor tingene mødes. Her er den institutionelle kraft samlet, og det betyder, at vores decentrale system kan fortsætte med at være decentralt. Vi afviste at lukke skoler ved at samle flere opgaver under samme tag og derved få større børnevolumen.

Hvordan kommer det til udtryk?

- Man har tænkt hele organisationen sammen. Fx er der en personalestue frem for et lærerværelse. Og har man få børn i SFO'en om morgenen og ud på de sene eftermiddagstimer, og gør det samme sig gældende for børnehaven, så kan man tilrettelægge det på en måde, så der er to på arbejde i stedet for fire i ydertimerne, som samlet set passer alle børnene fra begge steder. Det er et helt synligt eksempel på, hvordan man kan lægge funktionerne sammen.

Hvordan er børnebyerne struktureret fysisk?

- De fleste steder har vi lavet en fysisk sammensmeltning af skole, SFO, børnehave og dagpleje. Et sted har vi bygget en fløj på skolen, et andet sted har vi bygget børnehaven ind i en ledig skolefløj, et tredje sted har vi bygget en helt ny børnehave. Der er lige så mange udgaver, som der er børnebyer. Idéen er, at den enkelte børneby folder det ud, så det passer til det pågældende sted. Nogle steder anvender børnehaven skolens rum, fx gymnastiksalen eller boldbanen. Men der er en adskillelse, så de små ikke børn ikke render rundt med børn i 6. klasse. Vi har altså ikke ophævet børnehavelivet og smeltet det sammen med skolelivet.

Hvad har effekten af børnebyerne været for jeres lokalområder?

- Det er lidt tidligt at vurdere konkrete effekter, men man kan mærke, at det er noget, der binder lokalsamfundet sammen. Hvis der er nogen, som begynder at pirke til troen på børnebyerne, står der nogle klar til at kæmpe. Der er virkelig en energi omkring børnebyerne. Nu har vi to gange haft valg, hvor vi har bekræftet, at det er den her vej, vi vil gå. Det, tror jeg, har været med til at modvirke en fraflytning. Jeg er ret overbevist om, at hvis vi havde lukket ned for skolerne, var der sket en fraflytning.

- Men sandheden er jo også, at vi har lukket en skole, fordi den var for lille. Den var præget af at ligge tæt på Grenå, og selvom vi var inde over en satellitmodel, endte vi i samråd med forældrene med at lukke den. Vi har også lukket to børnehaver i lokalsamfund, og det var også svært. Men der var vi nede i børnetal omkring de 15-20, og der lå alternativer 4-6 km. væk. Så vi har også den modsatte historie. Men børnebyerne har været et alternativ til at lukke endnu flere skoler.

Er der andre ting?

- På et forebyggende plan giver børnebyerne en sammenhæng i børnenes liv. Man ved, hvad det er for børn, man har med at gøre. Det betyder, at de børn og familier, der har brug for en ekstra hånd, allerede er kendt, når de begynder i skole. For de bevæger sig jo ikke ud af organisationen. Samtidig kommer der en vis kontinuitet i de relationer, forældrene danner rundt om skolen og i skole- og børnehavebestyrelserne. På den måde får vi en tråd rød på tværs af de klassiske sektorer i børnebyerne. Desuden er der praktik forbundet med det. Når børnefamilierne skal navigere mellem pendlerjob og forskudte arbejdstider, gør det hele planlægningen nemmere, når man skal hente og aflevere alle børnene et sted.

Den decentrale centralisme - hvad betyder den for jeres kommune?

- For at fastholde en decentral bosætning er det væsentligt at sikre decentrale institutioner, som man dagligt betjener sig af i næromådet. Særligt skoler og børnehaver er vigtige for bosætning af nye borgere, herunder børnefamilier. Der sker et fravalg af et område, hvis der ikke er de tilbud i nærheden. Samtidig er skole-og børnehavestrukturen en helt afgørende del af at have et velfungerende civilsamfund, fordi det skaber et netværk. Man bliver lynhurtigt en del af et fællesskab, når man har børn og afleverer dem i skole og børnehave det samme sted. Den bedste måde at danne relationer i en landsby som tilflytter at have børn sammen.

Hvad har denne måde at arbejde med landdistriktspolitik betydet for jeres kommune?

- Det har givet en ro i tænkningen i vores kommune. I de år jeg har været borgmester, har jeg oplevet, at der er kommet en tro på, at man kan noget selv. Jeg tror, at det har styrket og fornyet vores landsbyers levedygtighed. Samtidig tror jeg, at det har modvirket fraflytning. Det væsentlige er, at lokalsamfundets institutioner ikke hele tiden er truet på deres eksistens. Hvis man har øje på et hus i et område og hører, at det ikke er sikkert, at børnehaven er der om tre år, så finder man nok et hus et sted, hvor det er mere sikkert, at der er tilbud til ens børn. Derfor er den politiske stabilitet omkring børnebyerne vigtig, hvis man skal veksle det til bosætning og undgå fraflytning.

Hvad er den vigtigste erkendelse i arbejdet med børnebyerne?

- Vi ser børnebyerne som et afgørende instrument i at gøre vores landsbyer attraktive for tilflytningen af børnefamilier. Og vi tror, det kommer til at virke. Vi har ikke nettofraflytning, men et nogenlunde uændret indbyggertal i kommunen og har haft det over nogle år. Men uden at gå i dybden med alle mellemregningerne, så tror vi, at det kan øges.

Hvad har udfordringen været for jer ift. landdistriktsudvikling?

- Vi ligger i Østjylland, så for os handler det om at have en tiltrækningskraft i konkurrencen med alle de andre østjyske kommuner, som også er i vækst. Vi skal finde vores platform i det store østjyske område. Vi hører til de, der ligger længst væk fra motorvejen, og vi ligger ikke lige op ad Aarhus Kommune. Derfor tilrettelægger vi vores strategi efter, at vi har noget, der passer til de østjyder, der går med en drøm om at lade deres børn vokse op uden for de store byer i mindre enheder. Her er børnebyerne et væsentligt argument for at skabe sikkerhed og tryghed om, at basisservicen er i orden.

Hvordan kan andre kommuner lade sig inspirere af jer?

- Generelt kan man lade sig inspirere af arbejdet på tværs af børnehave og skole. Der er nogle ting, der smelter sammen og nogle overgange, som bliver lettere. Der kommer en rød tråd gennem børnenes liv, og det er en god mulighed for at følge de børn, der har brug for en hånd og ekstra støtte. Står man med et faldende børnetal, en stor skole og børnehave, er mit råd til andre kommuner; inden I lukker ned, så tænk lige over, om I kunne få noget ud af at flytte tingene sammen i stedet. Prøv at gentænke konceptet og skabe noget nyt.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

person kigger på kunstværk
Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad

en rive river jord
Livsstil

Haven i februar: Gød jorden og sæt gang i forspiringen

To biler med prissedler på deres nummerplader
Biler

Millioner for en nummerplade

En smuk kvinde i sort-hvid
Kendte

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

En mand tager sig til hovedet
Sport

Djokovic smidt ud

Et billede af prins Andres på en pub
Kongelige

Pubber overvejer at skifte skandaleprinsens navn ud

Tre små løveunger
Dyreliv

Masser af løveunger i Givskud Zoo

Et stykke papir fra politiet
Corona

Dit coronapas kan udløbe i dag

En dame på vej i biografen
Film og TV

I dag åbner biograferne

En mand med mundbind
Sport

Djokovic kan spille i morgen

gæster hygger sig
Nyheder

Historisk værtshus
indfører rygeforbud

Gidsel bryder igennem forsvaret
Sport

Danske håndboldherrer stormer videre

reagensgals
Nyheder

Dansk virksomhed udviklede produkter til kræftbehandling - nu er den gået konkurs

puk elgård smiler til fotografen
Kendte

Derfor stoppede

Puk Elgård

Kasper Hjulmand med mundbind
Corona

Mundbind gør

mænd

mere attraktive

visualiseret feriehus
Nyheder

Borgere frygter

kæmpe ferieprojekt:

- Det er en vanvittig idé

satellitfoto
Nyheder

Tsunami-bølger

på vej mod USA

et Antonov 124 letter
Nyheder

Kræs for flyspottere: Nogle af verdens største fragtfly lander i Danmark

billede af politibil
Krimi

Spritbilist

tabte

campingvogn

sjove adresser den korte vej
Nyheder

Hvor vil du bo:

Bollen, Blindgyden, Bæveren eller Boldbanen

Corona rammer igen dansk målmand
Sport

Corona rammer

dansk målmand igen

vinfester i embedsbolig rammer Boris Johnson
Nyheder

Tømmermænd: Købte vinkøleskab til sprutten

Rikke Gøransson.
Kendte

Kendt tv-vært stopper efter 15. sæsoner

Margrethe dronning 50 år
Kongelige

Se det søde billede:

Dronningen overrasket

Politi vil tjekke Baldwins telefon efter dødsulykke på filmset
Krimi

Efter dødsulykke: Politi tjekker Baldwins telefon

ssi logo
Nyheder

Omikron-variant har fart på

Dronning Margrethe i profil med blå hat
Underholdning

Dronningen: Jeg bliver

så længe jeg lever

Nærbillede af Ane Halsboe-Jørgensen
Nyheder

Minister nedlagt

af corona

Nærbillede af en kakerlak.
Helt vildt

Havde kakerlak

i øret i tre dage

novo nordisk logo
Nyheder

Slipper for 

milliard-erstatning

Nærbillede af Johnny Madsen
Underholdning

Johnny Madsen

trækker stikket:

Aflyser alt

En tom lufthavn
Nyheder

Vil sætte en stopper

for spøgelsesfly

En cykel parkeret op ad nogle træer
Krimi

Skabte utryghed i landsby:

Nu er pædofildømt 

varetægtsfængslet

En hvid trelænget gård med et stort tre i gårdspladsen
Kendte

Casper Christensen

køber kæmpe landsted

Dronning Elizabeth i en tom kirke under bisættelsen af sin mand.
Kongelige

Nu får dronningen 

en undskyldning

mand poserer på altan
Krimi

Claus Hjort sigtet

Nærbillede af Karsten Lauritzen
Nyheder

Endnu en toppolitiker

forlader Venstre

cyklist kører i tusmørke
Nyheder

Cyklisterne glemmer

lyset i mørket

sangerinde står på scenen
Kendte

Efter sønnens død:

Sinead O’Connor indlagt

dronning margrethe sidder på stol ved siden af mand med skæg
Kongelige

Tæt på dronningen:

Hun stiller krav til

sine bordherrer

havvindmøllepark set fra oven
Nyheder

Havvindmølle

væltet 

pia kjærsgaard hilser på prins joachim og marie
Kongelige

Se billederne:

Dronningen fejret i solskin

jakob elleman-jensen smiler
Corona

Ramt af corona:

Misser dronningens

jubilæum

ung dronning margrethe taler
Kongelige

50 år på tronen:

Sådan bliver dronningen

fejret i dag 

mand taler med i mikrofon
Film og TV

TV 2 snupper profil

fra konkurrent

to mænd i militærtøj
Kongelige

Prinserne var bødler

da Andrew blev smidt ud

Sport

Ny drejning: Djokovic

får annulleret sit visum 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Politiet skyder mod

mand i lejlighed

facebooks logo
Nyheder

Sagsøger Facebook for 20 milliarder kroner

bus kører på vej
Krimi

200 danske skiturister

i færdselsuheld

Ritt Bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard indlagt

Prins Andrew i uniform
Kongelige

Skandaleprinsen strippet for alle titler

Lars Løkke Rasmussen i Folketinget
Nyheder

Her er Løkkes nye politik

En gryde med damp
Nyheder

Derfor skal du kun bruge koldt vand til kogning

Dronningen smiler
Kongelige

Margrethes store krise

Forside af engelsk avis
Nyheder

Livline til presset Boris Johnson