Macron til Trump: Stor fejl at droppe Iran-atomaftalen

Aftalerne om klima og Irans atomprogram bliver ikke ændret, siger Macron, der vil have Trump tilbage i folden.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, står fast på, at vigtige internationale aftaler som klimaaftalen fra Paris og den internationale atomaftale med Iran skal bestå i deres nuværende form.

Macron havde som sin amerikanske kollega, Donald Trump, sin debut ved FN's Generalforsamling tirsdag.

De to ledere mødtes mandag aften til et møde, hvor stemningen blev betegnet som venlig, men ikke uden uoverensstemmelser.

Trump brugte en del tid i sin tale på at kritisere Iran. Han betegner den internationale atomaftale, der blev indgået mellem Iran og seks stormagter i 2015, som "en ydmygelse for USA".

Det var Trumps forgænger på præsidentposten, Barack Obama, der indgik aftalen på USA's vegne.

Den franske præsident modsiger i sin tale tirsdag Trump. Macron betegner atomaftalen som en "solid, robust aftale, der sikrer, at Iran ikke vil bygge et atomvåben".

- At afvise den nu uden at foreslå noget andet vil være en alvorlig fejl, og det vil være uansvarligt ikke at respektere den, siger Macron om aftalen.

FN's inspektører har bekræftet, at Iran overholder betingelserne i aftalen, herunder begrænsninger på berigelse af uran, der kan anvendes atomvåben.

Også i Iran har landets øverste ledelse bemærket Trumps skarpe kritik af såvel aftalen som af det iranske styre.

Hvis USA trækker sig eller ikke overholder sin del af aftalen, vil andre lande miste tillid til stormagten, siger Irans præsident, Hassan Rouhani.

- Efter et sådant muligt scenarie, hvilket land vil så være villigt til at sidde overfor USA ved bordet og tale om internationale forhold?, spørger Rouhani ifølge AFP.

Trump har allerede erklæret, at USA vil trække sig fra den internationale klimaaftale, der for knap to år siden blev indgået i Paris.

Macron siger i sin tale i New York tirsdag, at "døren vil være åben" for USA, hvis landet vil vende tilbage på et senere tidspunkt. Men han afviser, at aftalen kan blive genforhandlet.

- At trævle denne aftale op vil være at ødelægge en pagt mellem nationer og generationer, siger Macron.

Foruden USA - som er verdens næststørste udleder af de klimaskadelige drivhusgasser - er det kun Nicaragua og det krigshærgede Syrien, der står uden for Parisaftalen.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.