Liberal Alliance går imod Løkkes lov om udflytning
Hvis regeringen ønsker at flytte Diis fra København til Aarhus, bliver det uden støtte fra Liberal Alliance.

Efter lang tids overvejelse har Liberal Alliance nu besluttet sig: Partiet vil ikke lægge stemmer til regeringens forslag om at flytte Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) fra København til Aarhus. Det skriver Berlingske.

- Vi er ikke blevet præsenteret for faglige argumenter, der kan få os til at støtte forslaget. Vi kan ikke se, at Diis vil fungere lige så godt eller bedre i Aarhus, siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, til Berlingske.

Forslaget om at rykke forskningsinstituttet til Danmarks næststørste by er en del af regeringens mere omfattende udflytning af statslige institutioner til provinsen i et forsøg på at skabe vækst og arbejdspladser.

Både bestyrelsen og medarbejderne i Dansk Institut for Internationale Studier har kraftigt advaret mod en flytning - blandt andet fordi alle forskernes kontaktflader, herunder ambassader, besøgende eksperter fra udlandet og Udenrigsministeriet, er centreret i hovedstaden.

Og i modsætning til de andre udflytninger kræver det en lovændring at flytte Diis, fordi der i instituttets egne vedtægter er indskrevet, at det har til huse i København.

- Diis er en selvejende institution med sin egen uafhængige bestyrelse, og denne uafhængighed skal vi politikere respektere, siger Mette Bock til Berlingske.

Dansk Folkeparti støtter udflytningen af Diis, og det samme gør De Konservative, besluttede partiet i sidste uge.

Men uden Liberal Alliances stemmer vil Lars Løkke Rasmussens regering være afhængig af støtte fra Socialdemokraterne, der er det eneste af de andre partier, der fortsat kan tænkes at stemme for.

Ifølge partiets landdistriktsordfører, Magnus Heunicke, har Socialdemokraterne ingen principielle indvendinger, men partiet vil afvente det notat, som regeringen arbejder på, efter at høringsrunden om lovforslaget er afsluttet.

/ritzau/