Lars til Helle: Lav finanslov med os
Foto: Niels Hougaard / POLFOTO
Regeringen bør lade de taktiske hensyn ligge og i stedet indgå en finanslovaftale med Venstre, siger Løkke.

Står det til Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, så skal Enhedslisten igen sættes på porten, når der til november skal indgås finanslovaftale.

Presset på dansk økonomi er nemlig så stort, at regeringen må droppe de taktiske hensyn til det parlamentariske grundlag og i stedet indgå en bred aftale, der sætter skatter og afgifter ned med fire milliarder kroner for at øge Danmarks konkurrenceevne.

Det fastslår Lars Løkke Rasmussen mandag under fremlæggelsen af Venstres forslag til finanslov for 2013: "Færre afgifter, flere arbejdspladser".

- Jeg vil gerne komme med en kraftig appel til regeringen om nu at gå i konstruktive forhandlinger med Venstre med henblik på en finanslov, som peger fremad.

- En appel om ikke at lade taktiske hensyn stå i vejen for de reformer, som Danmark har brug for, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han peger på, at regeringen i sin 2020-plan har bebudet reformer for 22 milliarder, men ifølge Løkke mangler der fortsat reformer for 17,5 milliard svarende til øget arbejdsudbud på 40.000 personer, hvis man skal nå i mål.

Derfor har Venstre i sit forslag til finanslov blandt andet indregnet et forslag til kontanthjælpsreform, som vil sætte kontanthjælpen ned til unge op til 30 år, skærpe sanktionsmulighederne og stille større krav om mobilitet.

Partiet mener, at reformerne vil skaffe 1,5 milliarder kroner

I sidste uge fremlagde regeringen sit forslag til finanslov, og selvom det indeholder flere elementer, som Venstre ikke er enig i, så var der også positive toner fra Løkke:

- Der er grund til at rose regeringens udspil til finanslov. Det opererer med noget nær nulvækst i det offentlige forbrug. Det er en ramme, vi godt kan se os selv i, og med det udgangspunkt vil vi gerne forhandle, siger Venstres formand.

Han fastslår dog samtidig, at der skal være færre afgifter for danske skatteborgere og virksomheder, hvilket ifølge Venstre vil være med til at skabe flere arbejdspladser i Danmark.

- Regeringens udspil tager ikke i tilstrækkelig grad højde for de store udfordringer, som regeringen står over for nu. Det er vores konkurrenceevne og det forhold, at vi taber arbejdspladser i forhold til andre lande. Det er vi nødt til at adressere, siger Løkke.

Han kalder det "dræbende" for væksten, at regeringen på sidste års finanslov gennemførte skatte- og afgiftsstigninger på fem milliarder med Enhedslisten.

- Vi har brug for at give virksomhederne noget optimisme. Så kort sagt: Danmark har brug for færre afgifter og flere arbejdspladser, siger Lars Løkke Rasmussen.