Læreren Lars angriber skoleledelse: Kolleger går ned med stress og depression
Lars Grube Kjeldsen anklager sin ledelse og angriber systemet i et åbent brev. Foto: Privat
Lærer Lars Grube Kjeldsen, Syddansk Erhvervsskole, skal mødes med ledelsen efter anklager om, at ledelsen er illoyal over for det, skolen skal.

I et åbent brev angriber underviser Lars Grube Kjeldsen direkte ledelsen på Syddansk Erhvervsskole for at lede gennem "ignorance" og "frygt".

Han anklager skolens ledelse og bestyrelse for ikke at udøve deres hverv, som de burde gøre, og skriver i brevet:

"Jeg anklager jer for illoyalitet overfor det skolen skal, nemlig det at uddanne og danne elever. Jeg ser jer kun pleje jeres egne CV’er".

Brevet blev mandag i sidste uge sendt åbent til skolens bestyrelse, medarbejdere og presse.

52-årige Lars Grube Kjeldsen har været ansat på Syddansk Erhvervsskole i ti år og skriver, at da han blev ansat "var det en levende skole der ville eleverne, og der var et rigt socialt liv", men at han må konstatere, at det er fuldstændigt forsvundet på grund af dårlig ledelse, "der ikke forstår at dette er en social arbejdsplads, der har med mennesker at gøre, og som ikke er en produktionsvirksomhed".

- Det er en frustration, jeg har opsparet igennem lang tid og jeg har vel brugt det seneste halve år på at skrive brevet, siger Lars Grube Kjeldsen til Fyens Stiftstidende.

I brevet skriver han videre, at "eleverne kun blevet til en indtægt, og vi lærere til en nødvendig udgift, der åbenbart bare er i vejen, sådan som vi bliver fyret i et væk".

Ifølge Lars Grube Kjeldsen har den ene fyringsrunde efter den anden skabt en permanent frygt hos mange medarbejdere, "... og flere og flere sygemelder sig med stress og depressioner som følge af dette", skriver han.

Han får opbakning fra flere af sine kolleger og fra tillidsmand Jarlis Nilsson:

- Jeg har hørt mange kolleger sige, at det er præcis sådan, man oplever situationen. Det er jo en form for afmagt og et opråb om, at vi altså ikke kan fortsætte på denne her måde. Så overlever vi ikke, siger Jarlis Nilsson til Fyens Stiftstidende.

Derfor skrev han

- Min pointe er at nå ud til alle arbejdspladser, vi kan snart ikke løbe hurtigere hernede på gulvet. Det er på tide at der bliver åbnet for en alvorlig debat omkring det her, siger Lars Grube Kjeldsen til Avisen.dk, og understreger, at det er ikke mennesket bag hans ledelse, han angriber:

- Det er forvaltningen bag et system, der bløder. Det er den siddende regering og den neo-liberalistiske tankegang. Vi er ude i, at de offentlige skal spare, mens de private får bedre vilkår.

Ledelsen vil mødes

Lars Grube Kjeldsen fortæller, at han sammen med sin tillidsmand skal til møde med ledelsen 23. februar. Han frygter dog ikke, at kritikken vil få konsekvenser for ham:

- Jeg er nået et punkt i mit liv, hvor mine børn er voksne og er i en position, hvor jeg ikke behøver at frygte for at blive fyret, hvis jeg siger min mening. Jeg er fri som en fugl, og nu siger jeg det, som det er, siger han til aivsen.

I en kommentar til kritikken skriver kommunikationschef Lars Havelund på Syddansk Erhvervsskole til Fyens Stiftstidende blandt andet, at Lars Grube Kjeldsen "... naturligvis ikke vil opleve en negativ reaktion fra ledelsen":

"Skolens ledelse har længe været klar over, at der hos dele af medarbejderstaben er modstand mod besparelser og de politiske reformer. Ledelsen finder det helt naturligt, at der med over 800 medarbejdere kan være forskellige holdninger".