Læger kræver stop for Lundbecks dødsmedicin

Danske læger er dybt bekymrede over amerikanske bødlers anvendelse af stoffer pentobarbital, som produceres af danske Lundbeck.
Stoffet pentobarbital, der produceres af danske Lundbeck, er bl.a. bliver brugt på dødsgangene i Ohio og Oklahoma.
Stoffet pentobarbital, der produceres af danske Lundbeck, er bl.a. bliver brugt på dødsgangene i Ohio og Oklahoma. Foto: Noahudlis, wikimediacommons

Stoffet pentobarbital skal ikke bruges på de amerikanske dødsgange.

Danske læger blander sig nu i sagen om Lundbecks bedøvelsesmiddel pentobarbital, der bl.a. anvendes til at henrette fanger i en række amerikanske stater.

I et brev til Lundbeck skriver Lægeforeningen, at det danske medicinalfirma bør presse på for at få medicinalfirmaer over hele verden til at arbejde sammen for at stoppe brugen af medicin ved henrettelser.

"Derfor er det vigtigt, at medicinalindustrien internationalt arbejder på at stoppe dette misbrug af deres produkter, og det er oplagt, at Lundbeck sammen med Lægemiddelindustriforeningen sætter sagen på dagsordenen internationalt. Sammen vil læger og industri kunne lægge et stærkt pres på de amerikanske myndigheder," siger Poul Jaszczak, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg.

Lundbeck har protesteret mod brugen af pentobarbital over for amerikanske myndigheder og politikere. Men det er ikke nok, fastslår de danske læger.

Lundbeck skal også rejse sagen i Lægemiddelindustriforeningen og den internationale sammenslutning af lægemiddelvirksomheder, IFPMA.

Pentobarbital bruges i forbindelse med narkoser, som sovemedicin og til folk, der får akutte krampeanfald. Det er også blevet brugt i Schweiz til aktiv dødshjælp.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.