Kulturpolitikere i støtte-skænderi
Selvom kulturministeren og hans embedsmænd skyder beregningerne i kritisk revisionsrapport ned, fastholder S, R og SF, at Brian Mikkelsen har sparet på sit område

Fifler kulturminister Brian Mikkelsen (K) så meget på sit område, at det går ud over kunstlivet, eller trives musikere, malere og filmfolk som aldrig før? Der blev ikke givet endegyldige svar, da Folketingets kulturpolitikere i går havde Brian Mikkelsen i åbent samråd for at få forklaret en kritisk revisorrapport bestilt af de 24 kunstnerorganisationer i Dansk Kunstnerråd. Ifølge det velrenommerede revisionsfirma KPMG har VK-regeringen reelt sparet op mod 400 millioner årlige støttekroner på kulturområdet siden december 2001. Men ved onsdagens åbne samråd afviste kulturministeren blankt. For det første har KPMG brugt et forkert prisindeks, der gør det umuligt at sammenligne de seneste fem års støtte med de foregående, anførte han. Desuden anklagede Brian Mikkelsen revisionsfirmaet for at have begået en række banale fodfejl.

»Det er en absurd talkrig, som nogle politiske aktører - tilhørende en bestemt fløj - har iscenesat sammen med Mogens Jensen (fra Socialdemokratiet, red.),« lød det fra Brian Mikkelsen, der kaldte debatten ubrugelig:

»For de sammenligner æbler, pærer og bananer. Og grapefrugter.«

Ministeren fastholdt i øvrigt, at kulturområdet i hans tid på taburetten er blevet tilført ca. 45 millioner kroner årligt.

Efter den lange og stejle debat i kulturudvalget ærgrede ordførere fra Socialdemokratiet, De Radikale og SF sig. De mente, at ministeren afviste rapporten på grund af dens fejl frem for at diskutere årsagen til, at rapporten blev bestilt.

»Jeg forstår de mange utilfredse institutioner under ministeriet. De har reelt set mindre købekraft, fordi lønninger fylder mere på deres budget i dag. Det burde ministeren tage til efterretning i stedet for at latterliggøre organisationernes motiver og et respekteret revisionsfirma,« sagde Mogens Jensen (S).

Også Elsebeth Gerner Nielsen (R) udtrykte skepsis:

»Selv hvis man bruger ministeriets egen regnemåde, er der op mod 95 millioner mindre til kulturen om året i dag end for fem år siden.«

Kulturministeriets embedsmænd vil nu udarbejde en række redegørelser med sammenlignelige tal, der skal belyse den økonomiske udvikling på kulturområdet gennem de seneste 10 år.