Kristian Jensen diskuterer dødsstraf med saudisk minister
Udenrigsminister Kristian Jensen besøger Saudi-Arabien sammen med flere ministre og kronprinsparret. Foto: Mikkel Khan Tariq/Polfoto
Udenrigsminister Kristian Jensen har drøftet menneskerettighedskrænkelser med Saudi-Arabiens udenrigsminister.

Dødsstraf, ytringsfrihed og kvinders deltagelse i samfundet.

Det var nogle af de emner, som udenrigsminister Kristian Jensen (V) bragte op under et møde med Saudi-Arabiens udenrigsminister Adel al-Jubeir.

- Det er klart, at der ser vi ikke ens på alle ting. Der er meget forskellige syn på menneskerettigheder i vores lande, men vi havde en god dialog og en meget åben udveksling af synspunkter, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Kristian Jensen er søndag landet i den saudiarabiske oliestat sammen med flere ministre, en dansk erhvervsdelegation og kronprinsparret.

Det officielle besøg har til formål at indlede et såkaldt erhvervsfremstød i Saudi-Arabien for at sparke yderligere gang i eksporten til det olierige land.

Besøget har dog fået meget kritik fra blandt andet en række af Folketingets partier og Amnesty International, fordi Saudi-Arabien flittigt straffer systemkritikere og gør hyppigt brug af henrettelser.

Er du ikke bange for at kritisere dine værter og samtidig sikre, er der bliver underskrevet kontrakter med virksomheder, som kan gavne dansk erhvervsliv?

- Nej, overhovedet ikke, afviser udenrigsministeren.

- Den måde at gennemføre kritisk dialog på, har vi også gjort, når vi har besøgt Kina, Indonesien og andre lande. Vi skal forsvare de værdier, som Danmark er bygget på, når vi er ude. Vi skal ikke sælge danske værdier for en ekstra kontrakt eller to, siger han.

Også Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary er med på rejsen. Ifølge udenrigsministeren har det mere end blot symbolsk værdi, at de kongelige er med på rejsen.

- Kongehuset hjælper os med til at få de møder med saudiske myndigheder, som vi har behov for, for at danske virksomheder kan komme ind på markedet. Det åbner dørene mere at have dem med, siger Kristian Jensen.

Efter tre dage i Saudi-Arabien fortsætter den danske delegation til Qatar.

/ritzau/