De små buttede champignoner smager lækkert både i rå, steg, bagt og kogt tilstand. Og med deres høje indhold af kostfiber og mange gode vitaminer og mineraler burde de også være fast bestanddel på spisebordet.
Skift champignon ud med pangfarvede grøntsager som gulerødder, rødbeder og broccoli: Læs hvorfor på søndag.dk
- Desværre har champignon også et naturligt indhold af phenylhydraziner, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Phenylhydraziner nedbrydes dog delvist ved opvarmning og konservering eller stegning. Hvis du koger champignoner og hælder kogevandet væk, får du nedsat din indtagelse af giftstoffer fra svampene, forklarer SØNDAGs sundhedsekspert Anne W. Ravn, der er uddannet diætist.
Spis kun et par gange om året
Og ikke nok med at champignonerne indeholder det måske kræftfremkaldende stof, så er der også nogle champignoner, der kan ophobe tungmetallet cadmium, som kan give nyreskader.
Er du i tvivl om hvordan du kan være sikker på at få de bedste grøntsager? På søndag.dk får du Camilla Plums råd til, hvordan du gør
Modsat phenylhydraziner, så nedsættes eller fjernes cadmium ikke ved stegning og kogning.
- Det anbefales derfor, at man begrænser indtagelsen af for eksempel ager-champignon til et par gange om året. Champignoner er heller ikke med i anbefalingen om at spise 6 om dagen. Mange er ikke klar over, at man ikke skal spise champignoner i meget store mængder, hverken vilde eller dyrkede champignoner. Det er beregnet, at gennemsnitsdanskeren spiser ca. 2,2 kg årligt, forklarer Anne W. Ravn og fortsætter:
- Hvis man indtager væsentligt større mængder end dette, kunne det være en god idé at nedsætte forbruget. Især kan det være hensigtsmæssigt at spise rå champignoner i begrænset mængde, siger hun.
Får du for meget salt? Læs mere på Søndag.dk