Kompagnichef tiltalt i sag om dummebøder
Det var i Livgardens Charlie-kompagni, at seniorsergenten styrede dummebødesystemet. Foto: Ronny Rasmussen
Soldaten er tiltalt for at have oprettet en dummebødekasse i Afghanistan.

Sagen om dummebøder blandt soldater i Afghanistan ender nu i retten.

Forsvarets Auditørkorps har i dag valgt at rejse tiltale mod en kompagnichef, bekræfter forsvarets anklager i sagen, Peter Rask, over for Newspaq.

"Han er blevet tiltalt for grov pligtforsømmelse efter paragraf 26 i den militære straffelov for at have oprettet sådan en dummebødekasse," fortæller auditør Peter Rask.

Seniorsergenten tiltales for at have styret dummebødekassen, som soldaterne fra et af Livgardens kompagnier i Afghanistan, Charlie-kompagniet, skulle betale til, når de overtrådte reglementet.

Der var tale om forholdsvis store bøder, hvor soldaterne mod betalingen til gengæld ikke blev indberettet højere op i systemet, når de begik fejl.

Under en ransagning af seniorsergentens telt i NATO's hovedlejr, Camp Bastion, fandt militærpolitiet de mange kontanter, samt en skyldnerlister, usb-nøgler med navne og andet computerudstyr.

Desuden har to andre soldater også været sigtet i sagen, men Forsvarets Auditørkorps har opgivet disse påtaler på grund af bevisets stilling.

"Vi har ikke fundet fuldt tilstrækkeligt grundlag for, at de ville kunne blive dømt for det, de har været sigtet for, så sagen er lukket ned for de to andre," siger Peter Rask.

Sagen kom frem sidste sommer, da Ekstra Bladet kunne afsløre fundet af skyldnerlister og 170.000 kroner i den 33-årig seniorsergents telt.

Det har tilsyneladende været ting som at falde i søvn på vagten eller affyre vådeskud, som soldaterne internt skulle betale bødestraffen for.

Daværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) tog dengang skarpt afstand fra dummebødesystemet.