Kommuner afviser ringere ældrepleje
Kommunerne nedprioriterer ikke ældreområdet. De lægger indsatsen om, så der bliver flere penge til de aller ældste over 80 år, lyder det fra KL. Foto: Colourbox
Kommunerne nedprioriterer ikke de ældre, selvom fire ud af ti skærer i budgetterne, lyder det fra KL.

Det behøver ikke betyde forringelser, bare fordi fire ud af ti plejehjem.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening, efter at en rundspørge fra Politiken til 65 kommuner viser, at 4 ud af ti plejehjem har spareplaner i år.

Mange ældre laver nemlig noget af arbejdet selv, forklarer formand for kommunernes social og sundhedsudvalg Anny Winther.

"I de fleste kommuner har man lavet en indsats, der hedder hverdagsrehabilitering, hjælp til selvhjælp, hvor vi har trænet ældre mennesker, som ikke har de funktionsevner, man havde tidligere, til netop at kunne klare flere ting i hverdagen," siger hun til Newspaq.

Ældre Sagen kalder spareplanerne for "chokerende", men i KL afviser man, at servicen på landets plejecentre bliver dårligere.

"Det er ikke dåbsattesten, der afgør, om man har brug for hjælp. Det er de funktionsevner, man har, og vi vil stadig hjælpe dem, der har størst behov," siger Anny Winther.

Hun påpeger, at det er sund fornuft at spare på udgifterne til de yngre og selvhjulpne ældre i betragtning af, at stadig flere danskere lever længere - og bliver over 80 år.

"Det er rigtig vigtig, at vi har reserveret økonomi til at give dem en rigtig god hjælp på deres gamle dage," siger Anny Winther (V), der også er borgmester i Rebild Kommune.

I Dansk Folkeparti vækker besparelserne på ældreområdet dog ikke glæde.

Partiets socialordfører Karin Nødgaard vil rejse en forespørgselsdebat i Folketinget.

"Det kan ikke nytte noget, at kommunerne hver gang, man opdager, at der er lavvande i kassen, automatisk retter sigtekornet mod ældreområdet. Vi har at gøre med svage medborgere, som ikke er i stand til at stille sig op og demonstrere foran Rådhuset. Det gør dem også til lette ofre for sparekniven," siger Karin Nødgaard.