Kommuner advarer om sosu-mangel: SF vil have flere voksenlærlinge
SF vil flere voksenlærlinge ind i et forsøg på at løse problemet med manglen på sosu'er. Foto: Bente Jæger
Der vil være massiv mangel på sosu'er inden for de næste fem år, advarer KL. SF vil gøre noget ved rekrutteringen her og nu ved at få flere voksenlærlinge ind.

Der kommer til at mangle varme hænder til at tage sig af de ældre i landets kommuner.

Ifølge Kommunernes Landsforening vil man mangle 15.000 sosuassistenter- og hjælpere inden for de næste fem år. Samtidig stiger antallet af ældre, skriver dr.dk.

Og det er et problem, mener Michael Ziegler (K), der er formand for Kommunernes Landsforenings løn- og personaleudvalg.

- Vi bevæger os fra at stå i en alvorlig situation til at stå i en potentiel katastrofal situation om ganske få år, siger han til dr.dk.

Torsdag er landets kommuner samlet i Aalborg til Kommunaløkonomisk Forum, hvor de blandt andet skal diskutere, hvordan man kan sikre, at manglen på sundhedspersonale ikke ender i en katastrofe.

Advarsel bekymrer

KL’s advarsel og nyheden om manglen på sosu-ansatte og et stigende antal ældre i fremtiden kommer ikke bag på SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, men det bekymrer hende i den grad.

Hun vil nu blandt andet oprette en dedikeret uddannelsespulje til sundhedsområdet.

- Regeringen har sparet massivt på uddannelse. Frafaldet på sundhedsuddannelserne skal forhindres ved, at vi skaber uddannelser med kvalitet. Derfor vil jeg gerne afsætte en uddannelsespulje på 100 mio. kr. årligt, så vi kan imødekomme udfordringerne, siger Kirsten Normann Andersen i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

Hun lægger også op til, at man fjerner de årlige besparelser på to procent.

Men problemet er allerede akut, og derfor ser Kirsten Normann Andersen også behov for at gøre noget ved rekrutteringen her og nu.

- Det kan vi blandt andet gøre ved at få flere voksenlærlinge ind og få integreret dem i arbejdet. Det er vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på dem, der kommer direkte fra skolen, men også ser de mange med anden arbejdserfaring som en mulighed, skriver Kirsten Normann Andersen til Avisen.dk.