Administration 

Kommentar: Mette Frederiksens møguge kan blive et møgår

I mange socialdemokratiske medlemmers øjne var Mette Frederiksen den ægte vare, der skulle rette op på Helle Thornings løftebrud og ulykker. Men 'smykkeloven' skuffer, og nu flygter både vælgre og medlemmer.   (Foto: Foto: Nils Meilvang, Scanpix.)

Mange socialdemokrater har undertrykt deres frustration over Helle Thornings løftebrud og kovendinger. De har sat deres lid til, at Mette Frederiksen ville bringe S tilbage til sit oprindelige ideologiske udgangspunkt. Derfor er skuffelsen så meget desto større over, at S stemte for 'smykkeloven'

Socialdemokraternes partitop har rent ud sagt haft en møguge.

Først var der ballade i folketingsgruppen, hvor tre medlemmer gik imod partilinjen og ikke ville stemme for udlændingestramninger i den såkaldte ’smykkelov’.

Dernæst gik kreds- og lokalformænd ud og kritiserede strammerkursen og berettede om medlemsflugt. Og endelig kom i dag en dramatisk meningsmåling fra analyseinstituttet Megafon, der viser, at Socialdemokraterne på en enkelt uge er gået fra at være Danmarks største parti til nu at ligge under tyve procent af stemmerne.

Av for den! Og her hjælper ingen meningsmåling i Børsen, hvor tilbagegangen er knap så slem. 

Møgugen viser nemlig, at Mette Frederiksen ikke kan gå på vandet, selvom hun i samtlige troværdighedsmålinger ligger langt over statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Dårlige målinger og røde kernetropper i oprør viser, at ingen partitop kan operere løsrevet fra sine ideologiske rødder. Heller ikke selvom man tænker i at friste blå vælgere og få regeringsmagten rundt om hjørnet.  

Hvis Mette Frederiksen ikke får skabt ro i sit frustrerede bagland, kan møgugen sagtens gå hen og blive til et møgår.

Undertryk af frustration efter Helle

For at forstå omfanget af Mette Frederiksens krise, skal man også forstå psykologien i det socialdemokratiske bagland. I Helle Thorning-Schmidts ti år som formand mente nogle i partiet, at partiet drejede for meget til højre. At Thorning og Bjarne Corydon var business-managere med styr på konkurrencestaten, men glemte partiets hjerte og værdipolitiske kompas.

Den frustration over løftebrud og højredrejning satte mange deres lid til, at Mette Frederiksen ville rette op på, da hun blev formand.

Ja, man kunne ligefrem høre socialdemokratiske veteraner drage et lettelsens suk, da Mette Frederiksen blev valgt: endelig får de den ægte vare. En socialt indigneret socialdemokrat med hjertet til venstre for midten.

Nu skulle Mette Frederiksen rette op på Helle Thornings ulykker og løftebrud.  Nu skulle alting blive anderledes og Mette Frederiksen vise, at selvom hun var med i S-regeringen på centrale ministerposter, var hun slet ikke som de andre reformivrige og økonomisk ansvarlige ministre.

Baglandet trængte kort sagt til en partiformand, der kunne både begejstre og lave ’rigtig’ socialdemokratisk politik.

I stedet har Mette Frederiksen og partiledelsen lavet blå forlig, der har ramt lige ind i hjertekulen hos de socialdemokratiske vælgere og medlemmer, der har længtes efter nye tider. Og det har forstærket undertrykket hos desillusionerede socialdemokrater.

Mettes synderegister

Mange socialdemokrater har sukket så meget efter nye tider, at de har lukket øjnene for, at Mette Frederiksen selv har et langt synderegister, hvor hun efter socialdemokratisk målestok har forbrudt sig mod partiets DNA.

Det begyndte allerede, da hun var beskæftigelsesminister. Her stod hun i spidsen for en håndfuld reformer, og hun har fået kras kritik for, at de først og fremmest har været en spareøvelse.  

Især reformen af førtidspension og fleksjob har været omstridt. Målet var at færre skulle havne på førtidspension – og først skulle de ud i ressourceforløb for at få afprøvet deres arbejdsevne på en lavere ydelse.

Reformen er blevet skældt hæder og ære fra, fordi den har skabt utryghed hos titusindvis af danskere, der slås med store psykiske eller sociale problemer.

Sprang i au pair-målet  

Så var der au pair ordningen, der blandt mange socialdemokrater betragtes som social dumping og grov underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

Inden sin ministertid havde Mette Frederiksen raset over ordningen og ment, at den skulle laves om til en arbejdsmarkedsordning frem for kulturel udveksling. 

Hun vendte på en tallerken, og selvom hun gav de filippinske au pairs lønforhøjelse, mere fritid og andre forbedringer, var det dybest set kun kosmetiske forbedringer, der ikke ændrer grundlæggende ved, at Mette Frederiksen sprang i målet, da hun havde chancen.   

Droppede øremærket barsel og sexforbud

For andre socialdemokrater var det slut, da Mette Frederiksen var med til at droppe øremærket barsel til mænd. En socialdemokratisk mærkesag, der blev sløjfet hen over hovedet på baglandet. Dengang smækkede formanden for partiets interne ligestillingsudvalg med døren i protest, og beslutningen betød, at entusiastiske partisoldater mistede lysten til at være med.

Og så var der kovendingen omkring forbud mod købesex. På Socialdemokraternes kongres i 2009 besluttede man, at det var partiets officielle politik at forbyde købesex. Dengang brændte Mette Frederiksen for at forbyde prostitution.  Tre år senere droppede S-regeringen et forbud, selvom de kunne have skaffet sig flertal med Enhedslisten.

Der var også løftet om at indføre kvoter for kvinder i bestyrelser, der blev skrottet.    

Skuffelse på skuffelse i ligestillingspolitikken, socialpolitikken og værdipolitikken fik under Helle Thornings ledelse mange ildsjæle til at melde sig ud af partiet.  

Men mange medlemmer med det socialdemokratiske blod rullende i årene holdt stand i håb om bedre tider. De satte deres lid til, at Mette Frederiksen ikke bare ville genrejse partiet i størrelse, men også holde fast i nogle klassiske socialdemokratiske værdier. Og ikke føje blå blok og Dansk Folkeparti.

Nu er det nok

Da S-toppen valgte at stemme for asylstramningerne i denne uge, var det nok for de kernesocialdemokrater, der i de senere år har bidt frustrationer over løftebrud i sig.

Avisen.dk har talt med stribevis af lokalformænd, der brokker sig.

- Den førte politik er træls, men det er lige så træls, at partitoppen ikke lytter til baglandet efter mange års demokratisk underskud, noterer flere.

Hvis Mette Frederiksen skal undgå, at 2016 bliver et møgår, skal hun ud på landevejene i de næste måneder. Det er sæson for generalforsamlinger i  de socialdemokratiske partiforeninger og kredse i februar og marts. Folketingskandidater er allerede blevet bedt om at stå skoleret og forklare det, som mange opfatter som en DF-light kurs.

Flere kredsformænd kræver, at partitoppen kigger forbi med en god forklaring på ’smykkelov’ og andre ting.

Med det oprør, der lurer, er der ingen vej udenom, at Mette Frederiksen tropper op og tager debatten med lokalforeningerne. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene

politibil med påskriften politi
Krimi

Fodgænger dræbt

i færdselsulykke 

Nyheder

Jens Rohde:

Ingen kan styre mig

teknikere undersøger lejlighed
Krimi

Norsk politi: 37-årig

kan ikke afhøres 

mcdonalds skilt
Nyheder

Burgersultne bilister

skaber trafikkaos

rød paraply i gadebilledet
Nyheder

Gråt og vådt: 
Efterårsferien byder

på typisk efterårsvejr 

mand jubler ved siden af kæmpegræskar
Helt vildt

Her er vinderen af

DM i Kæmpegræskar

brandbil under udrykning
Krimi

Person fundet død

i udbrændt villa 

stearinlys ved gerningssted
Nyheder

Kongsberg-drabene:

Sætter navne på ofrene

Sofie Østergaard og Sebastian Richelsen
Kendte

DR-vært mor igen:

Dramatisk fødsel på

badeværelset

Smadret rude med alarmskilt
Nyheder

Pas på tyven:

Indbruddene stiger

i efterårsferien

Nyheder

Borgerligt støtteparti:

Pilen peger på Pape

Butik med grøntsager udenfor
Nyheder

Efter fund af mus og lort:

Lukker butik på stedet

Dronningen nipper til et glas
Kongelige

Dronningen dropper alkohol

Ronaldo og Solskjær
Sport

Fodboldklub flyver i ti minutter for at nå frem til kamp

Togstamme i mørke
Nyheder

Person død – blev ramt af tog

Ødelagt tempel
Nyheder

Jordskælv og kraftig strøm koster 14 livet 

spænding om omdans
Kendte

Farvel til Freja Kirk og Claudia Rex

Pengesedler og mønter
Nyheder

Kommuner ændrer skatten: Se hvor skatten stiger og falder

væltet gyllevogn
Krimi

Gyllevogn væltet i grøften
- stort udslip

natteliv i gaden
Nyheder

Større dansk by
tæt på forbud
i nattelivet

elmåler
Livsstil

Elpriser på himmelflugt

- sådan kan du spare

claus elming
Kendte

Claus Elming:
De ryger ud af
Vild med dans i aften

bålplads i naturen
Livsstil

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

proteinsalat
Mad og drikke

Risiko for forgiftning

- salat kaldes tilbage

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Luk sommerhuset ned

og spar penge hele vinteren

prins william taler
Kongelige

Prinsen langer ud

efter milliardærer 

biler på motorvej
Nyheder

Efterårsferie: Her forventes tæt trafik og kø

dansere poserer
Underholdning

Vild med dans tog

fusen på sangstjerne 

Karen Ellemann, Henrik Qvortrup og Pia Kjærsgaard
Underholdning

Pia K. og Qvortrup:

Springer ud som

realitystjerner

headset ligger ved computerskærm
Krimi

El-selskab politianmeldt:

Snørede forbrugerne

fængselsbetjent lukker port i fængsel
Nyheder

Danmark sakker bagud:

Selv Albanien er bedre 

Prins Christian
Underholdning

Prins Christian fylder 16:

Skubbes frem i spotlyset 

Q8-logo
Nyheder

Nu over 14 kroner:

Benzinprisen sætter

rekord

rød bygning set på afstand
Krimi

Gymnasieelev i koma:

Faldt ud af vindue

på studietur

bill clinton i profil
Nyheder

Clinton indlagt

på hospitalet 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Flere boligsælgere 
sætter prisen ned 

mand sidder med mundbind
Nyheder

Rigmand kendt fra

tv-serie får livstid 

Vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

Skolevalg
Nyheder

Socialdemokratiet:

Størst ved skolevalg

Rejser corona
Nyheder

Flyselskaber: Nul mundbind i Skandinavien

drab
Krimi

Bizar sag:

Dræbt med ildrager

Beatles
Film og TV

Ny Beatles-dokumentar: Her er traileren

Norge terror
Nyheder

Barndomsven: En tikkende bombe

Lastbil
Nyheder

Voldsomme billeder: Lastbil væltet

Tanja Larsson
Nyheder

Bolig-rod:

Ordfører trækker sig

Espen Andersen Bråthen
Krimi

Norsk terror: Her er han

Støjberg
Nyheder

Bekymret over Støjbergs pressemeddelelse

Tour de france
Nyheder

Kronprins Frederik:

En stor dag 

En stor bunke af skrabelodder
Helt vildt

Skrabede kæmpe gevinst:

Pengene falder på 

på et tørt sted

En norsk politibetjent under et pressemøde om sagen
Nyheder

Efterretningstjeneste:

Angreb fremstår som terror

Rasmus Bjerg tæt på han står op ad et teater tæppe
Underholdning

Premiere udskydes:

Dansk film minder

om angreb i Norge

Anders Matthesen med begge hænder på sine kinder han ser eftertænksom ud
Underholdning

Matthesen udgiver livsstilsbog:

Træt af falske profeter

Pressebillede af Lisbet Dahl i lyseblå satinbluse og smil.
Kendte

Lisbet Dahl stopper

i Cirkusrevyen

To børn leger på en gynge. Man ser dem med ryggen til.
Krimi

Børnehavebørn finder

tre poser med kokain

på legeplads

Kong Harald i sort smoking og alvorligt udtryk
Kongelige

Norges konge er

rystet over angreb

Et faldefærdigt rødstenshus med slidt tag.
Nyheder

Danmarks BILLIGSTE

hus er solgt

En pige med det omtalte legetøj
Nyheder

Farligt legetøj: Trækkes

tilbage på stribe

Iben Hjejle og Casper Christensen på den røde løber. Hun kigger den ene vej. Han kigger den anden.
Kendte

Iben Hjejle: Her gik

det galt med Casper

En pil stikker ud af en væg ved en elboks eller postkasse.
Nyheder

Drabssigtet dansk statsborger

samarbejder med politiet

En række lastbiler på en rasteplads.
Nyheder

Klimarådet: Lastbiler

skal køre på el 

Nyheder

Dansk statsborger stod bag

dødeligt angreb i Norge

Nyheder

Døde og sårede i angreb med bue og pil i Norge

masser af tal på computerskærm
Nyheder

Hackere brød ind i kommuner:

Snød sig til 180.000 skattekroner

Lars Christian Lilleholt
Nyheder

Toppolitiker mister storetåen

Nyheder

MobilePay ude af drift

Rumraketten "New Shepard"
Nyheder

Star Trek-skuespiller bliver ældste menneske i rummet

Britta Nielsen
Krimi

Britta Nielsens børn får skærpet straffen

Claus Elgaard
Kendte

Elgaard ramt af blodprop i hjertet

saltspreder på snedækket vej
Nyheder

Vinteren er kommet til Danmark

par på den røde løber
Film og TV

Heino Hansen bliver

lokaljournalist:

Lokale nyheder får

for lidt kærlighed

indgang Glostrup Hospital
Krimi

Læge begik svindel for millioner

mand i mørkt tøj sidder på sofa
Krimi

Remee afvist

i Se og Hør-sag

mobiltelefon med mobilepay-logo
Krimi

Tre mand anholdt

for svindel med

Mobilepay 

kvindelig løber smiler
Sport

Stjerne

fundet død

fodboldspillere jubler
Nyheder

Afstemning: Skal

Danmark boykotte VM?