Administration 

Der bliver et Uber-hedt 2016 for fagbevægelsen

LO-formand Lizette Risgaard skal i arbejdstøjet i det nye år, hvor hun blandt andet skal til trepartsforhandlinger med Lars Løkke og  bekæmpe Uber.   (Foto: Foto: Erik Refner, Scanpix. )

Lizette Risgaard og Bente Sorgenfrey får et travlt 2016, hvor de skal lægge arm med en borgerlig regering i sparehumør. De skal til trepartsforhandlinger og tackle varme politiske kartofler som indslusningsløn og Uber.

Fagbevægelsens topfolk kan lige så godt indstille sig på, at 2016 bliver endnu et år, hvor de skal stå tidligt op for ikke at slå sig på virkeligheden.

Både LO-formand Lizette Risgaard, FTF-formand Bente Sorgenfrey, FOA-formand Dennis Kristensen, 3F-formand Per Christensen og alle de andre i fagbevægelsens top må finde boksehandskerne frem, for det nye år vil byde på et hav af slagsmål.

Og hvis man ikke vil knockoutes af ideologiske frontalangreb fra Liberal Alliance og Venstre eller have et blåt øje af Uber, er det med at være godt udrustet.

Om kort tid sender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) invitationerne ud til trepartsforhandlinger.  LO, FTF, Akademikerne, DI og Dansk Erhverv mødes med regeringen i håb om, at de kan lave store aftaler omkring blandt andet indslusningsløn, uddannelse og beskæftigelsespolitik.

Indslusningsløn en glohed kartoffel

En indslusningsløn omkring 70 kroner til flygtninge er en glohed kartoffel. Både regering, arbejdsgivere og fagbevægelse kan se, at det er uholdbart og økonomisk helt uoverskueligt for statskassen, hvis ikke det lykkes at skaffe arbejde til tusindvis af flygtninge.

Dansk Flygtningehjælps Andreas Kamm er en varm fortaler for indslusningsløn, fordi han tror på, at den kan være trædesten til et arbejdsmarked, hvor mindstelønnen ligger langt over en hund. Også den liberale tænketank Cepos har sammen med dele af den borgerlige lejr meldt sig i jubelkoret, der messer indslusningsløn som løsenet på alle integrationsproblemer.

Men slagsmålet om indslusningsløn er kommet for at blive. Fagbosserne kan advare nok så meget om løntrykkeri og livsfare for den danske model. Sandheden er, at det ikke vil hjælpe

Indtil nu har fagbevægelsen afvist al snak om indslusningsløn og henvist til, at arbejdsgiverne allerede har mulighed for at ansætte flygtninge med for eksempel løntilskud eller i virksomhedspraktik. Men hidtil har arbejdsgiverne ikke benyttet sig særlig meget af de eksisterende ordninger og har dermed en stor del af ansvaret for den dårlige integration, mener fagbevægelsen.

Frygt for løntrykkeri

Frygten i fagbevægelsen er, at indslusningsløn vil være vejen til at presse de danske lønninger ned og betyde et working poor-arbejdsmarked som i Tyskland.

Fagbevægelsens top er også bange for, at deres arbejdsløse medlemmer bliver efterladt på perronen, hvis arbejdsgivere får mulighed for at ansætte flygtninge til langt under dansk lønniveau.

Men slagsmålet om indslusningsløn er kommet for at blive. Fagbosserne kan advare nok så meget om løntrykkeri og livsfare for den danske model. Sandheden er, at det ikke vil hjælpe en hujende fis, så længe ledigheden blandt flygtninge og indvandrere er tårnhøj og koster statskassen tocifrede milliardbeløb årligt.

Stivnakket fagbevægelse duer ikke

- Når det kommer til indslusningsløn, duer det ikke, at fagbevægelsen er stivnakket, lød svadaen fra en topminister for nylig. Hverken regeringen eller de store ansvarlige politiske partier på Christiansborg kan nemlig tåle, at integrationen ikke virker, og at flygtningene fortsætter på offentlig forsørgelse. Derfor skal man omkring trepartsbordet finde en fælles vej til at få flygtningene ud på arbejdsmarkedet.

Udfordringen med at få flygtninge og indvandrere sluset ud på det danske arbejdsmarked bliver det altdominerende politiske tema i 2016. Det kan godt være, at modellen ikke bliver indslusningsløn, men så vil regeringen insistere på, at der findes et alternativ.

Og derfor bliver LO og FTF nødt til for en stund at droppe deres protektionisme af den danske model og præstere nytænkning, der på samme tid sikrer, at flygtningene får en chance på det danske arbejdsmarked, og at den danske aftalemodel ikke forvitrer. Det mener i hvert fald en del politikere på Christiansborg, og det er det pres, som LO og FTF skal manøvrere i.

Uddannelse på bordet

Uddannelse vil også få topprioritet til trepartsforhandlingerne. Manglen på kvalificeret arbejdskraft udfordrer mange danske virksomheder. Lagt sammen med at mange faglærte nærmer sig pensionsalderen, og stadig færre unge tager en erhvervsuddannelse, er det en tikkende bombe under dansk industri og eksport.  Derfor skal der findes en løsning på, hvordan arbejdsstyrken opkvalificeres.

Her skal fagbevægelsen tages i ed og slås for en aftale, der sikrer flest mulige penge og fleksibilitet til at sikre livslang læring. Men der skal også kæmpes for flere praktikpladser og nye bevillinger til erhvervsskolerne, hvis det skal lykkes at friste 16-årige Emma og 17 årige Frederik til at blive sosu eller smed.

Kamp for arbejdsmiljø og seniorordninger

Tilbagetrækningsalderen kommer på bordet. I fremtiden skal vi arbejde stadig længere, men det betyder også, at sosuer, industriteknikere, håndværkere og andre faggrupper risikerer kun at få ganske kort tid på pension, fordi de bliver slidt ned inden alderdommen. Her vil Bente Sorgenfrey og Lizette Risgaard meget gerne lægge arm med Løkke i håb at få flere midler til at sikre seniorordninger og et bedre arbejdsmiljø.

Og apropos et brutalt arbejdsmiljø, der fælder den ene danske lønmodtager efter den anden, skal fagbevægelsen også i kamp for at få regeringen til at tilbagerulle nogle af de besparelser, som er gennemført i Arbejdstilsynet.

Duel om platformsøkonomi

Lizette Risgaard & Co. skal også i duel med højrekræfter om den såkaldte platformsøkonomi, der vokser vildt for øjeblikket. Og det handler ikke bare om privat udlejning af ens bolig via AirBNB eller anden hyggelig deleøkonomi, mener fagbevægelsen.

Deleøkonomi er nemlig big business. Taberne er ifølge LO både de ansatte, der presses på løn og ansættelsesvilkår uden overenskomst, men også det danske velfærdssamfund, der går glip af skattekroner og dermed reel deleøkonomi.

Transportfirmaet Uber bliver uden tvivl et af de områder, der kommer til at give fagbevægelsen hovedbrud i det nye år. Uber er nemlig blevet selve symbolet på den ideologiske kamp om platformsøkonomien.  Især Liberal Alliance og Venstre er gået i brechen for Uber og kræver Uberchaufførerne lovliggjort.

Efter nytår vil regeringen nedsætte et udvalg for at ændre på taxaloven, så den tilpasses den nye Uber-virkelighed, hvor unge i storbyerne for længst har downloadet Uber-appen og hellere tager en Uber frem for en taxa.

Fælles for Uber, Ryan Air og indslusningsløn er, at det presser den danske model, og måden vi regulerer arbejdsmarkedsforhold på. Med en blå regering kraftigt bakket op af en bølge af unge liberalister er der risiko for, at fagbevægelsen bliver kørt over, hvis de ikke er væbnet til tænderne.

Sparekniv rammer de ansatte

Nye budgetlofter for kommuner, regioner og stat og regeringens upopulære omprioteringsbidrag udfordrer også fagbevægelsen. For udover at sparekniven rammer kvaliteten i ældrepleje, børnehaver og meget mere, rammer den også de ansatte i den offentlige sektor.

Sundhedsplejersken, sosu-hjælperen og pædagogen skal løbe stadig stærkere. Kontanthjælpsmodtagerne skal piskes mere og have færre penge.

Mens skævhederne vokser, skal fagbevægelsen ud og demonstrere sit værd. Det er fast arbejde. Og det er ikke nemt arbejde, når for eksempel Anders Samuelsen kan slippe af sted med at påstå, at social dumping er noget fagbevægelsen har fundet på.

Sværvægterne holder kongresser

I 2016 begynder forberedelserne til næste års fornyelse af overenskomsterne på det private industriområde også. I takt med at økonomien retter sig, har mange industriansatte en forventning om, at der kommer lidt mere i lønposen i 2017.

Og så er der også en lang række kongresser i LO-forbund i efteråret. Sværvægterne 3F, FOA og Dansk Metal har alle tre kongresser.

Holder forlovelsen?

Mens Lizette Risgaard og Bente Sorgenfrey trækker i arbejdstøjet og tager de offentlige debatter med især Liberal Alliances ideologiske terrier Joachim B. Olsen, skal der på de interne linjer arbejdes med den kommende fusion. LO og FTF forlovede sig på de to organisationers kongresser i efteråret, og nu skal forlovelsen stå sin prøve. Kan LO og FTF finde fælles fodslag ved trepartsforhandlingerne?

Kan man enes om, hvem der skal have mest uddannelse? Og hvordan går man i kødet på blå blok, hvis der kommer lettelser i topskatten? Kan de bankansatte i Finansforbundet blive enige med de ufaglærte rengøringsassistenter i 3F om at protestere over skattelettelser i toppen?

Og så er der også lige medlemsudviklingen, hvor fagbosserne sammen med tillidsrepræsentanterne skal knokle for at få lønmodtagerne til at organisere sig. Ude på hver enkelt arbejdsplads skal der føres OK-kampagne for at holde på medlemmerne og gafle nye, sådan at de ikke melder sig ind i de gule fagforeninger.

Fagbosserne får et travlt år i 2016.

2016 - et travlt fagligt år

Forår - trepartsforhandlinger med fokus på indslusningsløn, uddannelse og beskæftigelsespolitik.

10. - 15. september. 3F holder kongres i Aalborg.

17. - 21. september. Dansk Metal holder kongres i Aarhus.

29. september - 2. oktober. Fødevareforbundet NNF holder kongres i Aalborg.

6. - 7. november. Teknisk Landsforbund holder kongres i Helsingør.

16. - 18. november. FOA holder kongres.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner