Administration 

Der bliver et Uber-hedt 2016 for fagbevægelsen

LO-formand Lizette Risgaard skal i arbejdstøjet i det nye år, hvor hun blandt andet skal til trepartsforhandlinger med Lars Løkke og  bekæmpe Uber.   (Foto: Foto: Erik Refner, Scanpix. )

Lizette Risgaard og Bente Sorgenfrey får et travlt 2016, hvor de skal lægge arm med en borgerlig regering i sparehumør. De skal til trepartsforhandlinger og tackle varme politiske kartofler som indslusningsløn og Uber.

Fagbevægelsens topfolk kan lige så godt indstille sig på, at 2016 bliver endnu et år, hvor de skal stå tidligt op for ikke at slå sig på virkeligheden.

Både LO-formand Lizette Risgaard, FTF-formand Bente Sorgenfrey, FOA-formand Dennis Kristensen, 3F-formand Per Christensen og alle de andre i fagbevægelsens top må finde boksehandskerne frem, for det nye år vil byde på et hav af slagsmål.

Og hvis man ikke vil knockoutes af ideologiske frontalangreb fra Liberal Alliance og Venstre eller have et blåt øje af Uber, er det med at være godt udrustet.

Om kort tid sender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) invitationerne ud til trepartsforhandlinger.  LO, FTF, Akademikerne, DI og Dansk Erhverv mødes med regeringen i håb om, at de kan lave store aftaler omkring blandt andet indslusningsløn, uddannelse og beskæftigelsespolitik.

Indslusningsløn en glohed kartoffel

En indslusningsløn omkring 70 kroner til flygtninge er en glohed kartoffel. Både regering, arbejdsgivere og fagbevægelse kan se, at det er uholdbart og økonomisk helt uoverskueligt for statskassen, hvis ikke det lykkes at skaffe arbejde til tusindvis af flygtninge.

Dansk Flygtningehjælps Andreas Kamm er en varm fortaler for indslusningsløn, fordi han tror på, at den kan være trædesten til et arbejdsmarked, hvor mindstelønnen ligger langt over en hund. Også den liberale tænketank Cepos har sammen med dele af den borgerlige lejr meldt sig i jubelkoret, der messer indslusningsløn som løsenet på alle integrationsproblemer.

Men slagsmålet om indslusningsløn er kommet for at blive. Fagbosserne kan advare nok så meget om løntrykkeri og livsfare for den danske model. Sandheden er, at det ikke vil hjælpe

Indtil nu har fagbevægelsen afvist al snak om indslusningsløn og henvist til, at arbejdsgiverne allerede har mulighed for at ansætte flygtninge med for eksempel løntilskud eller i virksomhedspraktik. Men hidtil har arbejdsgiverne ikke benyttet sig særlig meget af de eksisterende ordninger og har dermed en stor del af ansvaret for den dårlige integration, mener fagbevægelsen.

Frygt for løntrykkeri

Frygten i fagbevægelsen er, at indslusningsløn vil være vejen til at presse de danske lønninger ned og betyde et working poor-arbejdsmarked som i Tyskland.

Fagbevægelsens top er også bange for, at deres arbejdsløse medlemmer bliver efterladt på perronen, hvis arbejdsgivere får mulighed for at ansætte flygtninge til langt under dansk lønniveau.

Men slagsmålet om indslusningsløn er kommet for at blive. Fagbosserne kan advare nok så meget om løntrykkeri og livsfare for den danske model. Sandheden er, at det ikke vil hjælpe en hujende fis, så længe ledigheden blandt flygtninge og indvandrere er tårnhøj og koster statskassen tocifrede milliardbeløb årligt.

Stivnakket fagbevægelse duer ikke

- Når det kommer til indslusningsløn, duer det ikke, at fagbevægelsen er stivnakket, lød svadaen fra en topminister for nylig. Hverken regeringen eller de store ansvarlige politiske partier på Christiansborg kan nemlig tåle, at integrationen ikke virker, og at flygtningene fortsætter på offentlig forsørgelse. Derfor skal man omkring trepartsbordet finde en fælles vej til at få flygtningene ud på arbejdsmarkedet.

Udfordringen med at få flygtninge og indvandrere sluset ud på det danske arbejdsmarked bliver det altdominerende politiske tema i 2016. Det kan godt være, at modellen ikke bliver indslusningsløn, men så vil regeringen insistere på, at der findes et alternativ.

Og derfor bliver LO og FTF nødt til for en stund at droppe deres protektionisme af den danske model og præstere nytænkning, der på samme tid sikrer, at flygtningene får en chance på det danske arbejdsmarked, og at den danske aftalemodel ikke forvitrer. Det mener i hvert fald en del politikere på Christiansborg, og det er det pres, som LO og FTF skal manøvrere i.

Uddannelse på bordet

Uddannelse vil også få topprioritet til trepartsforhandlingerne. Manglen på kvalificeret arbejdskraft udfordrer mange danske virksomheder. Lagt sammen med at mange faglærte nærmer sig pensionsalderen, og stadig færre unge tager en erhvervsuddannelse, er det en tikkende bombe under dansk industri og eksport.  Derfor skal der findes en løsning på, hvordan arbejdsstyrken opkvalificeres.

Her skal fagbevægelsen tages i ed og slås for en aftale, der sikrer flest mulige penge og fleksibilitet til at sikre livslang læring. Men der skal også kæmpes for flere praktikpladser og nye bevillinger til erhvervsskolerne, hvis det skal lykkes at friste 16-årige Emma og 17 årige Frederik til at blive sosu eller smed.

Kamp for arbejdsmiljø og seniorordninger

Tilbagetrækningsalderen kommer på bordet. I fremtiden skal vi arbejde stadig længere, men det betyder også, at sosuer, industriteknikere, håndværkere og andre faggrupper risikerer kun at få ganske kort tid på pension, fordi de bliver slidt ned inden alderdommen. Her vil Bente Sorgenfrey og Lizette Risgaard meget gerne lægge arm med Løkke i håb at få flere midler til at sikre seniorordninger og et bedre arbejdsmiljø.

Og apropos et brutalt arbejdsmiljø, der fælder den ene danske lønmodtager efter den anden, skal fagbevægelsen også i kamp for at få regeringen til at tilbagerulle nogle af de besparelser, som er gennemført i Arbejdstilsynet.

Duel om platformsøkonomi

Lizette Risgaard & Co. skal også i duel med højrekræfter om den såkaldte platformsøkonomi, der vokser vildt for øjeblikket. Og det handler ikke bare om privat udlejning af ens bolig via AirBNB eller anden hyggelig deleøkonomi, mener fagbevægelsen.

Deleøkonomi er nemlig big business. Taberne er ifølge LO både de ansatte, der presses på løn og ansættelsesvilkår uden overenskomst, men også det danske velfærdssamfund, der går glip af skattekroner og dermed reel deleøkonomi.

Transportfirmaet Uber bliver uden tvivl et af de områder, der kommer til at give fagbevægelsen hovedbrud i det nye år. Uber er nemlig blevet selve symbolet på den ideologiske kamp om platformsøkonomien.  Især Liberal Alliance og Venstre er gået i brechen for Uber og kræver Uberchaufførerne lovliggjort.

Efter nytår vil regeringen nedsætte et udvalg for at ændre på taxaloven, så den tilpasses den nye Uber-virkelighed, hvor unge i storbyerne for længst har downloadet Uber-appen og hellere tager en Uber frem for en taxa.

Fælles for Uber, Ryan Air og indslusningsløn er, at det presser den danske model, og måden vi regulerer arbejdsmarkedsforhold på. Med en blå regering kraftigt bakket op af en bølge af unge liberalister er der risiko for, at fagbevægelsen bliver kørt over, hvis de ikke er væbnet til tænderne.

Sparekniv rammer de ansatte

Nye budgetlofter for kommuner, regioner og stat og regeringens upopulære omprioteringsbidrag udfordrer også fagbevægelsen. For udover at sparekniven rammer kvaliteten i ældrepleje, børnehaver og meget mere, rammer den også de ansatte i den offentlige sektor.

Sundhedsplejersken, sosu-hjælperen og pædagogen skal løbe stadig stærkere. Kontanthjælpsmodtagerne skal piskes mere og have færre penge.

Mens skævhederne vokser, skal fagbevægelsen ud og demonstrere sit værd. Det er fast arbejde. Og det er ikke nemt arbejde, når for eksempel Anders Samuelsen kan slippe af sted med at påstå, at social dumping er noget fagbevægelsen har fundet på.

Sværvægterne holder kongresser

I 2016 begynder forberedelserne til næste års fornyelse af overenskomsterne på det private industriområde også. I takt med at økonomien retter sig, har mange industriansatte en forventning om, at der kommer lidt mere i lønposen i 2017.

Og så er der også en lang række kongresser i LO-forbund i efteråret. Sværvægterne 3F, FOA og Dansk Metal har alle tre kongresser.

Holder forlovelsen?

Mens Lizette Risgaard og Bente Sorgenfrey trækker i arbejdstøjet og tager de offentlige debatter med især Liberal Alliances ideologiske terrier Joachim B. Olsen, skal der på de interne linjer arbejdes med den kommende fusion. LO og FTF forlovede sig på de to organisationers kongresser i efteråret, og nu skal forlovelsen stå sin prøve. Kan LO og FTF finde fælles fodslag ved trepartsforhandlingerne?

Kan man enes om, hvem der skal have mest uddannelse? Og hvordan går man i kødet på blå blok, hvis der kommer lettelser i topskatten? Kan de bankansatte i Finansforbundet blive enige med de ufaglærte rengøringsassistenter i 3F om at protestere over skattelettelser i toppen?

Og så er der også lige medlemsudviklingen, hvor fagbosserne sammen med tillidsrepræsentanterne skal knokle for at få lønmodtagerne til at organisere sig. Ude på hver enkelt arbejdsplads skal der føres OK-kampagne for at holde på medlemmerne og gafle nye, sådan at de ikke melder sig ind i de gule fagforeninger.

Fagbosserne får et travlt år i 2016.

2016 - et travlt fagligt år

Forår - trepartsforhandlinger med fokus på indslusningsløn, uddannelse og beskæftigelsespolitik.

10. - 15. september. 3F holder kongres i Aalborg.

17. - 21. september. Dansk Metal holder kongres i Aarhus.

29. september - 2. oktober. Fødevareforbundet NNF holder kongres i Aalborg.

6. - 7. november. Teknisk Landsforbund holder kongres i Helsingør.

16. - 18. november. FOA holder kongres.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Silas Holst
Kendte

Skøn video: Silas Holst springer ud med boyband

Carlsen
Kendte

Tv-værten og tennisstjernen: Smaskforelskede

lennon
Nyheder

Pris 370.000 kroner:

Bånd med Lennon-interview solgt 

Will Smith
Kendte

Will Smith:

Vi har et åbent forhold

regn
Nyheder

Frem mod weekenden: Nu kommer efteråret

Vaccine
Nyheder

Vaccinestik til alle over 65 år 

narkosmugling
Krimi

Stor politi-aktion:

13 anholdt for narkosmugling

brændstof
Nyheder

Briterne hamstrer: Fylder vandflasker med benzin

sygeplejeskolen
Kendte

Stjernen fra Sygeplejeskolen:

Vi skal have stoppet løngabet

en stor lavastrøm
Nyheder

Det lille hus blev slugt af lavaen

En gravko læsser døde mink op i en truck
Corona

Seruminstitut: Mink er stadig farlige

Et par på dansegulvet
Kendte

Vild med dans-deltager scorer millioner

Krimi

Ti års fængsel - købte pistol for at dræbe de vantro

En Legomand og et kæmpe skilt
Nyheder

Miraklet LEGO

Hunde på en strand
Dyreliv

Det skal du vide før du dropper hundesnoren

En mand sorterer mink-skind
Nyheder

Afsteming:

Skal minkerhvervet have lov at fortsætte

En mand i smoking og en smuk kvinde i pailletkjole
Film og TV

Daniel Craigs sidste Bond-film

En missil over skyerne
Helt vildt

USA's nye missil-dræber flyver 6.000 km/t

To hvide mink i bur
Nyheder

Flere minkavlere er klar til at starte op igen

To reagensglas med vacciner
Corona

Nyt studie:

Uvaccinerede rammes af Covid-19 tre gange oftere

en sølvgrå pickup-truck
Biler

Ford investerer milliarder i batterier

Underholdning

Superstjerne kendt skyldig i grusom sex-sag

Drab
Nyheder

USA: Rekordmange drab

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nu slutter det

Kokke VM
Sport

VM for kokke:

Sølv til Danmark

Løveunger
Dyreliv

Skønne billeder:

Løveunger har fået chip

FN
Nyheder

Taliban og Myanmar:

Nul taletid i FN

Ketchup
Sundhed

Fare for gas:

Madvarer tilbagekaldes

brandstifter
Krimi

Brandstifter dømt:

Jagtede vidner med kokkekniv

et glas rødvin
Nyheder

Få din vin til at smage endnu bedre med disse tips

trans
Nyheder

Valg i Tyskland:

Transkvinder skriver historie

Nyheder

Lava nærmer sig havet: 
Risiko for giftige gasser 

vand fosser ud af vandhane
Sundhed

Livsfarlig bakterie

findes på ni ud af ti

danske plejehjem

mand sidder i hvid t-shirt
Kendte

Chris Anker begraves

i stilhed 

prinsesse marie smiler
Kongelige

Prinsesse Marie

fortsætter kampen

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Vagter afvist af PET:

Stod for sikkerheden

i ministerium

have på ejendom
Livsstil

Herskab på budget:

Tre herregårde som ikke

koster en bondegård

folk står på gaden
Nyheder

Kreta ramt af

jordskælv 

radiator
Nyheder

Det bliver dyrere

at holde varmen

til vinter

benzinstander på tankstation
Nyheder

Britisk benzin-panik 

mand smiler
Nyheder

Dansk mindretal

skriver historie

regnbue ved stranden i Vorupør
Nyheder

Ugens vejr: Hele

garderoben skal i brug

bil med talibankrigere på ladet
Nyheder

Forbyder barberer

at trimme skæg

Alle de kvindelige skuespillere fra "Badehotellet" fotograferet i kulisserne med ikke i kostumerne.
Kendte

Badehotellet-stjerne

er blevet gift

En politibil med udrykning.
Krimi

Politiet afspærer boligområde:

Undersøger mistænkeligt forhold

Siden af en politibil
Krimi

Ung mand i kritisk tilstand

efter fald fra bygning

Krimi

Flere får nej til

prøveløsladelse

Mette Bluhme Rieck kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Tv-vært i panik:

Venter barn

Chris Anker Sørensen sidder med den ene arm over den anden og taler.
Sport

Chris Ankers kammerat:

Det er så sørgeligt

Syv tomme øl flasker
Krimi

Spritbilist eftersøges

stak af fra såret ven

En hånd holder et lille gult blad
Livsstil

Gode råd:

Sådan griber du haven an i efteråret

En langhåret guitarist
Kendte

Status Quo-stifter død

en golfspiller og en flot udsigt
Sport

Ryder Cup: Druk på banen 

En kortklippet fyr stirrer på dig
Kendte

Simon Kvamm smider skjoldet

En smuk kvinde og en yngre mand
Kendte

Helena Christensens søn arresteret 

En ketchup-klips presser ketchup ud
Mad og drikke

Heinz introducerer ketchup-presseren

En man i en boksering strækker armene ud
Sport

Kæmpe chok: Ukendt ukrainer slår sværvægtsfavoritten

en kok med høj kokkehat i et køkken med mange kobbergryder
Mad og drikke

Bocuse d'Or kårer verdens bedste kok

et væltet tog
Krimi

Togulykke i USA – flere dræbte

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor