Det gav dønninger, da Jens Rohde og den tidligere PET-chef Hans Bonnichsen for nylig forlod Venstre. Og det vakte opsigt da et par lokalpolitikere skiftede Socialdemokraterne ud med Alternativet.
Men det er kun toppen af isbjerget, melder mange lokale partiforeninger. De forventer, at endnu flere forlader de to store partier, viser en rundringning til en stribe partiforeninger blandt flere partier i hele landet.
Der er kort sagt gang i svingdøren hos de politiske partier på grund af flygtningepolitikken.
I Gladsaxe har en håndfuld medlemmer meldt sig ud af Socialdemokratiet i protest mod partiets stramme kurs i udlændingepolitikken.
I Aarhus oplever partiforeningerne for socialdemokraterne, at partisoldater smækker med døren på grund af den hårde linje overfor flygtninge, og mange andre partiforeninger rundt om i landet melder om heftig debat og udmeldelser.
Senest har de tre socialdemokratiske folketingsmedlemmer Mette Gjerskov, Yildiz Akdogan og Daniel Toft Jakobsen stemt imod partilinjen i protest mod en lov, der først tillader flygtninge familiesammenføring efter tre år.
Socialdemokraternes partiformand Mette Frederiksen har kort sagt uro på bagsmækken.
I den ærkesocialdemokratiske kommune Gladsaxe er formanden for partiforeningen, Henrik V. Pedersen, bekymret over, at ellers trofaste socialdemokrater dropper medlemskabet.
- Mange socialdemokrater er uenige i den stramme udlændingepolitik, som S-ledelsen lige nu står for. Folk mener, at flygtningepolitikken er for hård, siger han.
Tæt på at melde sig ud
Lige som andre partiforeningsformænd er Henrik V. Pedersen så betænkelig ved stramningerne, at han har skrevet et brev til partiets hovedbestyrelse for at gøre oprør.
- Socialdemokraterne skal være varsomme og ikke gå for langt i tilnærmelserne til Dansk Folkeparti. Jeg har selv været tæt på at melde mig ud i protest mod den meget hårde udlændingepolitik, men nu har jeg besluttet at blive i partiet og kæmpe indefra for en mere human politik, siger formanden for de godt 300 socialdemokrater i Gladsaxe vælgerforening.
Træls at S er så grove
I Aarhus Central melder den socialdemokratiske partiforeningsformand Ole Bøgh Vinther, at mange medlemmer er sure over, at Socialdemokraterne lægger stemmer til den blå grovfil overfor flygtninge. Fem socialdemokrater har nu smidt partibogen i skraldespanden i Aarhus.
- Det er jo træls, at vi lægger ryg til så mange blå forlig. Personligt har jeg heller ikke været glad for de blå forlig på udlændingepolitikken. Vi har været lidt for grove på det felt, siger Ole Bøg Vinther.
Mange aarhusianske socialdemokrater er så frustrerede over værdipolitikken lige nu, at flere kan være på vej mod udmeldelse, noterer han.
-Men jeg siger lige som Svend Auken gjorde, at man skal true med at blive og ikke med at gå, hvis man vil forandre tingene, siger Ole Bøgh Vinther.
Avisen.dk har talt med en stribe socialdemokratiske partiforeningsformænd i hele landet, og alle melder om uro på grund af partiets opbakning til lovforslag L87, der blandt andet strammer på retten til familiesammenføring og giver mulighed for at beslaglægge værdigenstande hos flygtningene.
Skilter med uenighed
Flere foreninger er bekymrede over, at ellers loyale partisoldater nu forlader partiet.
Nogle partiforeninger skilter helt åbenlyst med, at de ikke bryder sig om politikken. Blandt andet skriver formanden for partiforeningen i Brønshøj Husum Anders Pedersen i et opslag på facebook, at hele bestyrelsen anbefaler og er glade for, at deres folketingsmedlem Yildiz Akdogan stemmer nej til det berygtede Lovforslag L87.
I løbet af februar og marts er der generalforsamlinger, hvor forventningen er, at der vil blive gået til stålet i flygtningedebatten.
- Det kan også være svært at være socialdemokrat for øjeblikket, konstaterer Erik Jensen fra Slotskredsen i Frederiksberg. Han har noteret to udmeldinger på grund af flygtningepolitikken.
Partiet har langt over 130 partiforeninger fordelt på godt 80 kredse. Hvis alle kredse oplever samme afskedssalut, som de kredse, Avisen.dk har talt med, har mindst et par hundrede socialdemorkater meldt sig ud af partiet i protest mod L87.
Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra partisekretær Lars Midtiby til de mange udmeldelser af partiet.
Fra central side vil hverken Venstre eller Socialdemokraterne oplyse, hvor mange medlemmer de mister for øjeblikket. Af princip vil de to partier kun offentliggøre nye medlemstal i forbindelse med deres årsmøder i henholdsvis september og november.
Men det er ikke kun Socialdemokraterne, der oplever uro i baglandet.
Bomben i Venstre
Venstre havde sidste år 39.410 medlemmer, og partisekretær Claus Richter vil ikke oplyse nye medlemstal før partiets årsmøde til november. Men partiet har i hvert fald mistet mindst fire medlemmer. Udover Jens Rohde, der er hoppet over til Radikale, har også Michael Gatten i Københavns Borgerrepræsentation og Bo Nygaard Larsen fra Solrød Byråd droppet Venstre til fordel for Radikale.
Og så sprang bomben forleden om, at tidligere PET-chef Bonnichsen også forlader Venstre i protest mod flygtningestramninger.
Medlemsboom hos R og Alternativet
Der er også gang i den politiske svingdør hos Radikale og Alternativet. Men her melder folk sig ikke ud men ind på grund af udlændingepolitikken.
Siden medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde i december skiftede Venstre ud med Radikale har Radikale oplevet et sandt medlemsboom med mere end 200 nye medlemmer den seneste måned.
Med nye medlemmer hver dag i januar har Radikale ifølge partiets pressetjeneste i dag 7.110 medlemmer.
Også Alternativet oplever, at der hver dag kommer nye medlemmer. I dag er der 7.530 medlemmer mod 2.000 ved folketingsvalget.
Alene indenfor den sidste uge er der kommet 90 nye medlemmer, oplyser Alternativets pressetjeneste.
Dansk Folkeparti frister mange
Dansk Folkeparti oplever også stigende medlemstal, oplyser partisekretær Poul Lindholm.
- Selvfølgelig kan vi mærke udlændingedebatten fylder så meget for øjeblikket. Vores medlemstal stiger i samme takt som de senere år, siger han og henviser til, at Dansk Folkeparti sidste år fik godt 2.500 nye medlemmer og nåede op over 17.000 medlemmer.
Venstre 39.410 medlemmer - På vej ned
Socialdemokraterne 39.345 medlemmer - På vej ned
Dansk Folkeparti 17.122 medlemmer - På vej op
Radikale 8.710 medlemmer - På vej op
Alternativet 7.530 medlemmer - På vej op
Konservative 11.000 medlemmer
SF 8.457 medlemmer
Enhedslisten 9.023 medlemmer
Kilde: Partiernes pressetjenester og Folketingets hjemmeside.