Uffe Elbæk får 20 nye medlemmer om dagen
Politik skal være uden slips og med ørerne slået ud til medlemmerne, mener Uffe Elbæk. Det virker. Medlemmerne vælter ind i Alternativet.  Foto: Kim Haugaard, Scanpix.
Det vælter ind med nye medlemmer til Alternativet. Uffe Elbæk forklarer det først og fremmest med en involverende partikultur, men det handler også om protest mod flygtningestramninger.

For øjeblikket melder i omegnen af tyve danskere sig ind i Alternativet hver dag. Partiet med grønne tylskørter og uden slips er blevet kult. 

Alene sidste uge fik det utraditionelle parti 90 nye medlemmer, mens både Venstre og Socialdemokraterne oplevede, at partiveteraner smækkede med døren og meldte sig ud.  

Alternativet har i dag 7.530 medlemmer mod cirka 2.000 ved folketingsvalget i juni sidste år. Dermed er der sket næsten en firdobling af medlemstallet på syv måneder. 

Partiformand Uffe Elbæk jubler over medlemsboomet.

- Hele den måde, som vi inddrager vores medlemmer i de politiske debatter på, tiltaler mange mennesker. Vi involverer og lytter, ligesom vi har det, som vi kalder politiske laboratorier. Mange føler sig hjemme i den form for politisk kultur. De føler sig set og hørt hos os, siger Uffe Elbæk.

Strammerkurs skubber folk i armene på Elbæk  

Men det handler også om politisk ståsted, hvor Alternativet lige nu rider højt på en bølge af mistillid til de klassiske partier og protester mod flygtningepolitik og besparelser på velfærdsområdet. 

Der er helt sikkert flere på vej over til os, fordi de mener, at det er for bøvlet med udlændingestramningerne. Men det er ikke kun protest ...
Uffe Elbæk

Et par socialdemokratiske medlemmer af kommunalbestyrelser i Jammerbugt og Faaborg-Midtfyns kommuner har således droppet Socialdemokraterne til fordel for Alternativet. Det sker i protest mod de stramninger i udlændingepolitikken, som Socialdemokraterne har lagt stemmer til i Folketinget. 

- Man siger næsten, at velfærdsstaten er i forfald på grund af asylansøgerne. Socialdemokraternes linje er gået over stregen, sagde Mads Holdgaard fra Faaborg-Midtfyn, da han hoppede fra S til Alternativet.

Flere afhoppere kan være på vej 

Uffe Elbæk byder de nye afhoppere velkomne i Alternativet, men han maner til forsigtighed med alene at forklare sit partis succes som udtryk for en protestbølge. 

- Der er helt sikkert flere på vej over til os, fordi de mener, at det er for bøvlet med udlændingestramningerne. Men det er ikke kun protest mod strammerkurs overfor flygtninge, der booster vores medlemsudvikling, noterer Uffe Elbæk.

Grøn pakke populær 

Da Alternativet i sidste uge præsenterede en Naturpakke 'Fri og Vild på Naturens præmisser' med 42 konkrete forslag til at genoprette biodiversiteten i Danmark væltede det pludselig ind med medlemmer. Det tager Uffe Elbæk som udtryk for, at folk gerne vil have præsenteret konkrete politiske ideer fremfor fnidder-fnadder.

Ifølge ham efterlyser danskerne flere grønne visioner i et stadig mere blåt Danmark.  

- Jeg tror mere, at vi er et tilvalg end vi er et fravalg, siger han og henviser igen til, at danskerne sukker efter medindflydelse og gerne vil involveres.

Ambition om indtog i byråd

Alternativet har ikke toppet endnu, pointerer han. Uffe Elbæk drømmer nemlig om mange pladser i landets kommunalbestyrelser næste år. 

- Vores ambition er at fortsætte medlemsfremgangen og ikke mindst vil vi gerne have et godt resultast ved kommunalvalget i 2017, så vi kan blive forankret lokalt og få indflydelse ude i kommunerne, siger Uffe Elbæk.  

I Alternativet kan medlemmerne betale alt mellem 15 og 600 kroner om måneden for et medlemskab. 

I gennemsnit betaler medlemmerne af Alternativet 43 kroner i kontingent per måned, oplyser partiets pressetjeneste.