Blogindlæg Analyse: Panik i ja-lejren før lukketid
Lars Løkke bør droppe at stå i spidsen for et tæskehold før næste uges afstemning om retsforbeholdet.  Hvis han vil gøre sig håb om et ja, skal han op på den store klinge og tale visioner for EU. (Foto: Foto: Scanpix)
Lars Løkke, Mette Frederiksen og de andre ja-partier opfører sig som et tæskehold op til afstemningen om EU-retsforbeholdet. Det giver bagslag, og nej-sigerne vinder frem i meningsmålinger og på sociale medier.

På torsdag 3. december klokken tyve lukker valgstederne.  Og der vil være nervepirrende venten på det endelige resultat sidst på aftenen. Har danskerne stemt ja eller nej til at erstatte vores EU-retsforbehold med en tilvalgsordning?

Panikken er ved at brede sig hos ja-partierne før afgørelsens time. Og med god grund. En dugfrisk meningsmåling gennemført af Norstat for Altinget viser, at nej-sigerne vinder frem. Ifølge Altingets måling vil 41 procent stemme nej og kun 34 procent ja til tilvalgsordningen. 25 procent af vælgerne er ifølge målingen i tvivl.

Andre målinger fra Megafon og Epinion viser næsten dødt løb men dog med et lille flertal for ja.

Tulle ligner glad julegris

Men målingerne ligger så tæt, at kampen om et ja eller nej bliver afgjort på målstregen. Og det giver ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen sved på panden, mens Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerchmidt for øjeblikket ligner glade julegrise.

Det begynder at gå op for ja-partiernes ledere, at de risikerer et nej, der ikke bare vil smække døren i til Europol, men også efterlade dansk EU-politik i krise og give Dansk Folkeparti vind i sejlene midt under en historisk flygtningekrise, der kræver andre svar end grænsebomme.

SoMe-mareridt for Løkke og Mette

Klikker Lars Løkke og Mette Frederiksen ind på de sociale medier i disse dage, kan de også læse skriften på væggen. Danskerne buldrer løs med argumenter for et nej, mens langt færre argumenterer for et ja.

På statsministerens officielle Facebook-side vrimler det med kommentarer, der råt for usødet siger nej, nej og atter nej.

- Som borgerlig nægter jeg at give mere af Danmark til EU, fordi en klub med 28 lande er og forbliver bare en kæmpe fiasko i alt, hvad de laver. Euroen, Grækenland-problemet, flygtninge vælter ind i Europa, ingen ydre grænser formår man at sætte op, lyder en kommentar, der slutter med et nej.

På Mette Frederiksens Facebook-side er det akkurat samme historie

- Nej fra mig. EU har jo ikke styr på noget som helst, skriver en vælger til Mette Frederiksen. Også her er der en alenlang tråd, hvor den ene efter den anden nej-siger skælder og smælder over alle ulyksalighederne ved både forbeholdsdebatten og EU generelt.

På SF-lederen Pia Olsen Dyhrs Facebook tager hun kampen op mod de mange nej-sigere og svarer – stor respekt! – i håb om at dialog og gode argumenter kan omvende skeptikerne.

Smede siger også fra

Dansk Metals formand Claus Jensen har også talt for et ja på sin Facebook-side, og også her dominerer nej-sigerne i kommentarfeltet.

- Hvad kan EU finde ud af? EU er handlingslammet. Og hvad har EU gennemført, som vi kan sige var eller er godt, spørger et medlem af Metal på siden. Og en anden noterer, at ’der er intet fra EU, der har gavnet lønmodtagerne. Tværtimod’.

Ud af de tusindvis af kommentarer om EU-afstemningen på Facebook rummer disse kommentarer kimen til det nej, der ligger og lurer rundt om hjørnet.

Tæskehold skræmmer

Mange danskere opfatter nemlig EU som handlingslammet. EU er ikke en problemknuser men snarere et sammenrend af lande, der skaber problemerne for os, er opfattelsen.

Kommentarerne røber også, at folk oplever ja-partiernes ledere som et tæskehold, der fører usaglig skræmmekampagne om, at vi vil blive overrendt af kriminelle bander og pædofiliringe, hvis vi stemmer nej.

Men først og fremmest afslører kommentarerne og den offentlige debat i det hele taget, at vi har glemt at tage debatten om meningen med vores EU-medlemskab. Visionen omkring Europa taler kun få om.

42 års ægteskab slider

Efter mere end 42 års ægteskab mellem Danmark og Bruxelles tror ja-sigerne, at det holder for evigt.

Men det gør de færreste ægteskaber jo, hvis de ikke bliver dyrket. Og da slet ikke, når så mange er i tvivl, og det for mange andre aldrig har været et ægteskab, der bygger på kærlighed men udelukkende fornuft.

For et par uger siden var Tænketanken Europa værter for et møde, hvor tidligere EU-Kommissær Connie Hedegaard var på talerstolen. Hun sagde lige ud, at det er patetisk, at vi efter fire årtiers ægteskab stadig diskuterer, om vi nu vil eller ikke vil hinanden. Og så efterlyste hun visioner i debatten, som også den unge generation kan forstå.

Sving jer op på den store klinge

Den visionære debat har alle ja-sigerne forsømt. Lars Løkke, Mette Frederiksen, Pia Olsen-Dyhr, Morten Østergaard og Søren Pape har ikke en eneste gang svinget sig op på den store klinge og fortalt den skeptiske smed i 50'erne eller den tvivlende nyuddannede sosu-assistent, hvorfor de tror på et lykkeligt ægteskab fuld af fordele med EU.

De har alene haft travlt med at tale politisamarbejde i Europol og garanteret danskerne, at Danmark ikke tilslutter sig EU’s fælles asyl- og indvandringspolitik uden en ny folkeafstemning. Og imens har mange vælgere glemt meningen med det hele, fortrængt gevinsterne ved ægteskabet.

I medgang og modgang

Regeringen og de øvrige ja-partier kan ikke give den aktuelle flygtningekrise skylden for et eventuelt nej til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning. De kan kun takke sig selv. At de tog for let og forkert på afstemningen. At de blev bange for Kristian Thulesen Dahl, Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti.

Og at de ikke turde kæmpe for ægteskabet og tro på, at kærligheden også kan blomstre efter mange år sammen i medgang og modgang.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News